Linkovi

Papa Franja izneo želje za sopstvenu sahranu


Papa Franja na generalnoj audijenciji u Vatikanu (foto: Rojters/Vatican Media)
Papa Franja na generalnoj audijenciji u Vatikanu (foto: Rojters/Vatican Media)

Papa Franja je rekao da ne želi da bude sahranjen u Vatikanu kao i druge pape, već u rimskoj bazilici Santa Marija Mađore - kako bi bio blizu svoje omiljene ikone Bogorodice.

Papa puni 87 godina u nedelju i kaže da do sada nije razmišljao o ostavci, uprkos brojnim zdravstvenim problemima. Za sledeću godinu ima planiran put u Belgiju i razmišlja o poseti Polineziji i svojoj rodnoj Argentini.

"Istina je da su neka putovanja pod znakom pitanja. Ako je nešto blizu, onda će biti realizovano, ali ako je dalje u budućnosti, onda ih preispitujemo. Postoje granice", rekao je papa za meksičku televiziju Televisa u prvom intervjuu koji je dao posle povlačenja zbog akutnog bronhitisa. Zbog toga je bio i otkazan njegov put na klimatski samit u Dubaiju.

Iako je papski posao zagarantovan do kraja života, Franja je potvrdio da razmišlja o mogućnosti da se povuče i da je spreman na sve. "Molim Boga da mi kaže kada je dosta, kada on to bude želeo".

Franja je već rekao da će, u slučaju da se penzioniše, stanovati u Rimu, gde odsedaju penzionisani sveštenici, a ne u Vatikanu. Posebno je vezan za rimsku baziliku Santa Marija Mađore i tamo odlazi posle svakog putovanja.

"To je moja velika ljubav", rekao je Franja i dodao da je već odlučio da bude sahranjen blizu bazilike. "Mesto je već pripremljeno".

Mnoge pape su sahranjene u vatikanskim grobnicama ispod bazilike Svetog Petra u Vatikanu.

Papa je u intervjuu rekao i da je njegov put u Argentinu na čekanju i potvrdio da ga je pozvao novi predsednik Havijer Milei. Novi predsednik Argentine je u kampanji papu nazvao "imbecilom" zato što brani socijalnu pravdu i "predstavnikom zla na Zemlji".

Franja je imao dug razgovor sa Mileijem i deluje da mu je oprostio.

"U predizbornim kampanjama se neke stvari često izgovore neozbiljno, to su provizorne stvari sa namerom da privuku pažnju, ali kasnije same nestanu. Morate razlikovati ono što političari kažu u kampanjama i ono što rade posle, jer posle dolaze momenti konkretnih odluka", kazao je papa.

XS
SM
MD
LG