Linkovi

Projekcija raspodele poslaničkih mandata u Skupštini Srbije, izvor Republička izborna komisija
Projekcija raspodele poslaničkih mandata u Skupštini Srbije, izvor Republička izborna komisija

Izbori u Srbiji: RIK i CeSID izneli projekcije raspodele mandata u Skupštini Srbije

Građani Srbije glasali su na redovnim predsedničkim, vanrednim parlamentarnim, i redovnim izborima za odbornike u Skupštini Beograda i još 13 gradova i opština. Predsednik Aleksandar Vučić osvojio je drugi mandat u prvom krugu, a njegova Srpska napredna stranka najviše mandata u Skupštini Srbije.

CeSID i Ipsos saopštili preliminarne rezultate izbora za Beograd

CeSiD i Ipsos su, na osnovu 46,3 odsto prebrojanih glasova, projektovali da je na izborima za grad Beograd lista "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" osvojila 39,1 procenata glasova.

Sledi lista "Vladeta Janković - Ujedinjeni za pobedu Beograda" sa 20,1 odsto.

Na trećem mestu je koalicija okupljena oko liste "Moramo" sa 10,3 posto.

Sledi lista "Ivica Dačić - premijer Srbije, Toma Fila - gradonačelnik Beograda sa 7%.

Iza socijalista nalazi se lista "Miloš Jovanović - Srpska koalicija Nada" sa 6,2 odsto glasova, pa "Milica Đurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici sa 3,7 posto.

Slede koalicija okupljena oko Dveri, lista "Ajmo ljudi", Suverenisti, Srpska radikalna stranka, lista, "Nemanja Šarović - za sav normalan svet" i Ruski manjinski savez.

Cesidovu procenu rezultata beogradskih izbora pogledajte ovde.

Procene CeSIDa o parlamentarnim izborima mogu se pratiti na ovom linku.

Vučić: SNS dobila 44 odsto na parlamentarnim, oko 60 odsto na predsedničkim izborima

Nosilac liste okupljene oko SNS i predsednički kandidat Aleksandar Vučić obratio se javnosti posle 23h i rekao da je procena da je na izbore izašlo 3.840.000 ljudi, „najveći broj u poslednje vreme“. On je rekao da je, na osnovu podataka SNS, lista na čelu sa tom strankom dobila 44 odsto glasova, a da je na predsedničkim izborima, on kao kandidat, osvojio od 59,9 do 60,1 odsto glasova.

„Prema našim podacima, mislimo da imamo kompletnije nego CeSID i Ipsos, jer imamo rezultate sa Kosova i Metohije, lista „Zajedno možemo sve“ osvojila je 44 odsto glasova. Lista Dragan Đilas je osvojila 13,6, Ivica Dačić 11,4, Miloš Jovanović DSS 5,3, "Moramo" 4,7, na 3,8 su Zavetici i Dveri. Na 2,2 i 2,3 su radikali i "Suverenisti" na 1,6 "Ajmo ljudi" Boris Tadić“, rekao je Vučić.

SNS će dobiti 124 ili 125 mandata u Skupštini Srbije, kaže Vučić, što bi značilo da sa Savezom vojvođanskih Mađara "imaju i više nego što je dovoljno za samostalno formiranje Vlade".

Na predsedničkim izborima, kaže Vučić, on je dobio 59,9 do 60,1 odsto glasova, kandidat opozicije Zdravko Ponoš je dobio 17,7 odsto glasova, lider DSS-a Miloš Jovanović 7,5 odsto glasova, Milica Đurđević Stamenkovski iz Zavetnika manje od 4,5 i 4,4 je dobio Boško Obradović iz Dveri, Biljana Stojković iz koalicije „Moramo“ 3,15, Branka Stamenković sa liste „Suverenisti“ 2 odsto i Miša Vacić oko 0,9 odsto.

„Jedini sam koji je dva puta pobedio u prvom krugu i da nijednom nije bilo ni tesno, u drugom mandatu dobijena je značajno veća podrška, sad sam dobio oko 2.245.000 glasova u prvom krugu. Posle Nikole Pašića ću biti Srbin koji će najduže biti na vlasti u svojoj zemlji. Beskrajno sam zahvalan ljudima, narodu na Kosovu i Metohiji, gde sam dobio više od 90 odsto glasova“, rekao je Vučić.

RIK će prve preliminarne rezultate izbora objaviti u ponedeljak 4. aprila posle 20 časova.

Vučić je konstatovao je da će zemlja ostati na evropskom putu istovremeno održavajući dobre odnose sa tradicionalnim prijateljima.

"Ono što je važno za našu zemlju je da je uticaj ukrajinske krize bio ogroman na rezultate izbora, da se Srbija dramatično pomerila u desno“.

Vučić je rekao da je "interesantno da su rezultati u Beogradu, na 55 odsto obrađenih biračkih mesta bolji nego na parlamentarnim izborima", ali nije precizirao koji je procenat SNS osvojila, kao ni šta su osvojile ostale stranke.

"Ali, i tu će SNS biti najveći i deo buduće gradske vlade, ali neće se to znati u narednih nekoliko dana."

On je rekao da je glasanje proteklo u „najboljem redu i miru“.

„Kada neko nosi spiskove, to su spiskovi sigurnih glasova, ko će glasati za njih. To su sitnice, zadovoljan sam što su ljdui izašli i potvrdili prirodu demokratskog društva".

CRTA je zabeležila nepravilnosti biračkim mestima, a zabeleženi su i fizički i verbalni napadi na kontrolore, a napadnut je i lider Pokreta slobodnih građan Pavle Grbović.

CeSID i Ipsos saopštili prve preliminarne rezultate predsedničkih izbora

CeSiD i Ipsos su, na osnovu 55,6 odsto prebrojanih glasova, projektovali da je na prvom mestu na predsedničkim izborima Aleksandar Vučić sa 59,8 odsto glasova, zatim Zdravko Ponoš sa 17 odsto glasova.

Na trećem mestu je Miloš Jovanović sa 5,8 odsto glasova, a na četvrtom Boško Obradović sa 4,5 odsto glasova.

Slede Milica Đurđević Stamenkovski, Biljana Stojković, Branka Stamenković i Miša Vacić, javlja RTS.

CeSidove procene mogu se pratiti na ovom linku.

Na uzorku od 62,5 odsto, lista Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve osvojila je 43,6 odsto na parlamentarnim izborima, Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije - 12,9 odsto, Ivica Dačić - premijer Srbije - 11,6 odsto, Miloš Jovanović - Nada za Srbiju - 5,4, Moramo - 4,3, Boško Obradović - Srpski pokret Dveri - POKS - 4,0, Milica Đurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici - 3,9.

Procene CeSIDa o parlamentarnim izborima mogu se pratiti na ovom linku.

Ujedinjeni za pobedu Srbije: Opozicija ima većinu u Beogradu

U izbornom štabu Ujedinjenih za pobedu Srbije rečeno je da opozicija ima većinu u Beogradu, iako nije rečeno koji je procenat glasova u pitanju, niti koliki je procenat glasova prebrojan.

„Kad kažemo opozicija, mislimo na Ujedinjene za pobedu Beograda, koaliciju „Moramo“ i koaliciju NADA“, rečeno je u izbornom štabu Ujedinjenih za pobedu Srbije.

Stranke izlaze sa svojim procenama rezultata, dok je RIK najavio da će prve preliminarne rezultate objaviti u ponedeljak 4. aprila posle 20 časova.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG