Linkovi

Barak Obama i suprug Kamale Haris glavni govornici druge večeri demokratske konvencije


Bivši predsednik Barak Obama na donatorskom događaju u kampanji za predsendičke izbore u Njujorku, mart 2024. (REUTERS/Elizabeth Frantz)
Bivši predsednik Barak Obama na donatorskom događaju u kampanji za predsendičke izbore u Njujorku, mart 2024. (REUTERS/Elizabeth Frantz)

Bivši predsednik Barak Obama i suprug Kamale Haris Dag Emhof govore na drugoj večeri Demokratske nacionalne konvencije u Čikagu.

Prva noć konvencije, koja se održava 76 dana pred predsedničke izbore, otvorena je u ponedeljak i bila je posvećena odlasku aktuelnog predsednika Džoa Bajdena, koji je "predao štafetu" Haris, nakon što je izašao iz trke za Belu kuću.

Bajden je održao jasan i energičan govor u kojem je hvalio postignuća svoje administracije, podržao potpredsednicu SAD i napadao njenog protivkandidata Donalda Trampa.

Njegovo obraćanje je više podsećalo na Bajdena iz 2020. nego na onog koji je imao loš nastup u debati protiv Trampa krajem juna, što je vodilo njegovom izlasku iz trke.

Bajden je u govoru ponovio poruku iz 2020. da je "u toku borba za dušu Amerike" i istakao zbog čega misli da su Haris i njen potpredsednički kandidat Tim Volz najbolji izbor za to.

"Zbog vas, imali smo četiri godine do sada neviđenog napretka. Kad kažem "mi", mislim "ja i Kamala'", rekao je Bajden i tako podelio zasluge dosadašnjih dostignuća sa svojom potpredsednicom koja je aktuelna kandidatkinja demokrata.

Prvo veče Nacionalne konvencije demokrata: Bajden podržao Haris i podsetio na svoje nasleđe
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:53 0:00

Kamala Haris na kratko se pojavila na konvenciji u ponedeljak i zahvalila Bajdenu za vođstvo. Pridružila mu se na sceni gde su nakratko razgovarali i grlili se.

"Džo, hvala ti za istorijsko liderstvo, doživotnu službu ovoj zemlji i sve što nastavljaš da radiš. Zauvek ćemo ti biti zahvalni", rekla je Haris.

Program konvencije je kasnio više od sata u odnosu na plarniani raspored, pa su neki najavljeni govornici - poput muzičara Džejmsa Tejlora, ispali iz programa. Organizatori su kašnjenje opravdali dužim aplauzima.

Kamala Haris će u utorak biti u Milvokiju i održati miting u Viskonsinu, pre nego što se vrati u Čikago uveče.

Njen tim je saopštio da će se u utorak na konvenciji obratiti "govornici od poverenja" iz kolebljivih država - među kojima su guvernerka Mičigena Grečen Vitmer, senatori Geri Piters iz Mičigena, Ketrin Kortez Masto iz Nevade, Bob Kejsi iz Pensilvanije, Temi Boldvin iz Viskonsina, Mark Keli iz Arizone i drugi.

XS
SM
MD
LG