Linkovi

Sužava se spisak demokratskih kandidata za potpredsednika: Povukli se Kuper i Vitmer


Guvernerka Mičigena Grečen Vitmer govori sa guvernerom Pensilvanije Džošom Šapirom tokom mitinga u znak podrške demokratskoj predsedničkoj izbornoj kampanji potpredsednice SAD Kamale Haris u Ambleru, Pensilvanija, 29. jula 2024.
Guvernerka Mičigena Grečen Vitmer govori sa guvernerom Pensilvanije Džošom Šapirom tokom mitinga u znak podrške demokratskoj predsedničkoj izbornoj kampanji potpredsednice SAD Kamale Haris u Ambleru, Pensilvanija, 29. jula 2024.

Spisak potencijalnih demokratskih političara koji će se kandidovati za potpredsednika, uz Kamalu Haris najverovatniju kandidatkinju za najvažniju funkciju u Sjedinjenim Državama, sve je kraći.

U ponedeljak su se iz trke za potpredsedničku nominaciju povukli guverner Severne Karoline Roj Kuper i guvernerka Mičigena Grečen Vitmer izašli sa nje.

Pitanje potpredsedničkog kandidata u centr je pažnje otkako je Haris postala favorit demokrata za novembarske izbore pre nešto više od nedelju dana, usled povlačenja iz trke aktuelnog predsednika SAD Džoa Bajdena.

Kandidati za potpredsednike mogu se koristiti za bolje balansiranje kampanje kako bi se privukao širi krug birača, pa tako Haris analizra listu uglavnom belih, muških kandidata.

Kuper se povukao sa spiska kandidata za potpredsednika, rekavši: "Bio sam počastvovan što su me razmatrali za ovu ulogu. Ovo jednostavno nije bio pravi trenutak za Severnu Karolinu i za mene da potencijalno budem na nacionalnoj listi".

Takođe u ponedeljak, Vitmer je rekla za teleziviju CBS da "nije bila deo procesa provere" za potpredsednicu Kamale Haris.

"Komunicirala sam sa svima, uključujući i narod Mičigena, i odlučila da ću ostati guvernerka do kraja svog mandata krajem 2026", rekla je Vitmer.

Haris je ovog vikenda napravila pauzu u javnim predizbornim aktivnostima i održala privatne razgovore sa nekoliko kandidata, uključujući guvernera Pensilvanije Džoša Šapira, prema dva izvora upoznata sa pozivima.

Drugi koji se razmatraju su guverner Kentakija Endi Bešir, američki senator Mark Keli iz Arizone, guverner Minesote Tim Valc i sekretar za saobraća Pit Butidžidž.

Kandidati su izašli na nacionalnu televiziju da pokažu šta bi doneli u kampanju.

Butidžidž, koga čak i njegovi saveznici smatraju rešenjem na duže staze, razgovarao je sa Haris nasamo o toj prilici, prema dva izvora upoznata sa događajem.

Takođe je održao telefonski razgovor sa grupom donatora iz svoje predsedničke kandidature 2020, kada je rekao da želi ovaj posao, ali da će poštovati proces, rekli su izvori.

XS
SM
MD
LG