Linkovi

Anketa: Amerikanci su prezasićeni vijestima o politici


Stanovnici San Antonia u Teksasu gledaju debatu u lokalnom baru (Foto: AP/Eric Gay)
Stanovnici San Antonia u Teksasu gledaju debatu u lokalnom baru (Foto: AP/Eric Gay)

Kada suprug Lori Džonson Malvo uključi TV da čuje vijesti o predsjedničkim izborima, ona često napusti prostoriju i ode u drugu sobu da bi gledala filmove.

Kaže da joj ponekad fali nešto utješno i zabavno. I nije jedina. Iako oko polovine Amerikanaca kaže da "izuzetno" ili "veoma" pomno prati politiku, oko 60 procenata navodi da im je potrebno da ograniče informisanje o vladi i politici da bi izbjegli da budu preopterećeni ili zamoreni, pokazalo je novo istraživanje agencije Asošijeted pres, Centra za istraživanje javnog mnjenja NORC i vebsajta USAFacts.

Iako je umorna od politike, Malvo planira da glasa, kao i uvijek.

"Jednostavno sam došla do tačke gdje ne želim da čujem postojeću retoriku", ističe Malvo, 54-godišnja pristalica Demokratske stranke.

Malvo kaže da joj najviše smeta kada joj na vijestima govore da se nije dogodilo nešto što je vidjela svojim očima, kao što je napad na Kapitol 6. januara 2021. godine.

"Imam osjećaj kao da me prave ludom".

Kejleb Pek, 23-godišnji republikanac iz Oklahome koji radi u IT sektoru, pokušava da se informiše na telefonu iz više izvora, uključujući CNN, Foks njuz, Vol strit žurnal i Asošijeted pres.

Međutim, Pek ističe da ponekad ima utisak da je "bombardovan" vijestima.

"Dobro je znati šta se događa, ali obje strane pomalo vuku na ekstreme. Imam osjećaj kao da je (politika) dio razgovora svugdje i teško je od toga pobjeći", kaže Pek.

Medijska zamorenost nije novi fenomen. Prema anketi Istraživačkog centra Pju iz 2019. godine, oko dvije trećine Amerikanaca bilo je zamoreno zbog obima vijesti. Isto je bilo i u istraživanju početkom 2018. godine. Tokom predsjedničke kampanje 2016. godine, oko 60 odsto se osjećalo preopterećenim vijestima o izborima.

Politika izaziva veći zamor od drugih tema. Prema anketi AP-NORC/USAFacts polovina Amerikanaca osjeća potrebu da ograniči čitanje informacija o kriminalu ili stranim konfliktima, dok samo oko 40 procenata ima takav stav kada je riječ o vijestima o ekonomiji i radnim mjestima.

Zasićenost Amerikanaca politikom je lako razumjeti, s obzirom na to da se o toj temi mnogo govori na TV kanalima kao što su CNN, Foks njuz i MSNBC dok su političke vijesti dosta zastupljene i na internetu, ponekad iskomplikovane dezinformacijama.

"Postoji previše informacija i ljudima je nekada teško da utvrde šta je istina a šta ne", kaže Ričard Kofin, direktor za istraživanje pri vebsajtu USAFacts.


Prema istraživanju, oko 60 odsto muškaraca navodi da prati vijesti o izborima i politici "veoma" pomno, u poređenju sa oko 50 procenata žena. Žene su više sklone od muškaraca da navedu potrebu da ograniče koliko prate medije, ne samo kada je riječ o politici, nego i o svim drugim temama, pokazala je anketa.

Takođe, više je vjerovatno da će bijelci reći da žele da ograniče koliko se informišu o politici, nego crnci ili hispanci, navodi se u istraživanju.

Kejleb Aravzo, 19-godišnji demokrata iz Jute, informiše se slušajući Nacionalni javni radio ujutro. Previše politike, naročito kada je na TikToku ili Instragramu, može da mu izazove stres i depresiju.

"Ako se pojavi na mojoj stranici kada sam na društvenim mrežama, jednostavno to pređem i nastavim dalje da gledam šta ima", kaže Kejleb.

XS
SM
MD
LG