Linkovi

Srbi, Albanci i Romi zajedno uređuju ski stazu na Brezovici


Volonteri obnavljaju skijašku stazu na Brezovici, na Kosovu, 18. oktobar 2023. (Foto: VOA)
Volonteri obnavljaju skijašku stazu na Brezovici, na Kosovu, 18. oktobar 2023. (Foto: VOA)

Ljubitelji skijanja, koje okuplja NVO „Ski klub Breza 2020“, odlučili su da urade ono što - kako tvrdi jedan od najpoznatijih kosovskih skijaša Saša Ilić - niko nije uradio u poslednih 25 godina.

Ilić sa grupom Srba i Albanaca, uz podršku Ministarstva za zajednice i povratak u Vladi Kosova, danima radi na uređenju ski staza na Brezovici, koje su prepune velikog kamenja i divljeg rastinja. Ovaj posao rade - kako kaže - iz nekoliko razloga.

„Prvo iz bezbednosnih razloga, jer kamenje u zimskom periodu predstavlja veliki problem za bezbednost skijaša. Drugi je što je skijanje jako skup sport i oprema je veoma skupa, a u poslednje vreme fali nam sneg", rekao je Ilić za Glas Amerike.

Srbi, Albanci i romski volonteri zajedno čiste ski-staze na Brezovici
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:09 0:00

On je podsetio da je prošle godine, baš zbog nedostatka snega, ski sezona počela tek 20. januara.

"U prvom periodu kada sneg padne, mi imamo problem sa kamenjem na ski stazi i upravo to radimo, čistimo da ne bi skijaši u zimskom perodu došli sa skupom opremom i uništili je prilikom prvog spuštanja", naveo je Ilić.

Sara Ilić, volonterka „Ski kluba Breza 2020“, kaže da će ova akcija pomoći svim ljubiteljima skijanja.

„Od moje treće godine skijam i dosta se razumem u planinarenje i u skijanje. Ovo što radimo sa klubom 'Breza 2020' sa Brezovice mnogo znači skijašima, jer profesionalni skijaši mnogo oštećuju svoju opremu kada prolaze skijama, zato što ima mnogo niskog rastinja i kamenja. To ynatno ugrožava uživanje u skijanju“, rekla je Ilić.

S obzirom da je poslednjih godina sve manje snega na Brezovici, čišćenje staza doprineće i da ski sezona počne mnogo ranije, što ide u korist ne samo skijašima, nego i privrednicima.

„Čistimo dve staze - Moliku od 500 metara dužine i širine i Veliku livadu dužine 1.000, a širine 500 metara. Prioritet su ove staze zato što su one na nižoj nadmorskoj visini i manje je snega u početku sezone. Ovim čišćenjem obezbedićemo raniji početak sezone, zato što je u početku sezone manje snega na nižoj nadmorskoj visini, na primer, ako je bilo potrebno jedan metar snega za početak sezone, sada će biti potrebno nekih 10-15 centimetara da bi krenula sezona i da bi bilo bezbedno za skijaše“, navodi Saša Ilić.

Nenad Janićević, koordinator „Ski kluba Breza 2020“, kaže za Glas Amerike da su problem identifikovali tokom prethodnih godina, kada je "sezona kasnila zbog prevelike količine kako sitnog tako i krupnijeg kamenja i stena na samim stazama na Brezovici".

"I onda čak i kada dobijemo određenu količinu snega na ski centru sezona kasni dok taj pokrivač ne dostigne određenu visinu. I šta se onda dešava? Dešava se to da svi ugostitelji koji posluju na ski centru Brezovica kasnije počnu sa sezonom, kasnije počnu da rade i žičare, i ski liftovi i tako dalje“, rekao je Janićević.

Članovi „Ski kluba Breza 2020“ često izlaze u suret i turistima u predstavljanju turističkih potencijala Brezovice. U znak zahvalnosti što su ih volonteri ovog kluba upoznali sa ski centrom, grupa romskih omladinaca koji su obilazili Brezovicu uključila se na kratko u akciju čišćenja ski staza.

„Mi smo došli iz Gračanice, sa omladinom iz Gračanice iz romske zajednice. Došli smo da posetimo planinu Brezovicu. Skijaški klub nam je izašao u susret da nam pokaže planinu. Sada je u toku i njihova akcija gde čiste teren za predstojeću sezonu, gde će biti skijaški teren i mi smo s decom izašli njima u susret. Oni nama mi njima“, rekao je za Glas Amerike Sabri Musliju iz romske NVO „Korak ka boljoj budućnosti“.

Pored zapuštenih staza, ovaj ski centar koji se nalazi na nadmorskoj visini od 900 do 2.500 metara suočava se i sa zastarelom infrastrukturom

„Infrastruktura je stara 40 godina, nije ulagano u infrastrukturu ski centra ništa. Zahvaljujući radnicima Ski centra Brezovica opstajala je ova infrastruktura, ali je potrebna za početak barem jedna žičara sa šest sedišta i ona bi pokrivala dve-tri staze na Ski centru Brezovica. Mi danas imamo žičare koje rade u Ski centru i vožnje traju po 15-20 minuta. Sa novom žičarom to bi se skratilo na pet minuta“, navodi Ilić.

Glas Amerike: Koja je dužina staze gde je žičara?

Ilić: „Polazak je na 1.700 metara, a završava se na 2.300 metara, to su žičare koje su u funkciji. Imamo žičaru koja nije u funkciji, to je žičara Piri breg i ona kreće sa 2.300 metara i izlazi na vrh Piri breg na 2.552 metara“.

Saša Ilić bio je prvak i vicešampion Srbije u alpskom skijanju. Pored skijanja bavi se i planinarenjem. Osvajao je brojne planinske vrhove, a cilj mu je da stigne i do najvišeg planinskog vrha na zemlji.

„Bio sam na dva vrha, na Kavkazu na vrhu Elbrus koji je visine 2.600 metara to je najviši vrh Evrope i bio sam na Himalajima na 5.500 metara, do baznog logora Everesta i do jednog vrha Kalapatar. Pre tri godine sam se spremao za Evereset međutim zbog zdravstvenih problema koje sam imao prekinuo sam sa pripremama za Everst, ali polako se vraćam treninzima i cilj mi je da za par godina, godinu-dve, ako bude sve kako valja sa zdravljem, krenem i put Everesta“, zaključuje Ilić.

Ski centar Brezovica raspolaže sa devet žičara i isto toliko staza različitih kategorija za sve tipove skijaša. Najduža staza je 3.500 metara. Nalazi se na severozapadnoj strani Šar planine u opštini Štrpce. Pre 1999. godine ovde je organizovano devet državnih i dva evropska prvenstva u alpskom skijanju.

XS
SM
MD
LG