Linkovi

Novinarka RSE Kurmaševa osuđena na šest i po godina zatvora u Rusiji


ARHIVA - Alsu Kurmaševa na ročištu, u sudu u Kazanju, 1. aprila 2024. (Foto: AFP/Alexander Nemenov)
ARHIVA - Alsu Kurmaševa na ročištu, u sudu u Kazanju, 1. aprila 2024. (Foto: AFP/Alexander Nemenov)

Ruski sud je na tajnom procesu osudio Alsu Kurmaševu, rusko-američku novinarku Radija Slobodna Evropa na zatvorsku kaznu od šest i po godina zbog širenja lažnih informacija o ruskoj vojsci, potvrdili su zvaničnici, ali i sudski zapisnici u ponedeljak.

Presuda u gradu Kazanju doneta je u petak, istog dana kada je sud u ruskom gradu Jekaterinburgu izveštača Volstrit žurnala Evana Gerškoviča proglasio krivim za špijunažu i osudio ga na 16 godina zatvora u slučaju koji su SAD nazvale politički motivisanim.

Kurmaševa, urednica tatarsko-baškirske službe RSE/RL, osuđena je za „širenje lažnih informacija“ o vojsci, navodi se na sajtu Vrhovnog suda Tatarstana.

Portparolka suda Natalija Loseva potvrdila je agenciji Asošijeted pres telefonom da je Kurmaševa osuđena na šest i po godina zatvora u predmetu koji je klasifikovan kao tajna, bez detalja o prirodi optužbi protiv nje.

Upitan o presudi u ponedeljak, Stiven Kapus, predsednik i izvršni direktor RSE/RL, osudio je proces Kurmaševoj kao „izrugivanje pravdi” i rekao da je „jedini pravedan ishod da Alsu odmah bude puštena iz zatvora, u kojem je drže njeni ruski otmičari“.

„Krajnje je vreme da se ova američka državljanka, naša draga koleginica, ponovo ujedini sa svojom porodicom“, rekao je Kapus u izjavi za AP.

Kurmaševa je otputovala u Rusiju u maju 2023. da se brine o svojoj majci. Kada je 2. juna 2023. pokušala da se vrati u Prag, vlasti su joj oduzele putne isprave. Ona je tada optužena da nije prijavila svoj američki pasoš vlastima, kao i da je prekršila Zakon o vojnoj cenzuri.

XS
SM
MD
LG