Linkovi

Kamala Haris sada je kandidatkinja Demokratske stranke za predsednicu SAD


Potpredsednica Kamala Haris priprema se da održi govor tokom mitinga u sklopu svoje kampanje, 30. jula 2024, u Atlanti.
Potpredsednica Kamala Haris priprema se da održi govor tokom mitinga u sklopu svoje kampanje, 30. jula 2024, u Atlanti.

Potpredsednica Kamala Haris, ćerka imigranata koja je napredovala u kalifornijskim političkim i redovima zaštitnika zakona te postala prva žena potpredsednica u istoriji SAD, u ponedeljak je formalno obezbedila predsedničku nominaciju Demokratske stranke - postavši prva obojena žena koja predvodi stranku na predsedničkim izborima.

Više od četiri godine nakon što je propao njen prvi pokušaj da bude predsednička kandidatkinja, "krunisanje" Kamale Haris kao nositeljke stega svoje stranke zatvara buran i frenetičan period za demokrate izazvan katastrofalnim junskim nastupom predsednika Džoa Bajdena u debati koji je razorio poverenje njegovih pristalica u njegove izglede za ponovni izbor i podstakao unutarstranački rat oko toga da li treba da ostane u trci.

Čim je Bajden iznenada okončao svoju kandidaturu, Haris i njen tim su ubrzano krenuli da rade na obezbeđivanju dobijanja podrške od 1.976 partijskih delegata potrebnih da bi se izborila za nominaciju na zvaničnom glasanju. Dospela je do te stepenice velikom brzinom, a anketa Asošiejted presa među delegatima širom zemlje pokazala je da je zaključala neophodne obaveze samo 32 sata nakon Bajdenove objave.

Nominacija Kamale Haris je postala zvanična nakon što je petodnevni krug onlajn glasanja delegata Demokratske nacionalne konvencije završen u ponedeljak uveče, a stranka je u saopštenju objavljenom nešto pre ponoći navela da je 99 odsto delegata glasalo za Haris.

Stranka je dugo razmišljala o ranoj virtuelnoj prozivci kako bi osigurala da se Bajden pojavi na glasačkom listiću u svakoj državi. Rečeno je da će sledeće formalno potvrditi formalno potvrditi glasanje pre nego što održi slavljenička prozivka na konvenciji stranke kasnije ovog meseca u Čikagu.

Anketa Asošiejted presa i NORC Centra za javne poslove sprovedena nakon povlačenja Bajdena pokazala je da 46 odsto Amerikanaca ima pozitivan stav o Haris, dok skoro identičan udeo ima negativan stav o njoj. Ali više demokrata reklo je da je zadovoljno njenom kandidaturom u poređenju sa Bajdenovom, što je dalo energiju stranci koja je dugo bila u rezignaciji povodom toga da 81-godišnji Bajden bude njen kandidat u odnosu na bivšeg predsednika Donalda Trampa, republikanca za koga smatraju da predstavlja egzistencijalnu pretnju.

Haris je već nagovestila da ne planira mnogo da odstupi od tema i politika koje su uokvirile Bajdenovu kandidaturu, kao što su demokratija, prevencija oružanog nasilja i prava na abortus. Ali njen nastup može biti daleko žešći, posebno kada se bude pozivala na svoje iskustvo tužiteljke da bi osuđujuće govorila o Trampu i njegove 34 optužbe za krivična dela za falsifikovanje poslovnih zapisa u vezi sa šemom za tajni novac.

"S obzirom na taj jedinstveni glas nove generacije, tužiteljke i žene kada su osnovna prava, posebno reproduktivna prava, u pitanju, skoro je kao da su se zvezde poravnale za nju u ovom trenutku istorije", rekao je demokratski senator Aleks Padilja iz Kalifornije, koja je izabrana da nasledi Haris u Senatu kada je Haris postala potpredsednica.

XS
SM
MD
LG