Linkovi

Proslava sa gorkim ukusom zbog rasizma: Hoće li Mesi i Argentinci da se izvine?


Lionel Mesi sa peharom Kopa Amerike (Foto: AP/Rebecca Blackwell)
Lionel Mesi sa peharom Kopa Amerike (Foto: AP/Rebecca Blackwell)

Lionel Mesi se suočio sa pozivima da se izvini zbog rasističkog skandiranja argentinskih fudbalera nakon što su osvojili turnir Kopa Amerika. Zvaničnik argentinske vlade rekao je da bi Mesi, koji je kapiten tima, i predsednik fudbalskog saveza te zemlje, Klaudio Tapija, trebalo da se izvine nakon što je na društvenim mrežama objavljen video na kojem se vidi kako članovi argentinskog tima pevaju rasističku pesmu o francuskim igračima afričkog porekla.

Vezista Enco Fernandez rekao je da mu je "zaista žao" zbog incidenta, a njegov klub, engleski Čelsi rekao je da je pokrenuo disciplinske mere, opisujući diskriminatorsko ponašanje kao "potpuno neprihvatljivo".

Iz snimka nije jasno da li je Mesi - koji se smatra jednim od najvećih fudbalera svih vremena - učestvovao u skandiranju. Ali argentinski podsekretar za sport, Hulio Garo, rekao je da treba da se izvini.

"Kapiten reprezentacije takođe mora izaći da se izvini za ovaj slučaj, kao i predsednik Fudbalskog saveza Argentine (AFA)", rekao je Garo. "To je neprikladno. To nas kao zemlju ostavlja u lošem položaju, uprkos tolikoj slavi."

Argentina je u nedelju u Majamiju pobedila Kolumbiju sa 1:0. Kasnije je video objavljen na Instagramu pokazao igrače Fernandeza i Argentine kako skandiraju francuskom timu dok su slavili.

Iste uzvike koristili su neki od argentinskih navijača pre finala Svetskog prvenstva u Kataru 2022, kada su “Gaučosi” posle penala pobedili Francusku.

FIFA je saopštila da takođe istražuje incident nakon što je Fudbalski savez Francuske obećao da će podneti žalbu zbog "rasističkih i diskriminatornih primedbi".

Odluka Čelsija da pokrene disciplinske mere protiv Fernandeza dolazi pošto je jedan od njegovih klupskih drugova, Francuz Vesli Fofana, objavio snimak na svojim nalozima na društvenim mrežama i nazvao ga "nesputanim rasizmom".

Fofanina porodica je poreklom iz Obale Slonovače i on jedan je od nekoliko crnih francuskih igrača koji nose dres Čelsija.

„Ponosni smo što smo raznolik, inkluzivan klub u kojem se ljudi iz svih kultura, zajednica i identiteta osećaju dobrodošli“, naveo je Čelsi u saopštenju u sredu. „Priznajemo i cenimo javno izvinjenje našeg igrača i iskoristićemo ovo kao priliku da ga obrazujemo. Klub je pokrenuo interni disciplinski postupak”, dodaje se u saopštenju.

Argentinski reprezentativac Enco Fernandez posle utakmice sa Kolumbijom u finalu Kopa Amerike (Foto: AP/Adam Hunger)
Argentinski reprezentativac Enco Fernandez posle utakmice sa Kolumbijom u finalu Kopa Amerike (Foto: AP/Adam Hunger)

Fernandez se izvinio što ga je "ponela euforija proslave Kopa Amerike".

„Taj video, taj trenutak, te reči ne odražavaju moja uverenja ili moj karakter“, napisao je on na Instagramu. "Zaista mi je žao."

Fernandez je u januaru 2023. postao najskuplji igrač u istoriji britanskog fudbala nakon što je iz Benfike prešao u Čelsi za 106,7 miliona funti (131,4 miliona dolara).

Predsednik FIFA Đani Infantino rekao je da fudbal i 211 nacionalnih saveza moraju da imaju pristup nulte tolerancije prema rasizmu i da se u maju obavezao da će ponovo pokrenuti radnu grupu za praćenje incidenata.

„FIFA je upoznata sa video snimkom koji kruži društvenim mrežama i incident se istražuje“, ističe se u saopštenju te organizacije. „FIFA oštro osuđuje svaki oblik diskriminacije od strane bilo koga, uključujući igrače, navijače i zvaničnike.”

Nejasno je kakvu nadležnost FIFA ima nad incidentom u autobusu nakon turnira, ali bi verovatno mogla da reaguje ako se smatra da je postupak argentinske federacije u ovom slučaju nezadovoljavajući.

XS
SM
MD
LG