Linkovi

Izrael spasio taoca iz podzemnog tunela u Gazi


Kvaid Farhan Alkadi u bolnici nakon što operacije spasavanja (Foto: Government Press Office/Yossi Ifergan/Handout via Reuters)
Kvaid Farhan Alkadi u bolnici nakon što operacije spasavanja (Foto: Government Press Office/Yossi Ifergan/Handout via Reuters)

Izrael je u utorak, iz podzemnog tunela u Gazi, spasio jednog od talaca koji su oteti tokom napada Hamasa 7. oktobra.

Desetine talaca i dalje se nalaze u zarobljeništvu, dok međunarodni pregovarači pokušavaju da dovedu do postizanja sporazuma o primirju u okviru kojeg bi bili oslobođeni, prenosi agencija Asošijeted pres.

Iz vojske je saopšteno da je Kvaid Farhan Alkadi spasen iz tunela "u složenoj operaciji" u južnom dijelu Pojasa Gaze. Nije međutim navela više detalja. Nije poznato da li je tokom spasavanja razmijenjena vatra, niti da li je bilo poginulih ili povrijeđenih.

Alkadi je jedan od osam pripadnika izraelske arapske beduinske manjine koji su oteti 7. oktobra. Radio je kao stražar u jednoj fabrici u kibucu Magen, jednoj od nekoliko poljoprivrednih zajednica koje su napadnute. Ima dvije žene i 11 djece.

Alkadi (52) je među osam spašenih talaca, i prva osoba izbavljena iz podzemnog tunela, saopšteno je iz izraelske vojske. Posle akcije spasavanja je helikopterom prebačen u bolnicu na zdravstvenu kontrolu. Ljekari su naveli da mu je stanje stabilno.

"Uzbuđeni smo što smo mogli da ga zagrlimo, i vidimo ga i kažemo mu da smo svi ovdje sa njim. Nadam se da će svi taoci doći kući, kako bi porodice mogle da dožive ovu sreću", rekao je za lokalne medije jedan član porodice, koji je identifikovan kao Faez.

Jedno od Alkadijeve djece rođeno je dok je on bio u zarobljeništvu. Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je da je spasilačka operacija bila dio "smjelih i hrabrih aktivnosti" vojske "sprovedenih duboko u Pojasu Gaze". Dodao je da je Izrael riješen da iskoristi svaku šansu da vrati taoce.

Alkadi, kako je saopštio portparol vojske Danijel Hagari, "spasen je iz podzemnog tunela posle tačnih obavještajnih podataka". Tokom 326 dana zarobljeništva držan je na više lokacija, uključujući u podzemnim tunelima, rekao je Hagari.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, koji je telefonom razgovarao sa Alkadijem, rekao je da će se Izrael oslanjati na spasilačke operacije i pregovore da preostale taoce vrati kući.

"Oba načina zahtijevaju naše vojno prisustvo na terenu i neprestani vojni pritisak na Hamas", rekao je Netanjahu.

Ekstremisti, koje je predvodio Hamas, oteli su oko 250 osoba tokom napada u kojem je ubijeno 1.200 ljudi, uglavnom civili.

U izraelskoj ofanzivi, pokrenutoj posle napada, ubijeno je više od 40.000 Palestinaca, prema podacima lokalnih zdravstvenih zvaničnika. Nije poznato koliko je ekstremista među žrtvama. U ratu je raseljeno 90 odsto od 2,3 miliona stanovnika Gaze čiji je ogroman dio razoren.

Izraelski vazdušni udari nastavljeni su u utorak širom Gaze, a palestinski zvaničnici saopštili su da je u napadima ubijeno najmanje 18 osoba, među kojima osmoro djece.

Izrael vjeruje da je u enklavi i dalje 108 talaca, i da je više od 40 stradalo. Ostali taoci oslobođeni su tokom jednonedeljnog prekida vatre u novembru, u zamjenu za palestinske zarobljenike.

U prethodnim izraelskim operacijama oslobađanja talaca ubijen je veliki broj Palestinaca. Hamas je saopštio da je nekoliko talaca ubijeno u izraelskim vazdušnim napadima i neuspjelim spasilačkim operacijama. Izraelske trupe su greškom ubile tri Izraelca koji su u decembru pobjegli iz zarobljeništva.

SAD, Egipat i Katar mjesecima pokušavaju da ispregovaraju sporazum o primirju, u okviru kojeg bi taoci bili oslobođeni u zamjenu za trajni prekid vatre. Razgovori u Egiptu su u toku ove nedelje, ali još nema napretka.

XS
SM
MD
LG