Linkovi

Savet bezbednosti UN pozvao na hitne i produžene humanitarne pauze u Gazi


ARHIVA - Članice Saveta bezbednosti glasaju o rezoluciji o situaciji u Izraelu i Gazi 18. oktobra 2023.
ARHIVA - Članice Saveta bezbednosti glasaju o rezoluciji o situaciji u Izraelu i Gazi 18. oktobra 2023.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u sredu je pozvao na hitne i produžene humanitarne pauze u borbama između Izraela i palestinskih ekstremista iz pokreta Hamas u Pojasu Gaze - pauze koje bi trajale "dovoljan broj dan" da se omogući dostavljanje humanitarne pomoći.

Savet bezbednosti, koji ima 15 članica, uspeo je da prevaziđe zastoj nakon što prošlog meseca četiri puta nije uspeo da usvoji zajedničku rezoluciju, zbog neslaganja o terminologiji. Rezolucijom koja je usvojena u sredu takođe se poziva na hitno i bezuslovno oslobađanje svih talaca koje drži Hamas.

Sjedinjene Države, Rusija i Britanijia, koje imaju pravo veta, uzdržale su se od glasanja o rezoluciji čiji je nacrt podnela Malta. Preostalih 12 članica je glasalo za rezoluciju.

Rusija u poslednjem trenutku nije uspela da izmeni rezoluciju kako bi se dodao poziv na hitno humanitarno primirje koje bi vodilo ka prestanku neprijateljstava.

Zastoj u Savetu bezbednosti je uglavnom bio posledica neslaganja o tome da li treba pozvati na humanitarnu pauzu ili prekid vatre. Pauza se obično smatra manje formalnom i kraćom od prekida vatre, na koji treba da pristanu zaraćene strane. Sjedinjene Države su podržavale termin "pauza", dok se Rusija zalagala za prekid vatre.

Rezolucijom se, takođe, ne osuđuju akcije Hamasa - zbog čega je ona sporna za izraelskog saveznika Sjedinjene Države i Britaniju.

Savet bezbednosti pozvao je na "hitne i produžene humanintarne pauze i koridore svuda po Pojasu Gaze na dovoljan broj dana da bi se omogući brzi, bezbedan i neometan pristup humanitnim radnicima da dostave pomoć", saopšteno je iz Ujedinjenih nacija.

Bio je to peti pokušaj Saveta bezbednosti da preduzme akciju od kada su Hamasovi ekstremisti napali Izrael 7. oktobra, ubili 1.200 ljudi i uzeli za taoce 240 osoba. Izrael je obećao da će potpuno eliminisati Hamas, koji vlada Gazom, izvršio je vazdušne udare na enklavu sa 2,3 miliona stanovnika, uveo opsadu i započeo kopnenu invaziju.

Savet bezbednosti je pokušao da reaguje četiri puta u dve nedelje. Rusija dva puta nije uspela da obezbedi minimalan potreban broj glasova, Sjedinjene Države su uložile veto na rezoluciju koju je podneo Brazil, a Rusija i Kina uložile veto na američkju rezoluciju.

U rezoluciji usvojenoj u sredu zahteva se od strana da se povinuju odredbama međunarodnog prava, konkretno u zaštiti civila, a pre svega dece. Takođe se pozivaju sve strane da ne lišavaju civile u Gazi osnovnih usluga i humanitarne pomoći koja im je neophodna za opstanak. Pozdravljaju se prve, ograničene isporuke pomoći ali se poziva da one budu povećane.

Nakon što Savet bezbednosti prošlog meseca nije mogao da postigne saglasnost, Generalna skupština UN, koja ima 193 člana, usvojila je sa 121 glasom za rezoluciju koju su predstavile arapske države, a kojom se poziva na hitno humanitarno primirje i zahteva da se omogući dostavljanje humanintarne pomoći Pojasu Gaze koji je pod opsadom, i zaštita civila.

XS
SM
MD
LG