Linkovi

Protest Srba u Severnoj Mitrovici zbog hapšenja, zatvaranja filijala pošte i ukidanja dinara


Protest u Severnoj Mitrovici (Foto: Armend NIMANI / AFP)
Protest u Severnoj Mitrovici (Foto: Armend NIMANI / AFP)

Više stotina Srba protestovalo je u Severnoj Mitrovici zbog najava kosovskih vlasti o otvaranju glavnog mosta na Ibru, ali i sveukupne situacije - hapšenja Srba, ukidanja dinara i nedavnog zatvaranja filijala Pošte Srbije na severu Kosova.

Okupljeni su nosili transparente sa natpisima - "Na mostu smo opstanak branili, sad branimo nestanak!", "Ako Kurti otvori most, KFOR i Kvinta će biti odgovorni za sve!", „Dok SAD i EU pišu saopštenja nas proteruju“. Sa skupa je jednoglasno poručeno da Srbi ne prihvataju otvaranje mosta.

Nekadašnji sudija Višeg suda u Severnoj Mitrovici Nikola Kabašić istakao je da su Srbi na severu Kosova izloženi „seriji akcija koje im onemogućavaju normalan život i opstanak“.

"Ovaj grad i ovaj most imali su tu sreću da je do ovog mosta, do ove obale Ibra, stalo etničko čišćenje koje je besumično trajalo 1999. i 2000. godine. Ovaj most, sada u ovom momentu, za Srbe predstavlja simbol opstanka, simbol 25 godina mirnog života, simbol vremena kada smo se razvijali, kada smo se školovali, kada smo se ženili, kada smo napredovali. Poslednje dve godine, od dolaska Aljbina Kurtija i Samoopredeljenja na vlast, krenula je jedna besomučna državna i institucionalna agresija na sever Kosova i na srpski narod", rekao je Nikola Kabašić.

Eljšani za Glas Amerike objasnio razloge zatvaranja filijala Pošta Srbije
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:41 0:00

Kabašić je pozvao na jedinstvo Srba na Kosovu, posebno na severu, ističući da je jedini način da se spreči proterivanje zajednički otpor.

"Mogu i imam gde da odem, ali neću da idem, jer je ovo moje. Planirao sam da ovde ostanem i ovde da umrem. Da mi se ovde deca školuju, da mi se ovde žene i udaju, da ovde podižem svoje unuke“.

Direktor Pošte Srbije na Kosovu Ivan Milojević izrazio je zabrinutost zbog zatvaranja pošta na severu i mogućnosti da se to dogodi i u srpskim sredinama južno od reke Ibar.

"Zatvorili su pošte na severu, a očekujem da to urade i na jugu. Od njih samo zatvaranje očekujemo, najsrećniji bi bili kad bi sami sebe zatvorili. Ali mi to ne možemo da uradimo zbog sebe i svojih potomaka, ni zbog svog ponosa. Hoće da otvore most. Ja kao direktor Pošte vidim da je jedini način da zajedno stanemo i suprotstavimo im se. Ne znam šta će se desiti tog dana kad Kurti proba da otvori most i da li će KFOR da održi obećanje, ali znam šta ću ja da uradim i verujem mnogi od vas. Staću mirno i demokratski i leći ću na asfalt, da vidi svet kako se brani pravo na slobodan dom, jer otvaranjem mosta, čeka nas samo izgon i dalji progon", naveo je Milojević.

Okupljenima se obratila i penzionerka Dušanka Vlahović, koja je apelovala na KFOR i međunarodnu zajednicu da pomognu u rešavanju trenutne kako je rekla „nepovoljne situacije“.

„Među penzionerima i građanima Kosovske Mitroviće vlada strah i nemoć. Zatvorili su pošte, zatvorili su Poštansku štedionicu, ukinuli su dinar. Time smo i mi zatvoreni ovde, jer moramo da idemo za Novi Pazar i Rašku da podižemo penzije, a niko nas ne pita koliki su troškovi kojima se izlažemo“, kazala je penzionerka Dušanka Vlahović.

Na skupu je govorila i glavna urednica lista "Jedinstvo" Rada Komazec.

„Molim vast u Prištini da preispita svoje odluke. Znam da su naložili nelegalnim odbornicima u SO Severna Mitrovica da donesu odluku o otvaranju mosta. Molim međunarodnu zajednicu KFOR, EULEKS, ambasadore zapadnjih zemalja u Prištini da zaustave pakleni plan, jer će samo njih da poslušaju”, istakla je Rada Komazec.

Skupu su prisustvovali i predstavnici Srpske liste, ali i predstavnici opozicionih partija na severu Kosova - Srpske demokratije, Partije kosovskih Srba i Srpskog narodnog pokreta.

Incidenata nije bilo, a prisutni su bili i pripadnici Policije Kosova, EULEKS-a i KFOR-a.

Kurti: Most kao simbol normalizacije

Kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da su su protesti - demokratsko pravo svih građana Kosova, i zahvalio se bezbednosnim institucijama što su omogućile da protesti prođu mirno.

Pozvao je građane, aktiviste i novinare na sastanak u opštini Severna Mitrovica o međuetničkoj saradnji, navodeći da tu mogu da se obaveste o prednostima otvaranja mosta i prenesu svoje zabrinutosti predstavnicima vlasti.

"Mnogo dugo, Mitrovački most preko Ibra držao nas je na distanci. Njemu je nepravedno dat epitet podele i nenormalnih odnosa. Mostovi nas ujedinjuju, a zajedno ćemo ga napraviti simbolom normalizacije", poručio je Kurti.

XS
SM
MD
LG