Linkovi

Saliven u Kini: Bajden iščekuje razgovore sa Ši Đinpingom u narednim nedeljama


Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rukuje se sa kineskim predsednikom Ši Đinpingom tokom njihovog sastanka u Velikoj hali naroda u Pekingu 29. avgusta 2024.
Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rukuje se sa kineskim predsednikom Ši Đinpingom tokom njihovog sastanka u Velikoj hali naroda u Pekingu 29. avgusta 2024.

Američki predsednik Džo Bajden isčekuje razgovore sa Ši Đinpingom u "narednim nedeljama", rekao je glavni savetnik Bele kuće Džejk Saliven kineskom lideru tokom sastanka u četvrtak.

Saliven, prvi američki savetnik za nacionalnu bezbednost koji je posetio Kinu od 2016. godine, sastao se sa Šijem na kraju trodnevnog boravka u Pekingu tokom kog se takođe sastao i sa ministrom spoljnih poslova Vang Jijem i drugim visokim zvaničnicima.

Njegova poseta događa se u trenutku postojanja bezbednosnih tenzija između Kine, i američkih saveznika Japana i Filipina.

Na sastanku sa Šijem u Pekingu, on je rekao da se predsednik Bajden "raduje što će ponovo sarađivati sa kineskim predsednikom u narednim nedeljama".

"Predsednik Bajden je posvećen odgovornom upravljanju ovim odnosom, kako bi osigurao da konkurencija ne pređe u sukob ili konfrontaciju, kao i zajedničkom radu tamo gde su naši interesi usklađeni", rekao je on.

Kineski državni mediji navode da je Ši rekao Salivenu da, uprkos "velikim promenama", Kina i SAD i dalje mogu da uživaju u dobrim odnosima.

"Posvećenost Kine cilju stabilnog, zdravog i održivog razvoja kinesko-američkih odnosa se nije promenila", rekao je Ši. "Nadamo se da će SAD raditi sa Kinom kako bi se našli na pola puta", dodao je on, prenosi CCTV.

U sredu su Saliven i šef diplomatije Vang razgovarali o planovima da njihovi lideri razgovaraju u narednim nedeljama. Verbalno su se sukobili i zbog sve odlučnijeg pristupa Kine u spornim pomorskim regionima.

Tajvan - "crvena linija"

U četvrtak ujutru, Saliven se sastao sa visokim zvaničnikom kineske vojske Džangom Juksiom u sedištu Centralne vojne komisije u Pekingu, gde su razgovarali o Tajvanu i drugim žarišnim pitanjima.

"Retko smo u prilici da imamo ovakvu razmenu", rekao je Salivan Džangu u uvodnoj reči.

Zvaničnici su se složili da održe razgovor između komandanata dve strane "u bliskoj budućnosti", navodi se u saopštenju Bele kuće.

Saliven je takođe istakao značaj "slobode plovidbe" u Južnom kineskom moru, gde su se Kina i Filipini sukobili poslednjih meseci, i "stabilnosti" u Tajvanskom moreuzu, saopštio je Vašington.

Džang je, zauzvrat, upozorio da je status ostrva sa samoupravom "prva crvena linija koja se ne može preći u odnosima Kine i SAD".

"Kina je uvek bila posvećena održavanju mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu“, rekao je on, prema saopštenju pekinškog ministarstva odbrane. "Ali 'nezavisnost Tajvana' i mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu su nekompatibilni", rekao je on.

"Kina zahteva da SAD zaustave vojnu saradnju sa Tajvanom, prestanu da naoružavaju Tajvan i prestanu da šire lažne narative u vezi sa Tajvanom", dodao je Džang.

On je takođe zatražio od Vašingtona da "radi sa Kinom na promovisanju komunikacije i razmene između dve vojske i da zajedno preuzme odgovornost velikih sila".

"Izbegnite pogrešnu procenu"

Kina je nastavila da zvecka oružjem nakon ovogodišnje inauguracije predsednika Lai Ćing-Tea, čija stranka naglašava odvojeni identitet Tajvana.

Tokom razgovora u četvrtak, Saliven je takođe izrazio "zabrinutost u vezi sa kineskom podrškom ruskoj odbrambenoj industrijskoj bazi", dodaje se u saopštenju - ponavljajući tako dugogodišnje tvrdnje SAD koje je Peking odbacuje.

On je takođe ukazao na "potrebu da se izbegnu pogrešna procena i eskalacija u sajber prostoru, kao i stalni pokušaji da se postigne sporazum o prekidu vatre i taocima u Gazi", saopštila je Bela kuća.

Salivenova poseta događa se manje od tri meseca od američkih izbora u novembru. Od demokratske predsedničke kandidatkinje, potpredsednice Kamale Haris, očekivalo bi se da, ako pobedi, nastavi Bajdenov pristup traženju dijaloga sa Kinom, istovremeno održavajući pritisak. Njen republikanski rival Donald Tramp obećao je, barem retorički, da će zauzeti tvrđi stav, a neki od njegovih pomoćnika najavljuju dalekosežni globalni obračun sa Kinom.

XS
SM
MD
LG