Linkovi

Kamala Haris odabrala - Tim Volz demokratski kandidat za potpredsednika Amerike


Tim Volz i Kamala Haris (Foto: Jim WATSON and Chris Kleponis/AFP)
Tim Volz i Kamala Haris (Foto: Jim WATSON and Chris Kleponis/AFP)

Kamala Haris, kandidatkinja Demokratske stranke za predsednicu Sjedinjenih Država, odabrala je guvernera Minesote Tima Volza da bude potpredsednički kandidat.

Haris je odluku objavila u SMS poruci svojim pristalicama.

"Zadovoljstvo mi je da vam saopštim svoju odluku: guverner Minesote Tim Volz će se pridružiti našoj kampanji kao moj kandidat za potpredsednilka. Tim je oprobani borac koji je učinio neverovatne stvari za porodice u Minesoti. I znam doneti principijelno liderstvo i našoj kampanji i funkciji potpredsednika".

Tim Volz je na Eksu napisao da mu je "životna čast da se pridruži Kamali Haris u ovoj kampanji".

"Potpuno sam u ovome. Potpredsednica Haris nam pokazuje šta je sve moguće u politici. Malo me podseća na prvi dan škole. Narode, hajde da zajedno završimo ovaj posao", napisao je u objavi na Eksu.

Izvori AP-a navode da se Haris odlučila za Volza kako bi ojačala demokratsku kandidaturu u državama srednjeg zapada.

Haris će predstaviti Volza u utorak uveče na mitingu u Filadelfiji.

Pored toga što Volz u kampanju demokrata unosi ruralnu perspektivu Srednjeg zapada, on istovremeno ističe ciljeve liberalne politike kao što su legalizacija kanabisa i povećanje zaštite radnika, navodi agencija AFP.

Aktuelni predsednik Džo Bajden je na Eksu napisao da je Kamala Haris napravila "odličan izbor" i da Volza poznaje skoro 20 godina.

"Tim Haris-Volz će biti moćan zastupnik radnika i srednje klase, biće najveći branioci ličnih sloboda i demokratije i osiguraće da Amerika nastavi da igra ulogu nezamenjive države u svetu. Vreme je da sve demokrate i svi Amerikanci posvećeni slobodi, demokratiji i vođstvu SAD u svetu, stanu iza tima Haris-Volz. Za svaku generaciju Amerikanaca dođe trenutak da brane demokratiju. i taj trenutak je sada".

Demokratsku stranku u avgustu očekuje nacionalna konvencija u Čikagu, a protivnici Haris i Volz na novembarskim izborima biće republikanci Donald Tramp i Džej Di Vens.

Tramp je, reagujući na nominaciju Volza, ocenio da će "Volz biti najgori potpredsednik u istoriji, čak i gori od Kamale Haris".

"Pokrenuće pakao na zemlji, otvoriće granice za najgore kriminalce koje možete da zamislite, odobriće Kamalinu prevaru za zelene karte i baciti trilione dolara", ocenio je republikanski kandidat.

Volzovu kandidaturu, između ostalih, podržali su sindikat zaposlenih u auto-industriji (UAW) i Američka unija sindikata (AFL-CIO), dok su je republikanci kritikovali u kontkekstu da je demokratski glasački listić sada previše "levo".

Ko je Tim Volz?

Volz, 60-godišnji veteran Nacionalne garde američke vojske i bivši učitelj, izabran je, u distriktu u kojem su dominirali republikanci, u Predstavnički dom američkog Kongresa 2006. i služio je 12 godina pre nego što je izabran za guvernera Minesote 2018.

Kao guverner, Volz je pokrenuo progresivni plan koji obuhvata besplatne školske obroke, borbu protiv klimatskih promena, smanjenje poreza za srednju klasu i prošireno plaćeno odsustvo za radnike.

Volz se dugo zalagao za ženska reproduktivna prava, ali je takođe pokazivao konzervativnu naklonost dok je predstavljao ruralni okrug u Predstavničkom domu, braneći interese poljoprivrednika i pravo na oružje.

Kao guverner, Volz je naložio upotrebu maski za lice tokom pandemije korona virusa i potpisao zakon kojim je bračno silovanje zabranjeno. Predsedavao je tokom nekoliko godina budžetskih suficita u Minesoti na putu do reizbora 2022.

Tokom te kampanje, Volz je imao podršku nekoliko uticajnih sindikata. Njegov mandat je obeleženo ubistvo crnca Džordža Flojda, koga je u maju 2020. ubio beli policajac.

Volz je dodelio državnog tužioca da vodi slučaj, rekavši da ljudi „ne veruju da pravda može biti zadovoljena“.

Zašto je Haris donela ovakvu odluku?

Haris, ćerka imigranata sa Jamajke i iz Indije, tako je izabrala popularnog političara sa Srednjeg zapada čija matična država glasa za demokrate na predsedničkim izborima, ali je blizu Viskonsina i Mičigena, dva ključna "bojna polja".

Takve države se smatraju ključnim u odlučivanju na ovogodišnjim izborima, a Volz se smatra veštim u povezivanju sa belim, ruralnim biračima koji su poslednjih godina u velikoj meri glasali za republikanca Donalda Trampa,

Izborni štab Haris se nada da će Volzova duga karijera u Nacionalnoj gardi, zajedno sa uspešnim radom kao srednjoškolski fudbalski trener, i njegovi šaljivi video snimci privući glasače koji se još nisu opredelili za Trampa.

Haris je oživela nade Demokratske stranke u izbornu pobedu otkako je postala kandidatkinja nakon što je 21. jula predsednik Džo Bajden (81) okončao svoju neuspelu kandidaturu za reizbor pod pritiskom stranke.

Volz je bio relativno nepoznat na nacionalnom nivou sve dok se kampanja Haris nije polako "zahuktala", navodi Rojters.

Popularni član Kongresa, navodno je imao podršku moćne bivše predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi, koja je bila ključna u ubeđivanju Bajdena da napusti trku.

XS
SM
MD
LG