Linkovi

Nemačka odbacuje navode Gašića da "štiti ubicu Olivera Ivanovića"


Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić na sednici Skupštine Srbije (FoNet)
Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić na sednici Skupštine Srbije (FoNet)

BEOGRAD - Ambasada Nemačke u Srbiji odbacila je navode ministra unutašnjih poslova Bratislava Gašića da se počinilac ubistva lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića nalazi pod zaštitom nemačkih vlasti.

Gašić je u sredu u Skupštini Srbije, odgovarajući na pitanja poslanika, rekao da MUP Srbije "tačno zna ko je ubica Ivanovića i da je od nemačkih organa, pod čijom je zaštitom taj čovek, tražio podatke".

U saopštenju nemačke ambasade, koje prenosi FoNet, navodi se da "savezna vlada nema saznanja ko je ubio Olivera Ivanovića 16. januara 2018. godine".

"Kategorično odbacujemo optužbu da je počinilac pod zaštitom nemačkih vlasti. Savezna vlada nije primila zahtev srpskih vlasti po ovom pitanju", navodi se na kraju saopštenja.

Lider inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" ubijen je 16. januara 2018. godine u Kosovskoj Mitrovici, ispred stranačkih prostorija, sa nekoliko hitaca u leđa.

Zvanično, više od pet godina od ubistva nije poznato ko su počinioci i nalogodavci. U toku je suđenje pred kosovskim organima.

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnice protiv šest osoba: Marka Rošića, Nedeljka Spasojevića, Dragiše Markovića, Žarka Jovanovića, Silvane Arsović i Radeta Basare, podseća Beta. U vezu sa ubistvom dovode se i potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, kao i biznismen Zvonko Veselinović, u čiju je odbranu stao i državni vrh Srbije.

U sredu je ministar policije Srbije u Skupštini rekao "da se zna ko je ubica i da je slučaj rešen na način na koji to rade profesionalci.

"Mi tačno znamo ko je ubica i tražili smo od nemačkih organa, pod čijom je zaštitom u ovom trenutku taj čovek, da nam daju podatke. Imamo slike i sa aerodroma Tirana kada je sleteo, imamo slike i kada je ušao u Prištinu, imamo slike i kada je ulazio u stan", rekao je Gašić u Skupštini Srbije, preneo je FoNet.

On je rekao da je to rezultat zajedničkog rada radne grupe napravljene od Tužilaštva za organizovani kriminal, BIA, MUP i VBA.

Gašić je naveo i da su od “partnera i prijatelja tražili snimke satelitskih kamera, ali im je rečeno da ne može jer je bila magla”, a tražili su i da se nadležni organi Srbije uključe u istragu.

“To što su oni nedostupni našim organima ne znači da u nekoj bliskoj budućnosti neće moći da budu procesuirani kod nas, ali je slučaj rešen na način kako to profesionalci rade”, istakao je Gašić.

XS
SM
MD
LG