Linkovi

Sudija Vrhovnog suda SAD priznao da je letio privatnim avionom bogatog donatora


ARHIVA - Sudija Vrhovnog suda Klarens Tomas (Foto: Reuters/Evelyn Hockstein)
ARHIVA - Sudija Vrhovnog suda Klarens Tomas (Foto: Reuters/Evelyn Hockstein)

Sudija američkog Vrhovnog suda Klarens Tomas priznao je da je prošle godine tri puta letio privatnim avionom bogataša Harlana Kroua, koji je poznat po ogromnim donacijama za Republikansku stranku.

To je prvi put da je Tomas prijavio da ga je Krou ugostio. U izvještaju, koji je objavljen u četvrtak, 75-godišnji konzervativni sudija rekao je da poštuje nove smjernice u federalnom pravosuđu za prijavu putovanja.

Najviši sud u zemlji je u centru pažnje javnosti zbog etičkih pitanja pokrenutih posle niza medijskih izvještaja u kojima je otkriveno da je Tomas godinama primao skupe poklone koje nije prijavljivao, uključujući putovanja u inostranstvo, od Kroua, bogatog biznismena, koji daje novac u konzervativne svrhe.

Krou je takođe kupio kuću u Džordžiji u kojoj i dalje živi Tomasova majka, a platio je i dvogodišnju školarinu u privatnoj školi za dijete koje su podizali Tomas i njegova supruga Džini.

Tomas je prijavio da je tokom jednog puta privatnim avionom boravio u vikendici bogataša u državi Njujork koju, prema izvještaju istraživačkog vebsajta "Propablika" (Propublica), sudija posjećuje svake godine.

Zatim je dva puta išao u Dalas, gdje je govorio na konferenciji koju je organizovao konzervativni institut "Ameriken enterprajz".

Tomas je naveo da su mu sudski zvaničnici preporučili da izbjegava da putuje redovnim linijama, sredinom maja, zbog strahovanja u pogledu svoje bezbjednosti, nakon što je procurelo mišljenje suda o pravu na abortus, koje je kasnije ukinuto na federalnom nivou.

Sudija je takođe priznao da je Krou kupio kuću u kojoj i dalje živi njegova majka. Kuća, uz još dvije obližnje nekretnine, u vlasništvu je Tomasa i drugih članova porodice. Kupljena je 2014. ali je Tomas naveo da je mislio da ne mora da je prijavi zbog "toga što je transakcija rezultirala gubitkom kapitala".

Finansijski izvještaji za Tomasa, i njegovog konzervativnog kolegu Semjuela Alita, objavljeni su gotovo tri mjeseca nakon podataka za preostalih sedam sudija.

Agencija Asošijeted pres prenijela je u julu da je sutkinja Sonja Sotomajor, uz pomoć svoji saradnika, tokom protekle decenije, promovisala prodaju svoje knjige tako što je obilazila koledže.

XS
SM
MD
LG