Linkovi

Irski premijer u Prištini: Dijalog od životne važnosti, ZSO ne sme da bude mikro država


Leo Varadkar i Aljbin Kurti u Prištini (Foto: AFP/Armend Nimani)
Leo Varadkar i Aljbin Kurti u Prištini (Foto: AFP/Armend Nimani)

Premijer Republike Irske Leo Varadkar rekao je na Kosovu da njegova zemlja podržava dijalog Beograda i Prištine, jer je on od vitalnog značaja za obe strane.

Varadkar je posle sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem istakao da je nasilje, kao ono koje se dogodilo u Banjskoj, u septrembru, i u Zvečanu maja prošle godine - neprihvatljivo.

„Dijalog između Prištine i Beograda je od životne važnosti kako bi se postigla jedna usklađenost i kako bismo imali dalji razvoj i na Kosovu i u Srbiji. Iznad svega mislim da je ova godina važna godina, da stabilnost bude konsolidovana na Kosovu i ne želim da vidim vraćanje na nasilne scene koje su viđene u septembru, ali i u maju prošle godine“, rekao je Varadkar.

Varadkar je rekao i da se Irska zalaže za ukidanje kaznenih mera Evropske unije protiv Kosova. Naveo je i da Kosovo treba da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom, ali da ona ne treba da bude mikro-država.

„Verujemo da ograničavajuće mere koje su uvedene moraju da se odstrane i to je stav koji sam rekao i premijeru, ali i službeno sam istakao. Vrlo jevažno da opštine izaberu gradonačelnike i da oni budu izabrani na demokratski način i da zastupaju ljude koji žive po tim zonama. Želim da vidim da se formira zajednica, ali u koordinaciji sa tim zonama. Ja ne želim da vidim da imamo mikro državu unutar države, jer to ne bi bilo nešto što je korisno u budućnosti“, rekao je Varadkar.

Premijer Kurti rekao je da Kosovo insistira na potpisivanju Osnovnog sporazuma sa Srbijom koji je postignut 27. februara 2023. godine u Briselu, jer kako je naveo “želi pravnu sigurnost da će sporazum biti sproveden i da neće biti prekršen”.

„Mi želimo normalne odnose sa našim severnim susedom Srbijom i normalni odnosi su dobrosusedski evropski odnosi. To je važno za mir, bezbednost i evropske integracije koje predstavljaju i našu sudbinu i naš cilj. 27. februara dogovorili smo Osnovni sporazum, a 18. marta dogovorili smo Aneks za implementaciju. Problem je što je od 11 članova Osnovnog sporazuma Srbija prekršila najmanje osam. Potrebna nam je pravna sigurnost ne samo za sprovođenje, već i za uvažavanje i nekršenje. Zato smo tražili potpisivanjer sporazuma“, rekao je Kurti.

Kurti je rekao i da Zajednica srpskih opština nije glavni prioritet za normalizaciju odnosa sa Srbijom, već konačni sporazum.

„Svi oni koji izvade Zajednicu srpskih opština iz paketa štete Kosovu. Ne možemo da iznesemo Zajednicu iz paketa i da bude prioritet ili da bude u centru prostora na stolu za pregovore. Zajednica nije top prioritet normalizacije, osnovni sporazum je. Zato sve moje kolege, ne samo na Kosovu, molim da ne iznose draft statut ili Zajednicu srpskih opština kao jedino pitanje“, rekao je Kurti.

Petković odgovorio na Kurtijeve tvrdnje

Povodom tvrdnji premijera Kurtija da je Srbija prekršila najmanje osam od 11 tačaka Osnovnog sporazuma od 27. februara prošle godine, reagovao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković koji je naveo da “jedini koji krši sporazume jeste Aljbin Kurti koji je i u 2024. ušao negirajući osnovnu obavezu Prištine preuzetu i potpisanu još 2013. u Briselu o formiranju Zajednice srpskih opština i time započeo jedanaestu godinu sistemskog i institucionalnog obespravljivanja i ugnjetavanja Srba na Kosovu i Metohiji”.

Posle sastanka sa Kurtijem premijer Irske Leo Varadkar sastao se i sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

XS
SM
MD
LG