Linkovi

Orban u prvoj posjeti Kijevu od ruske invazije: Poziv Zelenskom da razmotri primirje


Mađarski premijer Viktor Orban rukuje se sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim tokom posjete Kijevu (Foto: Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP)
Mađarski premijer Viktor Orban rukuje se sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim tokom posjete Kijevu (Foto: Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP)

Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da razmotri primirje da bi se ubrzao kraj rata sa Rusijom. Orban je poručio da želi i sporazum o većoj saradnji sa Kijevom.

Mađarski državnik, koji otvoreno kritikuje zapadnu vojnu pomoć Ukrajini i ima bolje odnose sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom od bilo kojeg drugog lidera EU, sa Zelenskim je razgovarao tokom prve posjete Kijevu posle više od deceniju.

U kratkom obraćanju novinarima posle razgovora, Orban je rekao da cijeni napore Kijeva da promoviše viziju mira koju zastupa Zelenski, predstavljenu na međunarodnom samitu koji je u junu održan u Švajcarskoj, te planove da se održi drugi samit kasnije ove godine.

"Pitao sam predsjednika da razmisli da li možemo da promijenimo red stvari, i ubrzamo mirovne razgovore prvo sa sa primirjem. Ukoliko bi se povezalo sa određenim rokom dalo bi šansu da se ubzraju mirovni razgovori. Razmotrio sam tu mogućnost sa predsjednikom i zahvalan sam na njegovim iskrenim odgovorima i pregovorima", rekao je Orban.

Zelenski, koji je govorio prije Orbana, nije odgovorio na izjavu mađarskog premijera.

Spoljnopolitički savjetnik ukrajinskog lidera Ihor Žovkva kasnije je rekao da ovo nije prvi put da se predlaže primirje i da je Zelenski prenio Orbanu svoj javno poznati stav.

Nije precizirao o kojem stavu je riječ, ali su zvaničnici u Kijevu često poručivali da bi Rusija iskoristila bilo koji prekid u borbama da se pregrupiše i ojača za još veći napad na Ukrajinu.

Zelenski je u obraćanju novinarima pozdravio mogućnost sporazuma o široj bilateralnoj saradnji Ukrajine i Mađarske.

"Sadržaj našeg današnjeg dijaloga o svim pitanjima može da bude osnova za bilateralni dokument između naših držžava, dokument koji će regulisati međusobne odnose", rekao je Zelenski.

Orban je to pozdravio i dodao da bi Mađarska željela da pomogne u modernizaciji ukrajinske ekonomije.

Odnosi dva susjeda su zategnuti od kako je Rusija pokrenula punu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, s obzirom na to da se Budimpešta često protivi naporima Evropske unije da podrži Kijev.

Pod Orbanom, koji je izazvao nezadovoljstvo zapadnih partnera razgovorima sa Putinom prošlog oktobra, Mađarska je više puta optužila Ukrajinu da suzbija prava oko 150.000 etničkih Mađara koji žive na zapadu. Kijev odbacuje optužbe.

Kijev pak želi da osigura podršku Mađarske, s obzirom na to da zavisi od finansijske i vojne podrške EU, gdje se većina odluka donosi jednoglasno.

Orban je posjetu Ukrajini povezao sa tim što je Mađarska preuzela polugodišnje predsjedavanje EU.

"Cilj mađarskog predsjedavanja je da doprinese rešavanju izazova koji su pred Evropskom unijom. Zato je moj prvi put bio u Kijevu", napisao je Orban na Fejsbuku prije posjete.

EU je prošle nedelje započela formalne pregovore o članstvu sa Ukrajinom, na samitu u Briselu.

Orban je prošle godine rekao Putinu da Mađarska nikada nije željela da se suprostavi Rusiji. Početkom 2024. EU liderima su bile potrebne nedelje da prevaziđu Orbanov veto na novu pomoć Ukrajini od 50 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG