Linkovi

Izrael bez potvrde da li je ubio jednog od ključnih stratega napada Hamasa 7. oktobra


Dim se nadvija nad Kan Junisom u južnom pojasu Gaze tokom izraelskog bombardovanja 11. marta 2024. godine
Dim se nadvija nad Kan Junisom u južnom pojasu Gaze tokom izraelskog bombardovanja 11. marta 2024. godine

Izrael je u ponedeljak naveo da je meta vazdušnog napada na Gazu tokom vikenda bio visoki vojni vođa Hamasa, ali da još pokušava da utvrdi da li je ubijen. Udar na navodno skrovište Marvan Ise dogodio se između subote i nedelje, rekao je portparol izraelske vojske kontraadmiral Daniel Hagari na brifingu u ponedeljak.

On je rekao da su kompleks u centralnoj Gazi koristila dva visoka člana Hamasa, uključujući Isu, koga Izrael optužuje da je jedan od ključnih planera iza Hamasovog terorističkog napada na Izrael 7. oktobra. Isa je drugi po komandi Hamasovog vojnog krila, brigada Ezedin al-Kasam.

"Još ispitujemo rezultate napada, a konačnu potvrdu tek treba da dobijemo“, rekao je Hagari.

Palestinci su inače u ponedeljak obeležili početak muslimanskog svetog meseca Ramazana.

Palestinska porodica Al Nadži na iftaru, usred ruševina njihove porodične kuće, prvog dana muslimanskog svetog meseca posta Ramazana u centralnom pojasu Gaze 11. marta 2024.
Palestinska porodica Al Nadži na iftaru, usred ruševina njihove porodične kuće, prvog dana muslimanskog svetog meseca posta Ramazana u centralnom pojasu Gaze 11. marta 2024.

Borbe su nastavljene uprkos naporima da se obezbedi novi prekid vatre između Izraela i Hamasa tokom Ramazana.

Izrael je izvestio da je u ponedeljak izvršio napade širom Pojasa Gaze, uključujući vazdušne napade i kopnene napade u Kan Junisu i drugim oblastima južne Gaze, kao i u centralnoj Gazi. Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, saopštilo je u ponedeljak da je 67 ljudi ubijeno u izraelskoj ofanzivi tokom proteklog dana, a najmanje 31.112 je ubijeno od početka rata u oktobru.

Nasilje je usledilo posle višenedeljnih pregovora koji su uključivali Egipat, Sjedinjene Države i Katar da se obezbedi novi prekid vatre pre Ramazana koji bi uključivao oslobađanje talaca koje drže militanti u Gazi i Izraelu i oslobađanje palestinskih zatvorenika.

Pregovarači Hamasa rekli su na odlaznim pregovorima u Kairu prošle nedelje da će se pregovori o prekidu vatre nastaviti ove nedelje.

U Njujorku je generalni sekretar UN Antonio Gutereš ponovio apel za prekid vatre za muslimanski sveti mesec kako bi se ubrzala adekvatna pomoć Palestincima u Gazi i obezbedilo oslobađanje svih talaca koje drži Hamas.

„Oči sveta uprte su u nas. Istorija nas gleda. Ne možemo da skrećemo pogled. Moramo delovati kako bismo izbegli više smrtnih slučajeva koji se mogu sprečiti. Očajnim civilima neophodna je hitna akcija", naveo je Gutereš.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je u ponedeljak da bi važan korak bio prekid vatre koji traje duže, idealno već tokom Ramazana.

Tokom brifinga za novinare u Berlinu zajedno sa malezijskim premijerom, on je rekao:

„Više humanitarne pomoći mora stići u Gazu, i to je naš jasan poziv Izraelu, koji ima svako pravo da se brani od Hamasa"

Brod američke vojske je na putu ka Sredozemnom moru kako bi započeo izgradnju privremene luke na obali Gaze kako bi se omogućio prolaz za više kamiona humanitarne pomoći izgladnjelim Palestincima. Zvaničnici su, međutim, rekli da bi moglo proći dva meseca pre nego što se objekat izgradi i počne sa radom.

XS
SM
MD
LG