Linkovi

Bajden vodi pregovore o bezbednosti dok rastu tenzije na Bliskom istoku


Izraelska vojska na jugu pojasa Gaze (foto: Ohad Zwigenberg/ REUTERS)
Izraelska vojska na jugu pojasa Gaze (foto: Ohad Zwigenberg/ REUTERS)

Predsednik Sjedinjenih Država (SAD) Džo Bajden razgovaraće u ponedeljak sa svojim timom za nacionalnu bezbednost o tenzijama na Bliskom istoku, a sastaće se i sa jordanskim kraljem Abdulahom Drugim. Istovremeno, izraelski lideri upozoravaju da će, u slučaju da Iran ili neki od njegovih proksija u regionu pokrenu napad na tu zemlju, platiti "visoku cenu".

Razgovori između SAD i Jordana održavaju se dan nakon što je jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi otputovao u Iran, gde je pozvao na prekid eskalacije i poručio da region treba da živi u "miru, bezbednosti i stabilnosti".

Eskalacija situacije usledila je nakon prošlonedeljnog izraelskog vazdušnog napada na zgradu u Bejrutu u kojem je ubijen komandant Hezbolaha Fuad Šukur i atentata na političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea koji se dogodio nekoliko sati kasnije u Teheranu.

Izrael se zbog toga priprema za potencijalni višednevni napad Irana i njegovog saveznika Hezbolaha, a očekuje se da će iranska odmazda biti većeg obima nego napad Teherana od 13. aprila i da bi mogla da uključi i libansku militantnu grupu Hezbolah.

Lideri Irana i Hezbolaha rekli su da će uzvratiti za ubistva.

"Smatramo svojom dužnošću da se osvetimo", rekao je iranski vrhovni vođa Ali Hamenei. On je naredio direktan udar na Izrael kao odmazdu za ubistvo Hanijea, navodi se u izveštaju New York Timesa koji se poziva na tri iranska zvaničnika.

"Izrael je već u ratu na više frontova sa Iranom i njegovim saveznicima", izjavio je u nedelju premijer te zemlje Benjamin Netanjahu na sastanku svog kabineta.

"Odlučni smo da im se suprotstavimo na svakom frontu i u svakoj areni - blizu i dalje. Ko god hoće da nam naudi platiće veoma visoku cenu", rekao je Netanjahu.

Sjedinjene Države, Francuska, Kanada, Jordan i Britanija poručile su svojim građanima da napuste Liban, a nekoliko avio-kompanija obustavilo je ili ukinulo usluge u regionu.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin razgovarao je u nedelju sa svojim izraelskim kolegom Joavom Galanom, ponovivši "gvozdenu američku podršku bezbednosti Izraela i pravu na samoodbranu od pretnji iz Irana" i njegovih proksija, poput Hezbolaha sa sedištem u Libanu i Huta sa sedištem u Jemenu.

"Razgovarali su o potezima američkih snaga koje Sekretarijat preduzima kako bi ojačalo zaštitu američkih snaga, podržalo odbranu Izraela i odvratilo i deeskaliralo šire tenzije u regionu", navodi se u saopštenju Pentagona.

Sjedinjene Države zbog toga prebacuju i grupu nosača aviona i više vazdušnih sredstava u region, što je Pentagon najavio u petak.

"Naš cilj je deeskalacija. Naš cilj je odvraćanje. Naš cilj je odbrana Izraela.", rekao je u CBS-ovoj emisiji "Face the nation" zamenik savetnika Veća Bele kuće za nacionalnu sigurnost Džonatan Finer.

"Ne mislimo da je regionalni rat u bilo čijem interesu, ali se spremamo za svaku mogućnost", zaključio je.

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se u nedelju s ministrima spoljnih poslova zemalja G7 kako bi razgovarali o hitnoj potrebi za smirivanjem tenzija na Bliskom istoku.

Portparol Stejt Departmenta rekao je da su Blinken i njegove kolege "ponovili svoju posvećenost sigurnosti Izraela i pozvali sve strane na maksimalnu uzdržanost kako bi sprečili eskalaciju sukoba".

Izraelska vojska saopštila je u ponedeljak da je radila na presretanju brojnih "sumnjivih vazdušnih ciljeva" koji dolaze iz Libana, pri čemu je jedan pao u severnom Izraelu i ranio dva izraelska vojnika.

Izrael i Hezbolah razmenjuju gotovo svakodnevnu vatru otkako je rat između Izraela i Hamasa počeo u Gazi pre skoro 10 meseci.

Izrael je obećao da će uništiti Hamas u znak odmazde za njegov teroristički napad 7. oktobra u kojem je ubijeno 1.200 ljudi i oteto 250 talaca. U izraelskoj kontraofanzivi u Gazi do sada je poginulo najmanje 39.580 ljudi, prema ministarstvu zdravlja pod kontrolom Hamasa.

XS
SM
MD
LG