Linkovi

NIN-ova nagrada Stevu Grabovcu za roman "Poslije zabave"


Stevo Grabovac pozira sa romanom za koji je nagrađen Ninovom nagradom, 29. januara 2024. (Foto: FoNet)
Stevo Grabovac pozira sa romanom za koji je nagrađen Ninovom nagradom, 29. januara 2024. (Foto: FoNet)

Književnik Stevo Grabovac dobitnik je 70. po redu "Ninove nagrade" za najbolji roman objavljen na srpskom jeziku u 2023. godini, za delo "Poslije zabave", u kojem piše o zaboravljenoj i nestaloj romskoj deci tokom rata u Posavini u Bosni i Hercegovini, saopštio je žiri u ponedeljak.

Predsednik žirija Goran Korunović rekao je da se radi o romanu svedenog, stilski raznovrsnog izraza, u kojem je "zaptivena melodija naših nestanaka".

"Roman je kompleksne strukture, a u njemu pripovedač 'kroz ogledalo traume preskočene generacije traga za zaboravljenom i napuštenom decom'", naveo je Korunović.

"Potraga je snažno emotivno obojena i odvaja se u svesti pripovedača rastrgnutog između resantimana i odgovornosti. Ta potraga, u konačnici, vraća prećutane i potisnute intimne i kolektivne istorije, pripovedačeve, koliko i naše", objasnio je predsednik žirija.

Prema oceni članova žirija, priča je "sekira za zaleđeno more u nama, o užasnom zločinu koji se pripoveda u romanu" i pokazuje traumu zbog nemogućnosti da se sazna istina o zločinu.

Grabovac je, zahvaljujući na časti što je dobio nagradu, rekao da se u romanu radi o otkrivanju zla, ocenivši da je to možda jedan od najvažnijih poteza u čovekovom životu.

"Pisao sam o jednom od najtežih zločina, koji je prepušten zaboravu. Bila je to moja unutrašnja dilema sa kojom sam se borio mnogo pre nego što sam počeo da pišem roman", naglasio je on.

Grabovac je ranije, u intervjuu za NIN, rekao da se zločin odnosi na ubistva dvadesetoro romske dece u okolini Bosanskog Broda, u leto 1992. godine, a da ta ubistva nisu imala nikakve veze sa verskim i drugim razlozima zbog kojih se, navodno, ratovalo, "već su počinjena iz proste ekonomske računice – radi ilegalne trgovine ljudskim organima".

On je ukazao da je taj događaj vrlo brzo pao u zaborav, jer nije bio interesantan nijednoj od tri zaraćene strane, "a verovatno i zbog nekih 'viših', običnim smrtnicima nedokučivih razloga".

Za ovogodišnju "Ninovu nagradu" konkurisalo je 188 romana, a u uži izbor ušlo je njih pet. Pored "Poslije zabave" u izboru su bili i "Pakrac" Vladana Matijevića, "Pesma o tri sveta" Vladimira Pištala, "Autosekcija" Srđana Srdića i "U zemlji Franje Josifa" Ljubomira Koraćevića.

Nagrada će biti uručena 5. februara u 12:00 sati u Kolarčevoj zadužbini.

Objavljivanju imena dobitnika prethodila je minuta ćutanja preminulom laureatu "Ninove nagrade" Goranu Petroviću.

U izveštaju je korišćen materijal agencije Fonet.
XS
SM
MD
LG