Linkovi

Norveški pisac Jon Fose dobitnik Nobelove nagrade za književnost


Jon Fose, autor romana "Novo ime: Septologija VI-VII ', uoči ceremonije dodele međunarodne Booker nagrade 2022. u Londonu, 26. maj, 2022. (Foto: AP / David Cliff)
Jon Fose, autor romana "Novo ime: Septologija VI-VII ', uoči ceremonije dodele međunarodne Booker nagrade 2022. u Londonu, 26. maj, 2022. (Foto: AP / David Cliff)

Norveški autor Jon Fose dobio je ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost.

Švedska akademija je naglasila da su Foseova " inovativna dela i proza dali glas onima kojima je to bilo uskraćeno".

"Njegov ogromni prethodni opus napisan je na norveškom ninorskom jeziku i obuhvata razne žanrove, sastoji se od mnoštva predstava, romana, kolekcija poezije, eseja, dečijih knjiga i prevoda“, navodi se u saopštenju akademije.

Saopštavanje imena dobitnika Nobelovih nagrada počelo je u ponedeljak priznanjima u medicini koje su dobili Mađarica Katalina Kariko i Dru Vajsman iz Sjedinjenih Država za zajedničko istraživanje koje je dovelo do brzog razvoja mRNA vakcina.

Akademija je u utorak dodelila Nobelovu nagradu za fiziku Pjeru Agostiniju, Ferencu Krausu i En L. Hulije za njihove individualne napore koji su doveli do stvaranja "izuzetno kratkih svetlosnih impulsa koji se mogu koristiti za merenje brzih procesa u kojima se elektroni kreću ili menjaju energiju."

Moungi Bavendi, Luis Brus i Aleksej Ekimov dobili su u sredu Nobelovu nagradu iz hemije za rad na unapređivanju nanotehnologije.

Nobelova nagrada za mir biće saopštena u petak, a u ponedeljak sledi konačna nagrada za ekonomske nauke.

Sve kategorije osim ekonomije su uspostavljene u testamentu švedskog biznismena iz 19. veka Alfreda Nobela, koji se obogatio zahvaljući pronalasku dinamita.

Prve Nobelove nagrade su dodeljene 1901, pet godina nakon njegove smrti.

Ekonomsku nagradu su 1968. godine osnovala švedska centralna banka u sećanje na Nobela, sa prvim dobitnicima, Norvežanima Ragnarom Frišom i Janom Tinbergenom iz Holandije, naredne godine.

XS
SM
MD
LG