Linkovi

Spektakl u Denveru: Jokićevih 40 poena, Nagetsi na korak od finala Zapada


Nikola Jokić (F0t0: Reuters/Isaiah J. Downing-USA TODAY Sports)
Nikola Jokić (F0t0: Reuters/Isaiah J. Downing-USA TODAY Sports)

Košarkaši Denver Nagetsa došli su nadomak plasmana u finale plej-ofa Zapadne konferencije NBA lige, pošto su kod kuće pobedili Minesota Timbervulfse sa 112:97 i poveli sa 3:2 u polufinalu.

Posle poraza u prve dve utakmice serije, Nagetsi su potpuno preokrenuli stvari u svoju korist, a večeras je još jednu sjajnu partiju pružio srpski centar Nikola Jokić, koji je postigao 40 poena, podelio 13 asistencija i uhvatio sedam lopti.

Aron Gordon je dodao na to još 18 poena i 10 skokova, dok su Džamal Marej i Kentavijus Koldvel Poup zabeležili po 16 poena. U timu Minesote, Karl Entoni Tauns ubacio je 23 poena, a Entoni Edvards i Rudi Gober postigli su po 18.

Šesta utakmica serije igra se u četvrtak u Mineapolisu.

Pre početka večerašnje utakmice, Jokiću je uručen trofej za najkorisnijeg igrača lige (MVP). Srpski centar je treći put u karijeri osvojio to priznanje, izjednačivši se sa legendama NBA lige Mežikom Džonsonom i Lerijem Birdom.

Prvo poluvreme proteklo je u dominaciji Nikole Jokića, a odlično su ga pratili Koldvel-Poupa, Kristijan Braun i Aron Gordona. U timu Minesote, za razliku od prethodnih utakmica, slabije odigrao Entoni Edvards.

Minesota je nešto bolje počela utakmicu, ali je Jokić atraktivnim zakucavanjem uspeo da "razdrma" ekipu i donese preokret. Već do kraja prvog perioda, srpski košarkaš je ubacio 12 poena.

Trener Nagetsa Majk Meloun je zbog verbalnog sukoba sa sudijom dobio tehničku grešku, a to kao da je dodatno motivisalo njegovu ekipu, koja je pojačala igru u odbrani.

A u trećoj četvrtini, usledio je novi šou Jokića. On je u tom periodu pogađao iz gotovo svih pozicija, a direktni čuvar Rudi Gober uzalud je pokušavao da pronađe način da ga zaustavi.

Samo u ovom periodu utakmice, Jokić je zabeležio 16 poena, a Nagetsi su uspeli ponovo da se rezultatski "odlepe" od Minesote koja je u jednom trenutku preokrenula i povela sa 55:53.

Nisu gosti imali snage za više od toga - Jokić je pored košgeterskog učinka, krenuo da razigrava saigrače i odlična timska igra donela je Denveru plus 14 (88:74) na kraju pretposlednje četvrtine.

Šta god su pokušali gosti da urade u završnom periodu da se vrate u meč, Nagetsi su imali odgovor. Jokić je uspeo da se odmori malo u uvodnim minutima tog perioda, ali Minesota ni tad nije uspela da spusti zaostatak na manje od 10 poena.

Čim se Jokić vratio na parket, Denver je opet stigao do osetnije prednosti, a MVP je nastavio da "zatrpava" protivnički koš. Tačku na sjajnu partiju i pobedu Nagetsa, Jokić je stavio tri minuta pre kraja kada je ubacio 40. poen, a domaćin otišao na za njega bezbrižnih plus 14 (106:92).

Džejlen Branson (skroz desno), šutira na koš Indijana Pejsersa, dok Majls Tarner (33) i Ajzea Hartenštajn (55) posmatraju (Foto: Vincent Carchietta-USA TODAY Sports)
Džejlen Branson (skroz desno), šutira na koš Indijana Pejsersa, dok Majls Tarner (33) i Ajzea Hartenštajn (55) posmatraju (Foto: Vincent Carchietta-USA TODAY Sports)

Ekipa Njujork Niksa na svom terenu je ubedljivo savladala Indijana Pejserse sa 121:91 i povela sa 3:2 u polufinalnoj seriji plej-ofa Istočne konferencije.

Šesta utakmica ove serije igra se u petak u Indijanapolisu.

Džejlen Branson je postigao 44 poena, a Niksi su došli na pobedu od prvog finala Istoka od 2000. godine. Bransonu je to peti put u ovogodišnjem plej-ofu da je ubacio 40 ili više poena.

Džoš Hart je večeras dodao 18 poena i 11 skokova, a Djus Mekbrajd 17 poena nakon što je ušao u startnu postavu.

Brunson je u prošloj utakmici postigao samo 18 poena i to je bio jedan od glavnih razloga ubedljivog poraza Njujorka. Večeras je delovao potpuno spremno i pogodio je 18 od 35 šuteva iz igre.

Samo u prvom poluvremenu Branson je postigao 28 poena, a Niksi su već tada došli do osetne dvocifrene prednosti.

Alek Burks, koji je bio van rotacije sve dok se ponovo nije oporavio nakon niza povreda, dodao je 18 poena sa klupe, a Ajzea Hartenštajn je upisao sedam poena i 17 skokova.

Paskal Siakam je postigao 22 poena za Pejsersa, Majls Tarner je dodao 16, ali je Tajriz Halibarton imao samo 13 poena.

Ovaj duel obeležila je velika borba, koja je nekada prevazilazila granice dozvoljenog, pa ne čudi što su sudije svirale pet tehničkih grešaka – za Ajzeu Džeksona, Hartenštajna i Berksa u prvom poluvremenu. U nastavku utakmice tehničke greške zaradili su i Donte Divinćenco i Tarner.

XS
SM
MD
LG