Linkovi

Više od 400 žena sa severa Kosova traži od komandanta KFOR-a da zaustavi otvaranje glavnog mosta na Ibru


Grupa žena predaje pismo namenjeno komandantu KFOR-a (VOA/Budimir Ničić)
Grupa žena predaje pismo namenjeno komandantu KFOR-a (VOA/Budimir Ničić)

Grupa žena sa severa Kosova uputila je pismo komandantu KFOR-a, generalu Ozganu Ulutašu, zahtevajući hitnu reakciju i sprečavanje otvaranja mosta na Ibru. U pismu, koje je za samo jedan dan potpisalo 415 žena iz sve četiri opštine na severu Kosova, izražena je zabrinutost zbog planova Prištine u vezi sa otvaranjem glavnog mosta na Ibru, koji spaja južni i severni deo Mitrovice.

“Ukoliko pod političkim pritiskom vlade ili možda neke NATO zemlje, odlučite da umanjite svoje prisustvo na mostu na Ibru, poslaćete zajednici na severu strašnu poruku da su njihovi strahovi i zebnje zbog politika i namera Vlade Kosova nebitni. Poslali biste poruku da su uništavanje međuetničkih odnosa i eskalacije nešto što treba nagraditi. Nijedan profesionalac iz oblasti bezbednosti, savestan u obavljanu svog posla, ne može zaključiti da je otvaranje mosta za saobraćaj u trenutku kada istovremeno imamo de fakto policijsku državu na severu, dobra ideja”, navodi se u pismu.

Pismo, upućeno komandantu KFOR-a danas je grupa žena predala italijanskim karabinjerima stacioniranim na glavnom ibarskom mostu.

Milica Radovanović iz NVO Nova društvena inicijativa, koja je jedna od potpisnica pisma, naglasila je pre predaje pisma karabinjerima, da žene u ovom slučaju deluju isključivo u svojstvu građanki, bez pripadnosti bilo kojoj organizaciji ili političkoj partiji, i da njihov apel odražava ozbiljne životne i bezbednosne izazove sa kojima se suočavaju.

„Odlučnim potezima, komandant KFOR-a treba da pošalje jasan signal da politički interesi neće nadvladati interese građana“, rekla je Radovanovićeva.

U pismu se podseća da je 1999.godine misija KFOR-a uspostavljena sa ciljem izgradnje mira i stabilnosti na Kosovu. Kako se bezbednosna situacija stabilizovala, politički procesi su postali mogući, a uslovi života različitih zajednica su se poboljšavali.

“Međutim, sada je vreme da priznate da je došlo do urušavanja političkog dijaloga i autentičnih procesa koji su zahvaljujući vašoj misiji nekada bili na mnogo višem nivou, i iznova procenite vašu ulogu u sprečavanju potpune regresije odnosa na period iz 1999.godine”, stoji u pismu.

Grupa žena komandantu KFOR-a poručuje i da “kada politički faktori ne mogu da osiguraju stabilnost, već je aktivno narušavaju, na KFOR-u je da odlučnim potezima okonča takve igre.

“Vreme je da prihvatite da saopštenja EU i Kvinte već nekoliko godina nemaju pozitivan efekat na bezbednost na Kosovu i preduzmete korake koji će osigurati da se sve ono što se dešavalo proteklih godina ne odrazi negativno na dalje ugrožavanje NATO vojnika i etničkih i verskih manjina na Kosovu”.

Pored zahteva za obustavu otvaranja mosta, pismo ukazuje i na druge probleme, poput otežane nabavke lekova, pristupa dinarima i bezbednosti u svakodnevnom životu.

Pismo je potpisala i Milena Stijović iz Severne Mitrovice.

„Međunarodna zajednica insititra na normalizaciji odnosa između nas i Albanaca, a nama je svaki dan nenormalan, uključujući apsolutno sve. Navešću svoj primer – imam muža sa Multipla sklerozom i imam majku od 90 godina. Po penzije ni u kakvom slučaju oni ne bi mogli da idu da podignu, već moram ja. Podižem lek za muža koji je izuzetno skup i koji se daje samo u bolničkim uslovima, moram da idem za Novi Pazar da svakom meseca podignem taj lek za muža. Svaki put strepim kad prelazim granicu da li će da mi oduzmu taj lek, iako imam urednu dokumentaciju da je to neophodno za njega, a da ne pričamo o robi i ostalim stvarima“, kazala je Milena Stijović.

Pismom grupa žena ukazuje i da kako navode, Kosovska policija, pod trenutnim rukovodstvom, nije partner u rešavanju problema na severu.

Grupa žena zahteva i sastanak sa komandantom KFOR-a.

“Ovo pismo sastavila je grupa žena sa severa Kosova i naše predstavnice bi želele i da se uživo sastanu sa vama, kako bismo vam dalje približili naše stavove. Smatramo da je ovakav način obraćanja vama neophodan zbog neprestanih pokušaja vlade da lažno predstavi dobro stanje međuetničkih odnosa i navodno održavanje bliskih veza sa zajednicom, dok je ono što se zaista dešava odraz potpunog prekida komunikacije i ispunjavanje javnog prostora Albancima koji interpretiraju šta je to što kosovski Srbi žele”, zaključuje se u pismu koje je grupa žena sa severa Kosova uputila komandantu KFOR-a generalu Ozganu Ulutašu.

XS
SM
MD
LG