Linkovi

Tužilaštvo proširilo optužnicu protiv roditelja maloletnika osumnjičenog za ubistva u Ribnikaru


Ilustracija - fotografije ubijene dece i čuvara u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu (AP Photo/Darko Vojinovic)
Ilustracija - fotografije ubijene dece i čuvara u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu (AP Photo/Darko Vojinovic)

Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu podnelo je Višem sudu proširenje optužnice protiv Vladimira i Miljane Kecmanović, roditelja dečaka koji je počinio masovno ubistvo u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" 3. maja prošle godine, zbog sumnje da su izvršili krivično delo Zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica.

Glavni javni tužilac VJT u Beogradu Nenad Stefanović izjavio je da je optužnica proširena posle prikupljanja relevantnih dokaza u toku krivičnog postupka protiv okrivljenih, objavljeno je na sajtu Tužilaštva.

Stefanović je ukazao da postoji opravdana sumnja da su oni od 30. aprila 2022. godine do 3. maja 2023. godine, grubim zanemarivanjem svoje dužnosti, zapustili svoje maloletno dete, koje je 3. maja prošle godine upotrebom vatrenog oružja ubilo radnika obezbeđenja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i devetoro učenika te škole, teško povredilo nastavnicu istorije i još petoro đaka.

"Zbog faze postupka u kojoj je isključena javnost odlukom Višeg suda u Beogradu, detalje proširenja optužnice ne mogu da iznosim, ali ukazujem da je upravo inkriminisano ponašanje roditelja rezultiralo ovim nezapamćenim, tragičnim događajem od 3. maja 2023. godine", rekao je Stefanović.

On je podsetio da je krivični postupak protiv Vladimira Kecmanovića zbog teškog dela protiv opšte sigurnosti, a protiv Miljane Kecmanović zbog nedozvoljenog držanja i prometa oružja i eksplozivnih materija trenutno u fazi glavnog pretresa pred Višim sudom.

Inače, 17. oktobra je završeno svedočenje maloletnog K.K. koji je počinio masovno ubistvo u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u postupku koji se vodi protiv njegovih roditelja. Nastavak suđenja je zakazan za 1. novembar i sledeće ročište biće održano u Palati pravde izvođenjem pisanih dokaza.

Viši sud u Beogradu potvrdio je novembra 2023. optužnicu protiv roditelja dečaka koji je počinio masakr, a suđenje je počelo u januaru 2024.

Optuženi su i vlasnik i instruktor streljačkog kluba u koji je maloletni učenik, prema optužnici, sa ocem učio da puca.

Vlasnik streljane Ratko Ivanović sklopio je Sporazum o priznanju krivice sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, na osnovu čega ga je sud oglasio krivim za krivično delo davanje lažnog iskaza i osudio na kaznu kućnog zatvora od šest meseci.

Miljana i Vladimir Kecmanović od početka suđenja negiraju krivicu. Sud je u ovom slučaju zatvorio suđenje za javnost zbog zaštite interesa maloletnih žrtava.

Otac maloletnog K.K. optužen je da je izvršio krivično delo - teško delo protiv opšte sigurnosti jer je sina od 13 godina vodio u streljanu i učio da puca, kao i da nije adekvatno čuvao oružje u kući.

Njemu je Viši sud u Beogradu 21. oktobra produžio pritvor koji može trajati najduže 60 dana.

Miljana Kecmanović je optužena jer je njen DNK pronađen na jednoj čauri u učionici u kojoj je masakr počinjen.

Napadač nije odgovoran pred zakonom, jer u momentu izvršenja napada imao manje od 14 godina. On je smešten u psihijatrijsku ustanovu.

U tekstu su korišćeni pojedini materijali agencije Fonet
XS
SM
MD
LG