Linkovi

Projekcija raspodele poslaničkih mandata u Skupštini Srbije, izvor Republička izborna komisija
Projekcija raspodele poslaničkih mandata u Skupštini Srbije, izvor Republička izborna komisija

Izbori u Srbiji: RIK i CeSID izneli projekcije raspodele mandata u Skupštini Srbije

Građani Srbije glasali su na redovnim predsedničkim, vanrednim parlamentarnim, i redovnim izborima za odbornike u Skupštini Beograda i još 13 gradova i opština. Predsednik Aleksandar Vučić osvojio je drugi mandat u prvom krugu, a njegova Srpska napredna stranka najviše mandata u Skupštini Srbije.

CRTA: Neka biračka mesta otvorena i posle 20 časova

Šef posmatračke misije CRTA Raša Nedeljkov izjavio je da posmatrači, pre svega u Beogradu, javljaju o velikim gužvama na biračkim mestima, a prema procenama do 19 sati na birališta je u Srbiji izašlo 55 odsto upisanih građana. Nedeljkov je istakao da je to dva odsto više nego na parlamentarnim izborima 2016. godine i 10 odsto viša u odnosu na 2020. godinu, a naveo je da je izlazak na ovogodišnje parlamentarne izbore u Beogradu 52,2 odsto, što je za četiri odsto više nego na izborima 2018. godine, prenosi Fonet. Nedeljkov je ukazao da je registrovano nekoliko slučajeva da su birački odbori zatvorili vrata biračkih mesta, iako zakon nalaže da moraju da se puste svi birači koji su u red stali do 20 časova. Dodao je da su posmatrači bili izloženi verbalnim pritiscima, da je CRTA podnela sedam prijava policiji i sve se na neki način odnose na kupovinu glasaova.

Klačar (CeSID): Odziv preko 60 odsto

Bojan Klačar iz CeSID-a izjavio je da dosadašnji nezvanični i nepotpunu podaci te organizcije govore da je odziv birača na ovim izborima "svakako prešao 60 odsto", odnosno da je viši od onog na izborima 2008. i da je u Beogradu veći 56 odsto.

Klačar je uživo za RTS rekao da se brojanje glasova obavlja sporo. Potvrdio je da ni do 20.45 sati nisu sva biračka mesta u Srbiji bila zatvorena, budući da oni glasači koji su se u 20 sati našli u redu ispred biračkog mesta imaju pravo da glasaju.

MUP: Uhapšen zbog sprečavanja glasanja

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kruševcu podneće krivičnu prijavu protiv tridesetdevetogodišnjeg muškarca zbog sumnje da je izvršio krivično delo sprečavanje održavanja glasanja, saopštio je MUP.

Sumnja se da je on danas, oko 18 časova, ispred biračkog mesta broj 8 od člana biračkog odbora odzeo potvrde o glasanju van biračkog mesta i udaljio se.

Oštećenoj, koja se nalazila u kolima, po povratku sa terena tokom kojeg je građanima koji nisu imali mogućnost da dođu do biračkog mesta omogućeno glasanje, osumnjičeni je prišao, snimao je, vikao na nju, a potom otvorio vrata automobila i oteo joj iz ruke šest potvrda o glasanju van biračkog mesta.

Policija je osumnjičenog kod koga su bile oduzete potvrde ubrzo pronašla i o svemu obavestila nadležno tužilaštvo, koje se izjasnilo da se podnese u redovnom postupku krivična prijava zbog sumnje da je izvršio krivično delo sprečavanje održavanja glasanja. Oduzete potvrde odmah su vraćene biračkom odboru, navodi se u saopštenju, prenosi FoNet.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG