Linkovi

Predsednička kampanja i kineske kompanije u Sjedinjenim Državama


Kineski električni automobil, Nemačka, 26. februar, 2024. (Foto: AFP/Focke Strangmann)
Kineski električni automobil, Nemačka, 26. februar, 2024. (Foto: AFP/Focke Strangmann)

U Big Rapidsu, gradu sa oko osam hiljada stanovnika, mnogi se okupljaju na benzinskoj pumpi vlasnika Peta Kurija. Taj deo savezne države Mičigen, duboko je podelila kineska kompanija pod nazivom Goušn.

Kompanija planira da u tom kraju uloži 2,4 milijarde dolara u izgradnju fabrike za proizvodnju komponenti za električna vozila, što izaziva mešovite reakcije stanovnika.

Al Loson, stanovnik Big Rapidsa kaže da će za ukupnu ekonomiju to da bude podstrek, a Donaldu Helderu se dopada prisustvo kompanije Goušn.

“Zato što šaljemo toliko američkih dolara u Kinu, moramo da smislimo neki način da vratimo nešto od toga, investiranjem u našu, američku ekonomiju", kaže Helder.

Ali drugi su zabrinuti zbog povezanosti Goušna sa Kinom.

Stanovnici grada u Mičigenu podeljeni zbog kineske fabrike
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

Zvaničnik Big Rapidsa, Brus Borkovic, ističe da je 100 osto protiv Goušna.

"Mislim da postoji ozbiljna zabrinutost za životnu sredinu. I to je verovatno u senci zabrinutosti u pogledu bezbednosti", kaže Borkovic.

Direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Kristofer Rej upozorio je na povezanost kineske vlade i njenog “privatnog sektora“, i na potencijal da Peking iskoristi ranjivosti Amerike i da podrije njenu nacionalnu bezbednost.

Kompanija Goušn nije odgovorila na zahtev Glasa Amerike za komentar. Osnovana je u Kini, a njena američka podružnica ima sedište u Kaliforniji. Članovi upravnog odbora su iz Kine, Sjedinjenih Država i Nemačke.

Potpredsednik Goušna za proizvodnju, Čak Telin, izjavio je da je njegova kompanija namerno izdvojena.

“Nešto je nateralo nekoga da odluči da je Goušn žrtveni jarac iako imamo veoma sličnu poslovnu praksu kao i mnoge kompanije koje su već ovde", ističe Telin.

Kineske investicije u Sjedinjenim Državama jedna su od glavnih tema ovogodišnjih predsedničkih izbora.

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp i njegov kandidat za potpredsednika, Džej Di Vens, optužuju Demokrate da koriste novac poreskih obveznika da plate Kini da posluje u Americi.

“Kina kupuje našu tehnologiju. Kupuje zalihe hrane. Naše farme", rekao je ranije Donald Tramp.

Prema izveštaju Njujork Tajmsa, Goušn je dobio 800 miliona dolara u subvencijama iz Strateškog fonda Mičigena i možda će imati pravo na poreske olakšice po Zakonu za smanjenje inflacije.

Guvernerka Mičigena Grečen Vitmer i druge demokrate tvrde da subvencije kompanijama kao što je Goušn pomažu da se radna mesta zadrže u toj državi, a ne da se prebacuju u inostranstvo.

U maju, Vitmer je izjavila:

"Ne možemo da dozvolimo kineskim kompanijama da budu jedine koje ulažu u električna vozila, jer će nas onda nadmašiti kao što se to dešava u Evropi."

Demokratska predsednička kandidatkinja Kamala Haris takođe je govorila o američko-kineskom nadmetanju, u govoru na Nacionalnoj konvenciji demokrata.

“Pobrinuću se da vodimo svet u budućnost kada je reč o istraživanju svemira i veštačkoj inteligenciji, u kojoj će Amerika, a ne Kina, pobediti u takmičenju za 21. vek", rekla je Haris.

Neki stanovnici Big Rapidsa kažu da nadmetanje Sjedinjenih Država i Kine utiče na raspravu o fabrici.

"Sav otpor potiče sa nacionalnog nivoa, sve je nekako antikinesko", ocenio je Al Loson.

Zbog kompanije Goušn, Big Rapids je u centru pažnje predizborne kampanje, a Džej Di Vens je najavio svoj dolazak u to mesto.

XS
SM
MD
LG