Linkovi

Republikanci pokušavaju sustići prednost demokrata u glasanju putem pošte


Zaposlenik okruga Alegeni razvrstava glasačke listiće za glasanje u odsustvu i za glasanje poštom, u Pitsburgu, 18. aprila 2024. (Foto: AP/Gene J. Puskar, File)
Zaposlenik okruga Alegeni razvrstava glasačke listiće za glasanje u odsustvu i za glasanje poštom, u Pitsburgu, 18. aprila 2024. (Foto: AP/Gene J. Puskar, File)

Entuzijazam birača oko novembarskih izbora u Sjedinjenim Državama je prosječan, pokazalo je Galupovo istraživanje. Ali to je pravo za koje sagovornici Glasa Amerike kažu da ga ne treba uzimati zdravo za gotovo.

Glasanje je nekako najosnovniji način da se vaš glas čuje“, kaže Pilar Keli, studentica Univerziteta Djuk.

Moramo glasati za stvari za koje znamo da će pomoći našoj zemlji“, kaže republikanka Dženi Vilson.

Amerikanci na izborni dan mogu da glasaju lično, na biračkim mjestima, ili da to učine ranije na specijalno određenim lokacijama. Takođe mogu ranije da pošalju svoje glasačke listiće putem pošte.

Tramp i Bajden ohrabruju birače da glasaju na sve dostupne načine
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

Svaka savezna država u zemlji omogućava neki oblik glasanja poštom. Oni se razlikuju po tome koliko i kakvo opravdanje traže, na primjer da je birač daleko od svoga doma ili biračkog mjesta na dan glasanja“, objašnjava Vil Adler iz Centra za dvostranačke politike.

Tamo gdje države nude programe glasanja poštom umjesto u odsustvu, registrovani birači svoje glasačke listiće dobijaju automatski prije izbornog dana. Mjere distanciranja za vrijeme pandemije kovida doprinijele su mnogo učestalijem glasanju putem pošte.

Prema anketama Pju centra, više demokrata nego republikanaca je prihvatilo taj oblik glasanja na izborima 2020. i 2022. godine.

Predsjednik Džo Bajden bio je uvijek dosljedan kada je govorio o ovoj temi.

Glasanje putem pošte je bezbjedan i pogodan način da više ljudi glasa“, izjavio je Bajden u januaru 2022.

Bajdenov prethodnik i republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp, koji je ponovo kandidat za predsjednika, u više navrata je izražavao zabrinutost da glasanje poštom može voditi do prevara.

Glasanje u odsustvu je dobro. Univerzalno glasanje poštom je veoma loše. Nema šanse da to prebroje precizno“, rekao je Tramp u avgustu 2020.

Ipak, od 2023. godine, mnogi republikanski političari su isticali potrebu da njihovi birači koriste sve načine glasanja.

Tramp je takođe sada otvoreniji prema tome. Na svojoj društvenoj mreži Truth Social je 9. maja napisao da su glasanje u odsustvu, rano glasanje i glasanje na izborni dan sve dobre opcije.

Šta su "crvene" i "plave" države?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

Grupe koje pokušavaju da aktiviraju republikanske birače kažu da žele da smanje prednost u glasanju putem pošte koju imaju demokrate.

Što više birača možemo da animiramo tokom ranog glasanja, glasanja u odsustvu i putem pošte, u boljoj ćemo poziciji biti izborne noći“, kaže Maks Doksi iz Odbora za republikansko liderstvo u državama.

Odbor demokratske legislativne kampanje poslao je izjavu Glasu Amerike u kojoj izražava sumnju da republikanski birači mogu da se ubjede da promijene svoje stavove. Odbor je takođe upozorio na zakone o blokiranju listića sa sitnim greškama pristiglih poštom koje razmatraju republikanci u saveznim državama.

Eksperti kažu da nije lako predvidjeti kako bi glasanje putem pošte moglo uticati na ovogodišnje rezultate izbora.

Ako olakšate glasanje poštom, onda ćete vidjeti veću izlaznost. Nije jasno da li će to imati snažne posljedice na rezultate, jer će čak i republikanci željeti da glasaju i pronaći će načine da to urade“, kaže za Glas Amerike Majkl Mekdonald, Profesor Univerziteta Florida.

Mekdonald je izrazio povjerenje da će zaštitne mjere koje su uspostavili izborni zvaničnici umanjiti šanse za prevare sa glasovima na predsjedničkim izborima, koje su istorijski gledano i ranije bile male.

XS
SM
MD
LG