Linkovi

Hovenijer za RSE: Otvaranje mosta u Mitrovici u ovom trenutku moglo bi da ugrozi američke vojnike


Ambasador SAD na Kosovu Džef Hovenijer u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, 13. avgusta 2024.
Ambasador SAD na Kosovu Džef Hovenijer u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, 13. avgusta 2024.

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) da u ovom trenutku postoji realan rizik vezan za otvaranje mosta u Mitrovici, koji bi mogao da utiče na bezbednost vojnika NATO-a, uključujući i američke vojnike.

"Smatramo da ovaj rizik povećava pretnju, mogućnost nasilja i druge probleme, kako za lokalnu zajednicu, tako i za vojnike NATO-a, uključujući američke vojnike koji rade na obezbeđivanju mira i bezbednosti na Kosovu. Veoma ozbiljno shvatamo svaku akciju koja može uticati na bezbednost i zaštitu američkih vojnika koji rade na podršci Kosovu", rekao je američki ambasador.

"Nadamo se da će Vlada ovo saslušati i uzeti u obzir ove zabrinutosti", dodao je on.

Vlada Kosova saopštila je da namerava da otvori za saobraćaj vozila most preko Ibra, koji razdvaja Južnu Mitrovicu sa većinskim albanskim stanovništvom i Severnu Mitrovicu sa većinskim srpskim stanovništvom.

Uprkos protivljenju zemalja Kvinte i NATO-a, premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti poručio je da most treba otvoriti i da taj potez "nije usmeren protiv bilo koga".

Upozorenje o otvaranju mosta usledilo je nakon što su kosovske vlasti 5. avgusta zatvorile kancelarije Pošte Srbije na severu, što je akcija koju su kosovski saveznici ocenili kao "nekoordinisanu i jednostranu".

Hovenijer je rekao da su SAD bile stavljene pred izazov od strane premijera Kurtija i njegove Vlade u nekoliko aspekata.

"Moram da kažem da kvalitet našeg partnerstva nije ono što bismo se nadali po nekim od ovih pitanja vezanih za to kako se on (premijer Kurti) nosi sa severom (Kosova) i kako upravlja dijalogom", rekao je Hovenijer.

On je dodao da nekoordinisano delovanje Vlade na severu smanjuje entuzijazam SAD da podrže Kosovo na njegovom evroatlantskom putu.

RSE: Zašto nije dobro vreme za otvaranje mosta u Mitrovici, sa čime su se i Kosovo i Srbija saglasili u Briselu?

Hovenijer: Zaista mi je drago što ste postavili to pitanje, jer je ovo pitanje za koje mislim da je pogrešno shvaćeno. Sjedinjene Američke Države čvrsto veruju da ovo nije vreme da se most ponovo otvori za saobraćaj vozila.

Dozvolite mi da razjasnim jednu stvar. Verujemo da most u krajnjoj liniji treba da bude otvoren za saobraćaj vozila, i to je, kako ste rekli, deo dijaloga uz posredovanje Evropske unije i oko toga je postignut dogovor. Ali tražili smo od Vlade (Kosova) da ne nastavi u ovom trenutku.

To nije bio samo zahtev SAD, u razgovoru o tome sa premijerom (Kosova) su mi se pridružile i moje kolege iz zemalja Kvinte. Razlog za to je što verujemo da postoji stvarni rizik povezan sa preduzimanjem ove akcije upravo sada, i verujemo da ovaj rizik povećava pretnje, to bi moglo dovesti potencijalno do nasilja i stvoriti druge probleme, kako za lokalnu zajednicu, tako i za vojnike NATO-a, uključujući američke vojnike koji rade na obezbeđivanju mira i bezbednosti na Kosovu.

Mi veoma ozbiljno shvatamo akcije koje bi mogle da utiču na bezbednost američkih vojnika koji rade na podršci Kosovu. Tako da je naš zahtev Vladi, a mi vodimo ove razgovore već nekoliko meseci, bio je - molimo vas, nemojte sada da preduzimate ovu akciju. Radite sa nama. Želimo da pomognemo u stvaranju uslova u kojima bi se to moglo dogoditi. Ali, ne verujemo da je sada taj trenutak.

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer razgovara sa direktorkom redakcije Radija Slobodna Evropa na Kosovu Amrom Zejleni Lodžom.
Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer razgovara sa direktorkom redakcije Radija Slobodna Evropa na Kosovu Amrom Zejleni Lodžom.

RSE: Ko bi mogao izazvati nasilje?

Hovenijer: Ne mogu da pričam o tome ko bi mogao da izazove nasilje. Znam samo da imamo procenu da bi moglo biti nasilja i da je to stvarno. A pitanje ko bi za to mogao da bude odgovoran, koje je veoma validno, ne negira činjenicu da bi moglo biti nasilja i realnog rizika, kako za lokalne zajednice tako i za vojnike NATO-a. A Sjedinjene Države trenutno nisu zainteresovane da se američki vojnici izlažu dodatnom riziku po ovom pitanju.

RSE: Reagujući na zatvaranje Pošte Srbije, rekli ste da nekoordinisano delovanje Kosova ugrožava građane Kosova i vojnike KFOR-a. U ovom slučaju znamo da je KFOR stalno prisutan na mostu. KFOR je takođe bio mišljenja da ovo pitanje treba izneti u okviru dijaloga u Briselu. Da li bi otvaranje mosta u nekom trenutku moglo dovesti do konfrontacije KFOR-a s kosovskim vlastima?

Hovenijer: Ne mogu da govorim kako bi Kosovo reagovalo na ovakvu situaciju. Mogu reći da je KFOR bio sasvim jasan da i ovo pitanje shvata ozbiljno. KFOR deli istu procenu rizika koju imaju Sjedinjene Države i koju smo podelili sa kosovskim vlastima - da će otvaranje mosta za saobraćaj vozila u ovom trenutku povećati rizik za vojnike. I zato je KFOR takođe bio veoma jasan u svom stavu da to treba uraditi samo na način kojim bi se taj rizik ublažio. A ne verujemo da aktuelni planovi (kosovske Vlade) uzimaju u obzir taj rizik.

RSE: Može li KFOR odbiti da se udalji od mosta?

Hovenijer: O tome odlučuje KFOR. KFOR je dao niz javnih izjava da je spreman da ispuni svoje obaveze i da osigura bezbedno okruženje i promoviše slobodu kretanja u zemlji. Ali je takođe u svojim izjavama jasno stavio do znanja da će odgovoriti na svaku pretnju koja bi povećala nestabilnost u regionu.

RSE: Uprkos ovakvom stavu SAD-a, Kvinte i NATO-a, premijer Kurti insistira da se most mora otvoriti i da taj potez nije usmeren protiv bilo koga. Ovih dana smo videli i radove na mostu, testiranje mosta, razgovore sa meštanima, iako je tim razgovorima prisustvovalo veoma malo Srba, tako da izgleda da premijer Kurti nastavlja sa svojim planom, onim koji je izneo na sastanku pre par dana.

Hovenijer: Ne mogu da govorim o namerama Vlade (Kosova). Znam da mi je premijer rekao da želi da radi stvari u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom, to je nešto što je javno rekao. Poruka međunarodne zajednice premijeru je bila izuzetno jasna da trenutno, u ovom trenutku, ne podržavamo promenu statusa mosta.

A razlog zašto to ne podržavamo jeste zato što verujemo da postoji mogućnost za povećane tenzije i nasilje, što povećava rizik za vojnike i za lokalne zajednice, uključujući američke vojnike. To je bio naš razgovor.

Naša nada, znate, naši zahtevi su bili iskreni, skromni, ali jasni da će vlada uzeti u obzir zahteve Sjedinjenih Država o nečemu za šta verujemo da direktno utiče na bezbednost naših vojnika i vojnika NATO-a koji rade na Kosovu. Nadamo se da će Vlada ovo saslušati i uzeti u obzir ove zabrinutosti.

RSE: A ako to ne uradi, kakva bi bila reakcija SAD?

Hovenijer: Ne ulazim u hipotetička pitanja. Kosovo kaže da je naš partner. Kosovo nam kaže da je zemlja sa najizraženijim proameričkim stavovima na svetu. Zato se nadam da će zemlja sa najizraženijim proameričkim stavovima na svetu poslušati konkretne zahteve vlade Sjedinjenih Država da ne stavlja NATO pod rizik, uključujući američke vojnike.

RSE: Međutim, odmah nakon tog sastanka sa Kvintom, kabinet premijera je izašao u javnost sa saopštenjem u kome se navodi da most mora biti otvoren. I onda smo videli sve ove radove na mostu, a Vlada Kosova je krenula dalje sa svojim planom.

Hovenijer: Mogu samo ovo da kažem. Dali smo i izjave nakon tog sastanka, i izneli svoje viđenje, a to je, opet - zabrinuti smo zbog ove akcije u ovom trenutku. Opet, dugoročno, Sjedinjene Države se slažu, i mislim da se naši evropski partneri slažu, da most treba da bude otvoren za vozila ili saobraćaj. Taj dogovor je postignut u okviru dijaloga.

Pitanje je kako i pod kojim okolnostima, i mi ne verujemo da su uslovi sada pravi. Razlog zašto ne verujemo da su uslovi sada pravi je zbog naše procene koje smo dosledno delili sa kosovskim vlastima da to povećava rizik i pretnju i za lokalne zajednice i za vojnike NATO-a, uključujući američke vojnike.

RSE: Zašto je ovaj most toliko značajan kada znamo da postoje i drugi mostovi udaljeni samo nekoliko metara, a koji su otvoreni i za pešake i za saobraćaj?

Hovenijer: Mislim da biste to morali da pitate Vladu Kosova. Nemam dobar odgovor na to pitanje.

RSE: Da li još smatrate premijera Kurtija partnerom? Da li vas on smatra partnerom?

Hovenijer: Ne mogu da govorim o tome kako on nas vidi. Mogao bih samo da kažem, iz perspektive vlade Sjedinjenih Država, da su nas premijer Kurti i njegova Vlada stavljali pred izazove na određeni način. Postoje neke oblasti u kojima imamo dobro i blisko partnerstvo.

Zajedno smo uradili neke važne stvari u unapređenju kosovske ekonomije, u pokušaju da pomognemo u stvaranju ekonomskog sistema koji donosi veći prosperitet građanima Kosova. Ostvarili smo stvarni napredak sa vlastima Kosova u pomaganju prilično novim institucijama vlasti da budu efikasnije u tom poslu i da pružaju bolje usluge građanima, posebno u oblasti vladavine prava.

XS
SM
MD
LG