Linkovi

Počinje Demokratska nacionalna konvencija u Čikagu - evo šta treba znati o tom događaju


Znak Demokratske nacionalne konvencije u Junajted centru u Čikagu, 18. avgust 2024. (REUTERS/Vincent Alban)
Znak Demokratske nacionalne konvencije u Junajted centru u Čikagu, 18. avgust 2024. (REUTERS/Vincent Alban)

Demokratska nacionalna konvencija počinje u ponedeljak 19. avgusta u Čikagu i na tom događaju bi trebalo da bude i proslavljena nominacija Kamale Haris za predsedničku kandidatkinju demokrata.

Događaj traje četiri dana i očekuje se da će mu prisustvovati hiljade ljudi, kako bi pokazali entuzijazam zbog kandidature Haris koja je dospela na mesto kandidata nakon povlačenja predsednika Džoa Bajdena.

I dok se na konvenciji očekuje atmosfera kao na žurci, ispred Junajted centra u Čikagu organizuju se demonstracije zbog nezadovoljstva politkom demokratske administracije prema Izraelu koji vodi rat u Gazi.

Evo nekoliko glavnih stvari o tom događaju.

Kada i gde je konvencija?

Događaj počinje 19. i trajaće do 22. avgusta, a biće održan u Junajted centru u Čikagu, državi Ilinois, koja se smatra jednom od odlučujućih za ishod izbora.

Glavni deo programa biće uživo prenošen na svim velikim televizijama, a biće prenosa i na platformama Hulu, Paramaunt Plus, Pikok i Maks, na Jutjub i Eks kanalima Demokratskog nacionalnog komiteta i drugim veb sajtovima.

Protesti i drama obeležili neke od demokratskih konvencija u prošlosti
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Ko će sve govoriti?

Predsednik Bajden će otvoriti konvenciju u ponedeljak uveče, govorom koji će ujedno biti i opraštanje političara koji je pre samo nekoliko nedelja bio predsednički kandidat demokrata, i očekivalo se da će na konvenciji prihvatiti nominaciju. Izvori kažu da će se sa njim na sceni pojaviti i Kamala Haris, kako bi joj simbolično predao nominaciju.

Prema rasporedu koji prenose mediji, u ponedeljak će govoriti i bivša državna sekretarka i bivša predsednička kandidatkinja demokrata Hilari Klinton.

U utorak bi, prema istim navodima, trebalo da govore i bivši predsednik Barak Obama i Dag Emhof, suprug Kamale Haris.

Sreda je rezervisana za potpredsedničkog kandidata Tima Volza, a Rojters prenosi da će se tada obratiti i bivši predsednik Bil Klinton.

Poslednjeg dana konvencije obratiće se kandidatkinja za predsednika, Kamala Haris. Ona je ranije već sakupila dovoljan broj glasova za nominaciju, koja će sada biti i formalno proglašena.

Šta je sa protestima?

Hiljade pro-palestinskih demonstranata okupiće se dok traje konvencija, i zahteva da SAD prestanu da pomažu Izraelu u ratu na Bliskom istoku.

Marš na DNC, savez više od 200 organizacija iz cele zemlje, planira da održi dva protesta tokom konvencije. Očekuje se i do 20.000 aktivista.

Skupovi su najavljeni za ponedeljak i četvrtak.

Uoči konvencije, održan je i protest zagovornika prava na abortus i boraca za prava LGBTQ populacije.

Kakav je rejting Kamale Haris?

Haris na demokratsku konvenciju ulazi sa već obezbeđenim glasovima za predsedničku nominaciju, koja će biti sada formalno potvrđena.

Od kako se iz trke povukao Džo Bajden, njegova potpredsednica je napravila zaokret u kampanji i oborila rekorde u skupljanju novčanih donacija, broja posetilaca na mitinzima, a u nekim državama koje odlučuju izbore, kako pokazuju ankete, preokrenula je rezultat u korist demokrata.

Pre mesec dana, istraživanja javnog mnjenja su pokazivlaa da Tramp vodi u odnosu na Bajdena, a Haris je polako smanjivala razliku i na nacionalnom nivou, i u nekim kolebiljivim državama poput Pensilvanije.

Prema istraživanju javnog mnjenja objavljenom u nedelju, koje su sproveli televizija CBS i kuća YouGov, Haris vodi 3 odsto na nacionlanom nivou u odnosu na Trampa, 51 u odnosu na 48 odsto. U državama koje odlučuju izbore, prema ovoj anketi, Tramp i Haris su izjednačeni.

Prema anketi koju su radili Vašington post, ABC i Ipsos, Haris vodi u odnosu na Trampa među registrovanim glasačima na nacionalnom nivou za 4 procenta, 49 prema 45 odsto.

XS
SM
MD
LG