Linkovi

Projekcija raspodele poslaničkih mandata u Skupštini Srbije, izvor Republička izborna komisija
Projekcija raspodele poslaničkih mandata u Skupštini Srbije, izvor Republička izborna komisija

Izbori u Srbiji: RIK i CeSID izneli projekcije raspodele mandata u Skupštini Srbije

Građani Srbije glasali su na redovnim predsedničkim, vanrednim parlamentarnim, i redovnim izborima za odbornike u Skupštini Beograda i još 13 gradova i opština. Predsednik Aleksandar Vučić osvojio je drugi mandat u prvom krugu, a njegova Srpska napredna stranka najviše mandata u Skupštini Srbije.

CeSID i Ipsos projekcija: Tesna većina SNS-SPS u Beogradu

Srpska napredna stanka i Socijalistička partija Srbije imaće 56 od 110 odbornika u Skupštini Beograda, saopštili su Ipsos i Cesid na osnovu 79 odsto obrađenog uzorka glasačkih listića.

Prema tim podacima, lista "SNS - Aleksandar Šapić" ima 48 mandata, "Ujedinjeni - Vladeta Janković" 26, lista "Moramo-Dobrica Veselinović" 13 odborničkih mesta, a "SPS-Toma Fila" osam.

Lista "Nada - Vojislav Mihajlović osvojila je sedam, a Zavetnici i Dveri po četiri odborničkih mesta.

Ostale liste su ostale ispod cenzusa od tri odsto.

Veselinović: "Moramo" ostvarila dvocifren rezultat u Beogradu

Kandidat koalicije "Moramo" za gradonačelnika Beograda Dobrica Veselinović izjavio je da je, prema poslednjim informacijama, ta lista ostvarila dvocifren rezultat u glavnom gradu.

Najavo je da će predstavnici koalicije "Moramo" u ponedeljak razgovarati sa kolegama iz opozicionih lista koje su prešle cenzus kako bi videli da li je moguće formirati vlast u Beogradu.

Veselinović je rekao da su, kada su doneli odluku o učešću na izborima, znali da neće biti pošteni i fer. Veselinović je govorio o nepravilnostima i pritiscima koje su obeležile nedeljno glasanje - pa i napad na kandidata za odbornika liste „Moramo“ Miloša Vučkovića.

Mi smo ovu borbu započeli kao mala grupa ljudi koja se bori protiv tajnih ugovora, korupcije i kriminala. Sada nas je toliko da su oni primorani da nam umanje broj. Koalicija ‘Moramo’ ima dvocifren rezultat u Beogradu“, rekao je Veselinović.

Najavio je da će se, kako je označio, zeleno-leva koalicija u Skupštini grada boriti za javni interes i protiv nepravde, kako bi Beograd bio zelen, održiv, solidaran i pravedan grad.

Ponoš: Izbori početak kraja Vučićeve vlasti

Predsednički kandidat koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije Zdravko Ponoš izjavio je da su izbori održani u Srbiji početak kraja vlasti Aleksandra Vučića.

Zdravko Ponoš i članovi koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije (Foto: Reuters)
Zdravko Ponoš i članovi koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije (Foto: Reuters)

Sledeće parlamentarne izbore nećemo čekati četiri godine, nećemo i ne možemo da izdamo građane koji su se pokrenuli, danas se izlila na birališta masa ljudi, masa mladih ljudi, dobili smo izbore u urbanim sredinama, ja sam dobio predsedničke izbore u urbanim sredinama, verujem da ćemo i u Beogradu imati dobar rezultat, svuda gde smo imali nešto bolju medijsku situaciju, mi to nećemo prokockati“, poručio je Ponoš.

Ponoš je rekao da je najveći domet održanih izbora što su uspeli da razbiju strah.

Prema izbornim projekcijama nevladinih organizacija CeSID, CRTA, ali i Srpske napredne stranke, Aleksandar Vučić i partija koju predvodi pobednici su predsedničkih i parlamentarnih izbora u Srbiji.

CRTA: Vučiću 59,03 - Ponošu 17,44 odsto glasova na predsedničkim izborima

Nevladina organizacija Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) saopštila je da je na osnovu 90 odsto obrađenog reprezentativnog uzorka, aktuelni predsednik Srbije i predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić osvojio 59,03 odsto glasova, dok je kandidat opozicione koalicije "Ujedinjeni za pobedu Srbije" Zdravko Ponoš na izborima dobio 17,44 procenata glasova birača izašlih na izbore.

Prema podacima Crte, lider Dveri Boško Obradović je na predsedničkim izborima osvojio 4,55 odsto glasova, kandidatkinja Srpske stranke "Zavetnici" Milica Đurđević Stamenkovski 4,42 odsto a kandidatkinja koalicije "Moramo" Biljana Stojanović 2,56 odsto.

"Nevažećih listića bilo je 2,45 odsto", rekao je Raša Nedeljkov u obraćanju medijima, javila je agencija Fonet.

Kada je reč o parlamentarnim izborima, lista "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" osvojila je 43,48 odsto glasova na osnovu 90 odsto obrađenog reprezentativnog uzorka Crte.

"Lista 'Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije' osvojila je 12,92 odsto glasova, lista koalicije oko Socijalističke partije Srbije 'Ivica Dačić - Premijer Srbije' 11,51 odsto glasova, koalicija NADA 5,21 odsto, a koalicija Moramo 4,3 odsto", rekao je Nedeljkov.

Lista "Patriotski blok za obnovu kraljevine Srbije" osvojila je 4,02 odsto glasova, Srpske stranke "Zavetnici" 3,96 odsto, dok je nevažećih listića bilo 3,12 odsto, podaci su Crte.

Nedeljkov je istakao da će Crta nastaviti da verifikuje rezutate, pre svega u odnosu na zabeležene incidente.

"Da bi rezultati bili saopšteni kao konačna projekcija moraju se, kako je istakao, obraditi sve prijavljene nepravilnosti, jer hoćemo da budemo u stanju da kažemo građanima da li rezultati predstavljaju volju birača ili rezultat manipulacija, a to u ovom trenutku nismo u mogućnosti", zaključio je Nedeljkov.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG