Linkovi

Pande svečano dočekane u Kaliforniji


Sin Bao, ženka. San Diego, Kalifronija
Sin Bao, ženka. San Diego, Kalifronija

Dve kineske džinovske pande stigle su u Kaliforniju, i njihov kavez u zoološkom vrtu u San Dijegu napokon mogu da vide posetioci.

Pande Jun Čuen i Sin Bao prve su koje su stigle u Sjedinjene Američke Države posle 21 godine, a dočekali su ih guverner Kalifornije Gavin Njusom i kineski ambasador u Sjedinjenim Državama Si Feng.

Jun Čuen, petogodišnji mužjak, ima dug, blago šiljat nos, dok je Sin Bao četvorogodišnja ženka sa velikim pufnastim ušima čije ime znači „dragoceno blago prosperiteta i izobilja“.

Ime Jun Čuena znači „velika reka oblaka“. Njegova majka Žen Žen rođena je u zoološkom vrtu San Dijega 2007.

Zoološki vrt sarađuje sa kineskim stručnjacima kako bi pomogao period adaptacije i razumevanju potreba dve pande. Par uživa u svežem bambusu i adaptaciji na lokalni „votu“, tradicionalni kineski kukuruzni hleb koji se takođe naziva „panda hleb“.

„Dolazak Jun Čuena i Sin Bao, dok slavimo 45. godišnjicu naših diplomatskih odnosa, šalje jasnu i važnu poruku. Kinesko-američka saradnja na očuvanju pandi neće prestati. Naša međuljudska saradnja i međunacionalna razmena neće prestati, a kada se jednom otvore, vrata kinesko-američkog prijateljstva više neće biti zatvorena“, rekao je ambasador Si.

Njusom je rekao da nove pande imaju za cilj proslavljanje čovečanstva.

"Slavimo stvari koje nas povezuju. Za mene, ponos oko otvaranja ovog dela Zoološkog vrta uz priliku koje će mnogi imati da vide na Panda Ridžu, ima dublje značenje“, dodao je Njusom.

Posetioci su bili oduševljeni pandama.

"Nikada ranije nisam video pandu. Gledao sam ih samo na televizji i u dokumentarcima o prirodi. Užasno su slatke. E i samo leže, znate, to je jako slatko", rekao je Kobi Dejvis iz Mičigena.

Kina Bučer iz Kanade ih je nazvala tihim, zamišljenim stvorenjima i misli da može imati nade u našu budućnost ako ih sačuvamo.

Pande iz vašingtonskog Zoo vrta se vraćaju u Kinu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Kineska komunistička vlada dugo je koristila „panda diplomatiju“ da poboljša meku moć zemlje, pozajmljujući velike, umiljate crno-bele medvede zoološkim vrtovima u raznim zemljama decenijama pande kao ambasadore dobre volje.

Krajem 2023. godine, nacionalni zoološki vrt u Vašingtonu se oprostio od svojih voljenih džinovskih pandi, koje su vraćene u Kinu usred pojačanih tenzija između dve globalne supersile. U maju ove godine, Nacionalni zoološki vrt je rekao da će Kina poslati dve mlade pande u Vašington do kraja godine.

XS
SM
MD
LG