Linkovi

Ministarka odbrane Nemačke podnela ostavku


ARHIVA - Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht i litvanski ministar odbrane Arvidas Anusauskas prisustvuju vojnim vežbama NATO-a, predvođenim nemačkom ratnom grupom, blizu Rulua, 8. oktobar 2022.(Foto: Rojters / Ints Kalinsi)
ARHIVA - Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht i litvanski ministar odbrane Arvidas Anusauskas prisustvuju vojnim vežbama NATO-a, predvođenim nemačkom ratnom grupom, blizu Rulua, 8. oktobar 2022.(Foto: Rojters / Ints Kalinsi)

Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht podnela je u ponedeljak ostavku na funkciju u vladi kancelara Olafa Šolca, nakon što je dovedena u pitanje njena sposobnost da ojača nemačke oružane snage u svetlu rata u Ukrajini.

Odluka o ostavci predstavlja udarac za Šolcovu vladu u trenutku kada je Nemačka pod pritiskom da odobri povećanje vojne pomoći Kijevu, dok su istovremeno nemačke odbrambene sposobnosti dovedene u pitanje nakon što je nekoliko pešadijskih tenkova "Puma" izbačeno iz upotrebe tokom nedavne vojne vežbe.

Pritisak da se pronađe njen naslednik raste između ostalog i zato što se očekuje da će američki sekretar za odbranu Lojd Ostin boraviti u četvrtak u Berlinu, nakon čega će u petak u američkoj vojnoj bazi u Ramštajnu pris na kojoj će se razmotrati dalja podrška Ukrajini, uključujući slanje nemačkih borbenih tenkova.

Lambreht je - prema zvaničnoj proceduri - zatražila od Šolca da je razreši dužnosti, što je on odobrio, izjavio je portparol koalicione vlade koju predvode Socijaldemokrate (SPD).

Tokom posete proizvođaču oružja "Hensolt", Šolc se zahvalio Lambreht na njenoj službi i rekao da će brzo imenovati novog ministra odbrane. Dnevnik Frankfurter Algemajne Cajtung je pozivajući se na izvore iz vlade objavio da će naslednik Lambreht biti poznat u utorak.

Među kandidatima koje su pomenuli nemački mediji su savezni komesar za oružane snage Eva Hogl, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zimtje Meler, šef stranke SPD Lars Klingbajl i ministar rada Hubertus Hajl.

Šolc je obećao da će njegov kabinet imati jednaki broj muškaraca i žena. Ako muškarac nasledi Lambreht, to bi moglo rezultirati daljom preraspodelom resora u vladi Nemačke.

Kritikovan učinak

Lambreht je kritikovana jer nije uspela da brzo osnaži nemačke oružane snage, poznate kao Bundesver uprkos dogovoru o specijalnom fondu od 100 milijardi evra za tu svrhu nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Lambreht su nedavno kritikovali mediji i opozicioni političari zbog objavljivanja novogodišnje poruke na društvenim mrežama u kojoj se zahvalila vojnicima i ženama, ali se borila da je čuju od pozadinske buke petardi, i naizgled pomešala rat u Ukrajini sa prijatnim ličnim susretima.

"Kakva je to godina bila 2022? Suočila nas je sa mnogim neverovatnim izazovima. Rat je u sred Evrope. U vezi sa ovim su za mene bili mnogi posebni utisci, mnogi susreti sa zanimljivim, velikim ljudima ", rekla je Lambreht u videu.

Mari-Agnes Strak-Cimerman, šefica parlamentarnog odbora za odbranu i članica Šolcovog mlađeg koalicionog partnera, Slobodnih demokrata (FDP), pozvala je na brzo imenovanje novog ministra za odbranu.

"Sada očekujem da Socijaldemokrate što pre imenuju naslednika koji odlučno vodi ministarstve, ne zloupotrebljava ga zbog drugih političkih ambicija i, pre svega, ima razumevanja za vojnike", rekla je ona u izjavi za medijsku grupu Funke.

XS
SM
MD
LG