Linkovi

Kelti marširali Vašingtonom: Seltik ispratio kapitena DC Junajteda u penziju


Met O Rajli, dvostruki strelac za Seltik (Foto: REUTERS/Russell Cheyne)
Met O Rajli, dvostruki strelac za Seltik (Foto: REUTERS/Russell Cheyne)

Ne događa se često da vam na oproštajnu fudbalsku žurku kao glavni gost dođe jedan od najtrofejnijih klubova na svetu. Tu čast imao je Stiven Birnbaum dugogodišnji kapiten vašingtonskog DC Junajteda koji se od aktivnog igranja oprostio na prijateljskoj utakmici sa škotskim Seltikom.

Velikan iz Glazgova je na ne baš do kraja ispunjenom stadionu Audi fild pobedili DC Junajted sa 4:0. Dva pogotka za Seltik postigao je danski internacionalac Met O’Rajli, u 25. i 32. minutu, a u strelce su se upisali i Majki Džonston u 65. i Džejms Forest u 69. minutu.

DC Junajted za šest dana nastavlja takmičenje u MLS ligi, gostovanjem kod Atlante gde će pokušati da dođe do prve prvenstvene pobede posle tri meča.

Škotski prvak nastavlja sa pripremama u SAD, a sledeću kontrolnu utakmicu odigraće za tri dana u Šarlotu protiv šampiona Engleske, Mančester Sitija, a 27. jula Kelte čeka okršaj sa Čelsijem u Indijani.

Trener Seltika Brendan Rodžers na teren je izveo kombinovani sastav, a kapiten domaćih Birnbaum je već posle prvih pet minuta napustio teren, pozdravljen ovacijama spustivši zavesu na gotovo desetogodišnju karijeru u klubu iz glavnog grada Sjedinjenih Država.

Zaigrao je Seltik od prvog minuta izrazito ofanzivno, a dok je sa tribina imao fenomenalnu podršku – najvatrenije pristalice Kelta gotovo svih 90 minuta nisu prestajali sa pesmom.

Prvu priliku za gol Seltik je imao 20. minutu, ali je sjajni čuvar mreže DC-ja Luis Zamudio „paradom“ sačuvao mrežu. Ipak, ništa nije mogao da uradi u 25. minutu, kada je Kjogo Furuhaši prošao po desnoj strani i uposlio O’Rajlija, kojem nije bilo teško da iz neposredne blizine zatrese mrežu.

Kada je Danac postigao gol, skočilo je makar tri četvrtine gledalaca na stadionu i delovalo je kao da se igra u Glazgovu, u „moru“ zeleno-belih dresova.

Ali u 32. minutu, Zamudio je ponovo morao da vadi loptu iz mreže. Furuhaši je izbegao ofsajd, golman DC Junajteda mu je odbranio „zicer“, al je na odbitak natrčao raspoloženi O’Rajli da duplira prednost.

Jedinu iole ozbiljnu priliku u prvom poluvremenu domaći su imali u 41. minutu, ali je golman Seltika Skot Bejns odbranio udarac Dominika Bađija.

Kobajaši, O Rajli i Forest, fudbaleri Seltika, arhivska fotografija (Foto: REUTERS/Russell Cheyne)
Kobajaši, O Rajli i Forest, fudbaleri Seltika, arhivska fotografija (Foto: REUTERS/Russell Cheyne)

Tamo gde je stao u prvom poluvremenu, golman Zamudio nastavio je i posle odmora. Talentovani golman je u dva navrata, u 49. i 57. minutu, opet sprečio Seltikove napadače u sjajnim šansama da uvećaju vođstvo. Najpre je bio bolji od Kuna, a potom i od Kobajašija koji je ušao u igru u drugom poluvremenu.

U 62. minutu Zamudio je morao van terena zbog povrede i Seltik je veoma brzo iskoristio činjenicu da je DC Junajted ostao bez večeras najbolje fudbalera.

Prvo je Majki Džonston u 62. minutu povisio na 3:0, a tri minuta kasnije u strelce se upisao i iskusni Džejms Forest. Imali su gosti iz Škotske idealnu priliku da dođu do petog gola deset minuta pre kraja utakmice.

Ipak, rezervni golman domaćih Krokford obranio je penal Kunu, čemu je prethodio prekršaj nad južnokorejskim igračem Seltika, Jangom Hjuom Junom. Krokford se istakao i u sudijskom nadoknadi vremena kada je odbranio "zicer" Kobajašiju.

Tokom utakmice na Audi Fildu, grupa navijača Seltika, koji su inače poznati po podršci Palestincima, u više navrata je povela skandiranje "Slobodna, slobodna Palestina" (Free, free Palestine), ali najveći deo publike, kako domaće, tako i ostalih navijača škotskog kluba se nije pridružio.

XS
SM
MD
LG