Linkovi

Boston prvi učesnik finala plej-ofa NBA lige: Vajt rešio "triler" u Indijani


Košarkaš Indijane Obi Topin između igrača Bostona Ala Horforda i Džejrua Holideja (Foto: AP/Michael Conroy)
Košarkaš Indijane Obi Topin između igrača Bostona Ala Horforda i Džejrua Holideja (Foto: AP/Michael Conroy)

U istom danu kada ih je prvo rastužila vest da je preminuo legendarni centar Bil Volton, nekoliko sati kasnije navijači Boston Seltiksa ipak su imali i razlog za slavlje, pošto se njihova ekipa plasirala u finale plej-ofa NBA lige.

Seltiksi su večeras kao gosti pobedili Indijana Pejserse sa 105:102 i rešili u svoju korist finalnu seriju Istočne konferencije sa 4:0.

Ekipa Bostona tako da se posle dve godine vratila u borbu za šampionski prsten, a prethodno je 2022. poražena u finalu od Golden Stejt Voriorsa sa 4:2.

Pitanje pobednika, ispostaviće se, rešio je Derik Vajt, koji je na 45 sekundi pre kraja pogodio "trojku" za vođstvo Seltiksa od 105:102.

U sledećem napadu, košarkaši Indijane su se spetljali, a Endru Nembhard nije uspeo da pogodi. Usledio je promašaj Džejsona Tejtuma za tri poena, ali i "nebeski" skok u napadu Džejlena Brauna posle kojeg je bilo jasno da Seltiksi idu u finale.

Protivnik ekipe Bostona u borbi za trofej biće bolji iz okršaja na Zapadu između Dalas Maveriksa i Minesota Timbervulfsa. Trenutno je 3:0 za Dalas, a četvrti meč se igra u utorak u Teksasu.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Braun sa 29 poena, a Tejtum je na to dodao 26 poena, 13 skokova i osam asistencija. Vajt je utakmicu završio sa 16 poena, dok je Džejru Holidej upisao 17 poena.

Kod Indijane, koja je bila lišena usluga povređenog Tajrisa Halibartona, najbolji strelac bio je Nembhard sa 24 poena, Paskal Sijakam ga je sledio sa 19 poena, dok je Ti Džej Mekonel ubacio 15 poena.

Seltiksi su plasmanom u novo finale došli u priliku da se bore za 18. šampionsku titulu u klupskoj istoriji, a poslednju su osvojili 2008. godine.

Domaća ekipa, koju sa klupe predvodi Rik Karlajl, večeras je zaista dala sve od sebe da "ostane u životu" u ovoj seriji, ali Boston je ipak bio bolji u samoj završnici, kao i u nekim prethodnim utakmicama.

Tokom cele večerašnje utakmice, rivali su bili prilično ujednačeni, s tim da je Indijana nešto češće bila u vođstvu, ali ni u jednom momentu ono nije bilo dvocifreno.

Kada je na tri i po minuta pre kraja utakmice, raspoloženi Sijakam pogodio za prednost Indijane od 102:98, činilo se da su domaći košarkaši na dobrom putu da konačno upišu pobedu u ovoj seriji i produže nadu.

Međutim, deluje da su zatim nervoza i strah od eventualne pobede potpuno poremetili Pejserse koji su "vezali" nekoliko napada u kojima su grešili u dodavanjima i selekciji šuta.

Takav "poklon" ekipa Bostona znala je da iskoristi, a Vajt je, posle sedam uzastopnih promašenih šuteva za tri poena, pogodio trojku posle asistencije Brauna i širom otvorio Seltiksima vrata za plasman u finale, 22. u klupskoj istoriji.

XS
SM
MD
LG