Linkovi

Kamala Haris bira potpredsednika, za vikend sastanci sa kandidatima


Neki od kandidata za potencijalnog potpredsednika, s leva na desno: Tim Volc, Mark Keli, Džoš Šapiro, Endi Bešir (AP Photo)
Neki od kandidata za potencijalnog potpredsednika, s leva na desno: Tim Volc, Mark Keli, Džoš Šapiro, Endi Bešir (AP Photo)

Potpredsednica SAD Kamala Haris i kandidatkinja Demokratske stranke za predsednika planira da se za vikend sastane sa kandidatima za potpredsednika i ubrzo donese odluku ko će biti sa njom na glasačkom listiću, kažu za Rojters izvori upućeni u proces.

Očekuje se da Haris do ponedeljka odabere potpredsednika i sa njim se pojavi na mitingu u Filadelfiji u utorak.

Ovog vikenda, Haris će se sastati sa guvernerom Pensilvanije Džošom Šapirom, senatorom Markom Kelijem, guvernerom Minesote Timom Volcom, guvernerom Kentakija Endijem Beširom, sekretarom za saobraćaj Pitom Butidžidžem i guvernerom Ilinoisa Džej Bijem Prickerom, kažu izvori.

Izbor potpredsednika je jedna od najvažnijih odluka u političkoj karijeri Kamale Haris. Na listi njenih kandidata su muškarci, belci koji su do sada uspevali da dobiju glasove birača iz ruralnih predela, belaca i neopredeljenih.

Njena odluka će uticati i na budući pravac kretanja Demokratske partije, jer će izabrani kandidat za potpredsednika biti u opticaju i za naredna nadmetanja.

Neki od onih koji se pominju kao kandidati već su otkazali druge planove za vikend, što ukazuje da bi mogli da imaju sastanke jedan-na-jedan sa Haris.

Šapiro je otkazao planirani događaj za sakupljanje donacija u Hemptonsu, potvrđeno je iz njegove kampanje.

Bivši sekretar za pravosuđe Erik Holder i advokatska kancelarija Konvington i Burling unajmljeni su od strane kampanje Kamale Haris da istraže potencijalne kandidate za potpredsednika. Oni su, kako saznaje Rojters, završili svoj posao i predali nalaze timu Haris.

Haris i njen potpredsednik bi, kako se očekuje, trebalo da krenu u utorak u kampanju po kolebljivim državama, a između ostalog će posetiti zapadni Viskonsin, Detroit u Mičigenu, Las Vegas u Nevadi.

Prva stanica biće Filadelfija u Pensilvaniji u utorak - što je pokrenulo spekulacije da je guverner te države Džoš Šapiro favorit za potpredsedničkog kandidata. Ali, kampanja Haris je rekla da ne treba previše učitavati u to odakle kreću mitinzi.

Uobičajeno je da predsednički izborni štabovi krenu da razmišljaju o potpredsedničkom kandidatu kada se završe primarni izbori na proleće, što onda znači da imaju nekoliko meseci da prate istraživanja javnog mnjenja i druge faktore, i onda odaberu.

Kamala Haris će tu odluku morati da donese u prilično skraćenom roku.

XS
SM
MD
LG