Linkovi

Ilon Mask intervjuiše Donalda Trampa uživo na Eksu


ARHIVA - Ilon Mask (Foto: Reuters/David Swanson)
ARHIVA - Ilon Mask (Foto: Reuters/David Swanson)

Donald Tramp se vraća na Eks, barem na jednu noć, kada će ga intervjuisati vlasnik te mreže Ilon Mask. Trampov profil je ugašen na tadašnjem Tviteru posle upada njegovih pristalica u Kongres 6. januara 2021.

Intervju Maska sa Trampom će se emitovati uživo na Eksu u 8 sati uveče po lokalnom vremenu, a kako je rečeno, razgovor "nije pripreman unapred, nema granica kada je reč o temama i biće veoma zabavan".

Mask takođe poziva korisnike Eksa da postave pitanja.

Ovaj razgovor će bivšem predsedniku omogućiti da se preko Eksa obrati milionima birača, a takođe je prilika i za tu platformu, koja se oslanja na političke sadržaje, da popravi svoj status.

Tramp je već koristio Eks da se obrati publici kada je, umesto da učestvuje na republikanskoj debati, odabrao da razgovara sa bivšim voditeljem Foks njuza Takerom Karlsonom na toj mreži.

I predsednik SAD Džo Bajden je na Eksu objavio pismo u kojem obaveštava javnost da se povlači iz kampanje.

Mask je pred intervju sa Trampom na Eksu napisao da se testira sistem zbog potencijalno velikog broja korisnika koji će gledati razgovor.

Vlasnik Eksa se do pre neku godinu deklarisao kao demokrata, ali je nedavno podržao Trampa u kampanji, dva dana posle atentata na bivšeg predsednika u Pensilvaniji.

I pre podrške Trampu, Mask je svoje stavove okrenuo na desno i o tome pisao na Eksu. Raspravljao se sa brazilskim sudijom oko cenzure, iskazivao protivljenje "vouk" kulturi, ponavljao lažne tvrdnje da demokrate tajno dovode migrante u SAD kako bi za njih glasali.

Mask je takođe ponovo dozvolio teoretičaru zavere Aleksu Džonsu, kome je nalog bio zabranjen, da se vrati na Eks. Trampu je nalog takođe bio zabranjen i Mask ga je vratio, ali bivši predsednik retko nešto objavljuje. Uglavnom koristi društvenu mrežu Truth Social, koju je sam osnovao.

Tramp je u ponedeljak na Eksu, skoro godinu dana od poslednje objave, pustio video iz kampanje.

Tramp ima više pratilaca na Eksu nego na svojoj mreži - 88 miliona prema 7,5 miliona.

Maska, koji će voditi intervju, prati 193 miliona ljudi.

XS
SM
MD
LG