Linkovi

Projekcija raspodele poslaničkih mandata u Skupštini Srbije, izvor Republička izborna komisija
Projekcija raspodele poslaničkih mandata u Skupštini Srbije, izvor Republička izborna komisija

Izbori u Srbiji: RIK i CeSID izneli projekcije raspodele mandata u Skupštini Srbije

Građani Srbije glasali su na redovnim predsedničkim, vanrednim parlamentarnim, i redovnim izborima za odbornike u Skupštini Beograda i još 13 gradova i opština. Predsednik Aleksandar Vučić osvojio je drugi mandat u prvom krugu, a njegova Srpska napredna stranka najviše mandata u Skupštini Srbije.

DSS, Dveri i Zavetnici o postizbornoj kombinatorici

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je kako “nije sporno da se razgovara, ali da neće ulaziti ni u kakvu vlast po svaku cenu, posebno ne u sadašnju vlast čiji su ljuti kritičari”.

On je za TV Prva rekao da bi za kvalitet demokratije bilo dobro da se vlast u Beogradu prepusti opoziciji, jer je vlast pala, prenosi Fonet.

"Da li je to moguće, da li bi se opozicija dogovorila, kako bi se ta vlast formirala, to je drugo pitanje. Samo mislim da bi to bila ravnoteža u srpskoj politici", rekao je Obradović, a na pitanje da li to znači da bi pre sarađivao sa sadašnjom opozicijom, istako je da je to prirodno, ali pod uslovom da prihvate njegov program.

Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je da ta stranka neće praviti koalicije na republičkom nivou, iako će ući u parlament, prenosi Fonet.

"Ostajemo opozicija - kod nas nema kolebanja“, rekla je ona za današnji "Blic", dodajući da ne planira koaliciju sa Srpskom naprednom strankom ni u Skupštini Srbije ni u Beogradu.
Takođe je istakla da “sve može da zamisli osim koalicije sa Ujedinjenima za pobedu Srbije”.

Ona je za TV Prva rekla da Zavetnici sebe ne vide u republičkoj vlasti, ali da to ne mora biti slučaj i na lokalu.

"Što se tiče lokalnih samouprava, mislim da svako treba da ostavi prostor da razgovara, jer tu treba da budemo servis građana", rekla je Đurđević Stamenkovski. Na pitanje da li bi u Beogradu mogli da formiraju vlast sa Srpskom naprednom strankom i Socijalističkom partijom Srbije, rekla je da su spremni da uđu u lokalne koalicije, ali samo ako mogu da pokažu šta znaju.

Predsednički kandidat koalicije NADA Miloš Jovanović rekao je da je ta koalicija ostvarila svoja osnovna cilja - da uđe u Skupštinu Srbije i Skupštinu Beograda. Smatra da će njegova koalicija biti odlučujući faktor za kreiranje buduće vlasti u Beogradu. ​Prema podacima CRTA-e, NADA je u Beogradu osvojila 6,3 odsto glasova.

"Treći cij, koji je i najteži, nije postignut, a reč je o učešću u drugom krugu predsedničkih izbora", rekao je Jovanović za list Nova, prenosi Fonet.

Prema njegovim rečima, bilo je izvesnih nepravilnosti, ali ne toliko ozbiljnih da bi mogle da utiču na konačne rezultate izbora.

Grenel čestitao Vučiću

Nekadašnji izaslanik Bele kuće za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel čestitao je predsedniku SNS Aleksandru Vučiću na izbornim rezultatima ostvarenim 3. aprila.

"Čestitam Aleksandru Vučiću na reizboru u Srbiji. Odnosi SAD i Srbije rastu i imamo još mnogo toga da uradimo zajedno", napisao je Grenel na Tviteru.

RIK: SNS 43,16 odsto na parlamentarnim izborima

Republička izborna komisija objavila je na svom sajtu, gde se uživo mogu pratiti rezultati, da je na osnovu 93,04 odsto obrađenog uzorka lista okupljena oko SNS dobila 43,16 odsto glasova na parlamentarnim izborima, odnosno 121 mandat u Skupštini Srbije.

Opozicioni Ujedinjeni za pobedu Srbije dobili su 13,34 odsto odnosno 37 mandata, dok je na trećem mestu lista okupljena oko SPS sa 11,61 odsto odnosno 32 mandata.

Koalicija oko DSS "Nada" osvojila je 5,34 odnosno 14 mandata, a koalicija "Moramo" 12 mandata, odnosno 4,48 odsto glasova.

Patriotski blok prešao je cenzus sa 3,86 odsto, odnosno 10 mandata, dok su Zavetnici dobili 3,76 odsto glasova i takođe 10 mandata.

U Skupštinu bi trebalo da uđu i stranke manjina - Savez vojvođanskih Mađara sa šest poslanika, Muftijin amanet tri, Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani dva, SDA Sanžaka dva, Koalicija Albanaca jedan mandat.

Na osnovu 94,05 odsto prebrojanih glasova, RIK je saopštio da je Aleksnadar Vučić na predsedničkim izborima osvojio 58,94 odsto glasova, a opozicioni kandidat Zdravko Ponoš 18,01 odsto.

CRTA objavila rezultate beogradskih izbora

Na osnovu 96 odsto obrađenog uzorka, CRTA je objavila da je lista "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" u Beogradu osvojila 31,01 odsto glasova, a lista "Vladeta Janković - Ujedinjeni za pobedu Beograda" 21,3 odsto.

Na trećem mestu je lista "Moramo" sa 10,8 odsto glasova, dok je lista "Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije - Jedinstvena Srbija" dobila 6,9 odsto.

Koalicija NADA osvojila je 6,3 odsto. Cenzus su prešli i Zavetnici sa 3,5 odsto i koalicija oko Dveri sa 3,4 odsto.

Ispod cenzusa su liste "Ajmo ljudi" koju je predvodio Duško Vujošević sa 2,8 odsto, Suverenisti sa 2,2 odsto, Srpska radikalna stranka sa 1,6 odsto, "Nemanja Šarović - za sav normalan svet" sa 0,6 odsto i Ruski manjinski savez sa 0,4 odsto.

Izlaznost na beogradskim izborima bila je 57,3 odsto, saopštila je CRTA.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG