Linkovi

Novi protest "Srbija protiv nasilja" u subotu, objavljena trasa


Šetnja učesnika 15. protesta "Srbija protiv nasilja" od Skupštine Srbije do Vlade Srbije (foto: FoNet)
Šetnja učesnika 15. protesta "Srbija protiv nasilja" od Skupštine Srbije do Vlade Srbije (foto: FoNet)

Novi, 16. po redu protest "Srbija protiv nasilja" biće održan u subotu 19. avgusta, najavili su tehnički organizatori iz opozicije.

Okupljanje će početi u 19 sati ispred Skupštine Srbije, a šetaće se do Pravnog fakulteta, pa do Ministarstva prosvete i onda Ulicom kneza Miloša do Predsedništva Srbije.

Protest se održava dve nedelje pred početak nove školske godine, a tema će biti prosveta, izjavio je predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, prenosi FoNet.

Kako je rekao, prosveta je tema iz nekoliko razloga: nasilje i bezbednost, to što nastavnici nemaju instrukcije kako da počnu školsku godinu nakon prošle u kojoj se dogodilo masovno ubistvo, nastavnici imaju plate ispod proseka, "a botovi u javnim preduzećima imaju duplo veće plate od njih".

Lutovac je najavio da će građani poslati poruke predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji u "svakodnevnim medijskim nastupima govori da ne zna šta su zahtevi".

Formalni zahtevi protesta, koji se održavaju od dva masovna ubistva početkom maja, su smena ministra policije Bratislava Gašića i šefa BIA-e Aleksandra Vulina, smena rukovodstva RTS-a i saveta REM-a, oduzimanje frekvencija televizijama Pink i Hepi zbog promocije nasilja, gašenje rijalitija, gašenje štampanih medija koji krše kodeks.

Vlast je do sada ignorisala ove zahteve, a jedini koji je ispunjen je bio usvajanje ostavke ministra prosvete Branka Ružića. Ipak, to ministarstvo ostalo je u rukama SPS-a, pa je na mesto Ružića došla Slavica Đukić Dejanović.

Govoreći o temi narednog protesta, Lutovac je podsetio da je Ministarstvo prosvete "kada je posle masovnih ubistva trebalo suočiti se sa bezbednošću i nasiljem u školama, donelo originalnu odluku da se školska godina prekine", javlja FoNet.

Lutovac je dodao i da skupštinski Odbor za obrazovanje nije temeljno razmatrao tu temu i dodao da očekuje da će Odbor zakazati sednicu i da će bezbednost u školi biti glavna tema.

Poslanica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić rekla je da se ne zna nijedna nova mera doneta posle 3. maja.

"Očekujemo hitno obraćanje i Vlade i resornog ministarstva da objasne koje su to nove konkretne mere koje su pripremili za bezbedan početak nove školske godine i da znamo da li je taj bezbedni početak moguć, da li su škole spremne", rekla je Tepić.

Lutovac je ponovio da će se od septembra protest intenzivirati i da će uključivati mnoge od oblika građanske neposlušnosti, ali nije konkretno rekao šta će to biti.

XS
SM
MD
LG