Linkovi

Projekcija raspodele poslaničkih mandata u Skupštini Srbije, izvor Republička izborna komisija
Projekcija raspodele poslaničkih mandata u Skupštini Srbije, izvor Republička izborna komisija

Izbori u Srbiji: RIK i CeSID izneli projekcije raspodele mandata u Skupštini Srbije

Građani Srbije glasali su na redovnim predsedničkim, vanrednim parlamentarnim, i redovnim izborima za odbornike u Skupštini Beograda i još 13 gradova i opština. Predsednik Aleksandar Vučić osvojio je drugi mandat u prvom krugu, a njegova Srpska napredna stranka najviše mandata u Skupštini Srbije.

"Moramo": Nećemo dozvoliti da bude ukraden nijedan glas

Kandidatkinja koalicije "Moramo" za predsednicu Srbije Biljana Stojković izjavila je da neće "dozvoliti da se ukrade nijedan glas.

"Ako nekom padne na pamet da na bilo koji način zloupotrebi volju naroda, ili da je promeni kao ranije na izbirima, odgovor gađana neće biti dobar", rekao je nosilac liste "Moramo" Nebojša Zelenović Aleksandar Jovanović Ćuta kritikovao je odluku Republičke izborne komisije da će prve preliminarne rezultate izbora saopštiti tek sutra u 20 sati. On je naveo da su se Aleksandar Vučić i vlast "uplašili velike izlaznosti građana" i naglasio da će ovo biti duga noć, ali da se aktivisti koalicije "Moramo" i drugih opozicionih organizacija neće povući.

Milica Đurđević: Zavetnici prešli cenzus

Liderka stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski, koja je i predsednička kandidatkinja, izjavila je da je ta stranka prešla cenzus na parlamentarnim izborima.

„Sa preliminarnim rezultatima sa 2.500 biračkih mesta, moram da konstatujem da je kandiat za predsednika na trećem mestu za sada. I dalje se nadamo ulasku u drugi krug predsedničkih izbora. Naši rezultati pokazuju da stranka na parlamentarnim nivou ima 4,6 procenata“, rekla je Đurđević Stamenkovski.

RIK je najavio da će prve preliminarne rezultate izbora objaviti u ponedeljak, 4. aprila posle 20 časova.

Obradović: Dveri i POKS prešli cenzus na parlamentarnim izborima

Lider pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da je lista tog pokreta i Pokreta za obnovu kraljevine Srbije, na osnovu 30 odsto prebrojanih glasova, prešli cenzus na parlamentarnim izborima.

Pred vama stoje budući narodni poslanici u Skupštini Srbije. Prema prvim preliminarnim rezultatima, na uzorku od 30 odsto onoga što smo prebrojali do sada, nalazimo se na 4,5 odsto na republičkim parlamentarnim izborima. Još pristižu podaci iz Beograda, ali ono što možemo da kažemo je da će POKS i Dveri imati svoje poslanike u sazivu Republike Srbije“, rekao je lider Dveri i predsednički kandidat tog pokreta na konferenciji za novinare u Medija centru.

Obradović je prvi lider stranke koji se obratio javnosti sa projekcijom izbornih rezultata.

RIK: Prvi rezultati izbora u ponedeljak posle 20 časova

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević izjavio je na redovnoj konferenciji za novinare da će prve preliminarne rezultate komisija objaviti u ponedeljak, 4. aprila posle 20 časova.

On je istakao da se na nekim biračkim mestima i dalje glasa, budući da je biračima koji su se zatekli na biračkom mestu u 20 sati, a nisu stigli da glasaju zbog gužve, po Zakonu o izboru narodnih poslanika omogućeno da ostvare svoje biračko pravo.

Mediji prenose da je na nekim biračim mestima u Beogradu i dalje gužva i da građani i dalje čekaju u redu da glasaju.

RIK u obraćanju medijima u 21h nije objavio poslednje podatke o izlaznosti, a rečeno je da će rezultate izbora javnost moći da prati na veb prezentaciji RIK-a.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG