Linkovi

Projekcija raspodele poslaničkih mandata u Skupštini Srbije, izvor Republička izborna komisija
Projekcija raspodele poslaničkih mandata u Skupštini Srbije, izvor Republička izborna komisija

Izbori u Srbiji: RIK i CeSID izneli projekcije raspodele mandata u Skupštini Srbije

Građani Srbije glasali su na redovnim predsedničkim, vanrednim parlamentarnim, i redovnim izborima za odbornike u Skupštini Beograda i još 13 gradova i opština. Predsednik Aleksandar Vučić osvojio je drugi mandat u prvom krugu, a njegova Srpska napredna stranka najviše mandata u Skupštini Srbije.

Protest ispred RIK-a u 19.30

Skupština slobodne Srbije i Ekološki ustanak pozvali su građane na okupljanje ispred Republičke izborne komisije (RIK) u 19.30, povodom, kako navode, izborne krađe.

Ove organizacije od predsednika Republičke izborne komisije Vladimira Dimitrijevića traže odgovor ko je i na osnovu čega doneo odluku da RIK prestane da radi tokom izborne noći, javlja Fonet.

Republička izborna komisija je u nedelju uveče poslednju konferenciju održala u 21h, i nije objavila konačnu projekciju izlaznosti, niti prelminarne rezultate izbora, već je rečeno da će to biti urađeno u ponedeljak posle 20 sati. RIK je na sajtu ostavio opciju da se uživo prati brojanje glasova.

Oni traže i proveru zapisnika, proveru svih listića, kao i krivičnu odgovornost za sve ljude koji su učestvovali u izbornoj krađi, navodi se.

Skupština slobodne Srbije i Ekološki ustanak traže i ponavljanje izbora na biračkim mestima na kojima su ustanovljene nepravilnosti, a zapisnici sa tih biračkih mesta će biti dostavljeni u zakonskom roku.

Čestitke Vučiću od Putina, Orbana, Makrona...

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je čestitke brojnih svetskih zvaničnika povodom pobede na predsedničkim izborima, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Republička izborna komisija, na osnovu više od 95 odsto prebrojanih glasova, projektovala je da je Vučić osvojio 58,56 osvojenih glasova, što znači da je pobedio u prvom krugu.

Predsedniku Vučiću čestitke su za sada uputili predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, predsednik Češke Miloš Zeman, predsednik Bugarske Rumen Radev, kao i predsednik Hrvatske Zoran Milanović, navodi se u saopštenju.

Lider SNS Aleksandar Vučić u izbornoj noći, 3. april 2022.
Lider SNS Aleksandar Vučić u izbornoj noći, 3. april 2022.

Iz Mađarske čestitke su uputili predsednica Katalin Novak i premijer Viktor Orban, a u ime Slovenije predsednik Borut Pahor i premijer Janez Janša.

Predsednik Vučić primio je čestitke i od kancelara Austrije Karla Nehamera, predsednika Vlade Albanije Edija Rame, kao i premijera Republike Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog. Čestitku u ime kralja Bahreina uputio je šeik Naser bin Hamad bin Isa al Kalifa.

Pobedu na izborima predsedniku Vučiću čestitao je i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

"Moramo" poziva opoziciju na dogovor za Beograd

Radomir Lazović, jedan od lidera NDMBGD i koalicije "Moramo", u izjavi za Nova.rs pozvao je celu opoziciju na dogovor o smeni vlasti u Beogradu. On navodi da misli da SPS i SNS nemaju većinu u Beogradu i ističe da je više građana u glavnom gradu glasalo za opoziciju.

„Jasno je da je u Beogradu veći broj ljudi glasao za opoziciju, da SNS i SPS nemaju većinsku podršku u Beogradu. Odugovlačenje glasanja i sve sabotaže koje su urađene juče su urađene baš zbog toga. Naši kontrolori i analitički tim trenutno rade na proveri svih podataka koje dobijamo sa biračkih mesta, kako bi utvrdili gde je došlo do prekrajanja rezultata“, kaže Lazović.

On navodi da su članovi „Moramo“ u kontaktu sa koalicijom okupljenom oko SSP-a, te da ćemo biti obavešteni o daljim koracima.

"Mi verujemo da Beograd nije izgubljen. Pozivamo sve opozicione organizacije da se dogovorimo oko smene vlasti u Beogradu", poručuje Lazović.

Upitan koliko rezultati mogu da se promene, budući da su IPSOS i CESID objavili da na osnovu na osnovu 81,5 odsto obrađenog uzorka SPS i SNS zajedno imaju 56 mandata, odnosno blagu većinu, Lazović kaže da misli da to može da se promeni.

"Mislim da to nisu adekvatni podaci. Naši timovi rade na proveri i smatram da će rezultat biti drugačiji. Mislim da SPS i SNS nemaju većinu u gradu i da će odlučivati jedan ili dva odbornika. Zato i pozivam celu opozicju da se krene u dogovore o smeni vlasti. Dakle, pozivam sve organizacije koje nisu SNS i SPS", navodi on.

Za razliku od CeSID-a i Ipsosa koji SNS-u i SPS-u, zajednički, projektuju većinu, rezultati CRTE pokazuju da je SNS u Beoradu osvojila 38, 1 odsto, a SPS 6,9 odsto glasova, što zajedno nije dovoljno za većinu.

Republička izborna komisija još nije objavila kakvi su rezultati izbora za Skupštinu Beograda.

Kako će izgledati raspodela mandata u Skupštini Srbije?

Republička izborna komisija (RIK) objavila je na veb stranici, na osnovu više od 95 odsto obrađenih glasova, da je SNS dobila 120 mandata u Skupštini Srbije. Sledi opoziciona lista "Ujedinjeni za pobedu Srbije" sa 38 mandata, a treća je lista okupljena oko SPS sa 32 mandata.

Koalicija oko DSS osvojila je 15 mandata, a koalicija "Moramo" dobila je 12. Koalicija oko Dveri i Zavetnici dobili su po 10 mandata.

Savez vojvođanskih Mađara dobio je 6 poslaničkih mesta, Zajedno za Vojvodinu dva, koliko i SDA Sandžaka. Lista Muftinin amanet dobila je tri mandata.

I CeSID je objavio svoju projekciju raspodele mandata koja se ne razlikuje mnogo od projekcije RIK-a.

RIK je najavio da će prve preliminarne rezultate izbora javnosti saopštiti u ponedeljak, 4. aprila posle 20 časova.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG