Linkovi

Kontroverza u Vatikanu: Da li je papa govorio o genocidu na sastanku sa Palestincima?


Papa Franja sa Palestinskom čiji rođaci su u Gazi (Foto: Vatican Media/­Handout via REUTERS)
Papa Franja sa Palestinskom čiji rođaci su u Gazi (Foto: Vatican Media/­Handout via REUTERS)

Burna rasprava izbila je u srijedu u vezi sa pitanjem da li je papa Franja upotrijebio riječ "genocid" da opiše situaciju u Gazi. Palestinci koji su se sa papom sastali tvrde da jeste, dok Vatikan to poriče.

Suprostavljene verzije sastanka iznijete su na konferenciji za novinare nakon što se papa sastao sa desetoro Palestinaca u svojoj rezidenciji u Vatikanu. Prethodno je odvojeno razgovarao sa rođacima izraelskih talaca u Gazi.

"Kada smo ispričali priče o ubijenim porodicama (u Gazi), rekao je 'vidim genocid'. Bilo je veoma jasno, riječ genocid nije potekla od nas, već od njegove svetosti, pape Franje", rekla je Širin Avad Hilal, koja predaje na koledžu u Vitlejemu.

Međutim, u saopštenju portparola Vatikana Matea Brunija, u odgovoru na novinarsko pitanje, tvrdi se suprotno.

"Nije mi poznato da je upotrijebio tu riječ. Koristio je termine koje je iznosio tokom audijencije i riječi koje u bilo kojem slučaju opisuju užasnu situaciju u Gazi", navodi se u saopštenju.

Drugi učesnici na palestinskoj konferenciji za novinare takođe su saopštili da su čuli da papa koristi riječ genocid.

"Svi smo bili tamo. Čuli smo to i niko nema problema sa sluhom", rekla je Hilal u odgovoru na pitanja novinara.

Učesnici su naveli da ja papa bio veoma dobro informisan o situaciji u Gazi i nedostatku vode, lijekova i osnovnih potrepština.

"Teror ne bi trebalo da bude opravdanje za teror"

Izrael je opkolio Gazu i bombarduje je od kako su ekstremisti iz Hamasa 7. oktobra napali južni Izrael, ubili 1.200 ljudi, uglavnom civile, i zarobili oko 240 talaca, prema izraelskim podacima.

Od tada je ubijeno više od 14.000 stanovnika Gaze, od čega su oko 40 odsto djeca, navode zdravstveni zvaničnici na teritoriji koju kontroliše Hamas. Ujedinjene nacije smatraju da su ti podaci pouzdani.

Palestinci su na svojoj konferenciji za novinare istakli da je papa osudio napad Hamasa kao teror i da je tokom sastanka poručio "da teror ne bi trebalo da bude opravdanje za teror".

Papa je prethodno u srijedu, tokom redovnog obraćanja vjernicima, rekao da je konflikt prerastao rat.

"To nije rat. To je terorizam", poručio je papa.

Pozvao je na molitve kako obje strane ne bi "pribjegle strastima koje, na kraju ubijaju sve".

Izraelski ambasador u Vatikanu Rafael Šac rekao je da ne želi direktno da komentariše papine poruke, ali je dodao:

"Postoji jasna razlika, jedna strana ubija, siluje i nije je briga za one na drugoj strani. Druga strana vodi rat u samoodbrani".

Šac je govorio na konferenciji za novinare sa izraelskim porodicama koje su se sastale sa papom. Većina je navela da nije bila upoznata sa papinim izjavama, zato što su date posle sastanka.

Tokom audijencije, grupa Palestinaca držala je fotografije tijela u bijelim povojima i natpis sa nazivom "Nakba se nastavlja".

Nakba je arapska riječ za katastrofu i odnosi se na raseljavanje i protjerivanje Palestinaca u ratu 1948. godine tokom osnivanja Izraela.

XS
SM
MD
LG