Linkovi

Zašto je Francuska uhapsila direktora Telegrama?


Pavel Durov, osnivač i direktor kompanije Telegram na kongresu Mobilni svet u Barseloni, 23. februara 2024. (Foto: REUTERS/Albert Gea)
Pavel Durov, osnivač i direktor kompanije Telegram na kongresu Mobilni svet u Barseloni, 23. februara 2024. (Foto: REUTERS/Albert Gea)

Pavel Durov, vlasnik društvene mreže Telegram, pušten je iz pritvora u Parizu nakon što je platio kauciju od 5,6 miliona dolara. Pod sudskim je nadzorom I ne sme da napušta Francusku.

“Raspon optužbi je veoma širok, od propusta da preduzme korake zbog prodaje droge na Telegramu, propusta da spreči distribuciju materijala koji sadrži seksualno zlostavljanje dece, i odbijanja da dostavi informacije o korisnicima, kada je to traženo u okviru istraga o krivičnim delima, pa sve do optužbi za pranje novca”, objašnjava za Glas Amerike Ti Džej Mekintajer, sa pravnog fakulteta Univerzitetskog koledža u Dablinu.

Advokat Durova, David-Olivije Kaminski kaže da Telegram poštuje zakone Evropske unije.

Želim da dodam da je potpuno apsurdno da bi direktor jedne društvene mreže mogao da bude umešan u krivična dela koja nemaju nikakve direktne ili indirektne veze sa njim”, rekao je novinarima Kaminski.

Pravnici o hapšenju direktora Telegrama: Široke optužbe, prostor za pogodbu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

Durov, koji ima državljanstvo Rusije, Francuske i Ujedinjenih Arapskih Emirata, osnovao je Telegram u Dubaiju 2013. Njegovo bogatstvo se procenjuje na više od 15 milijardi dolara. Francuski istražitelji kažu da Telegram nije poštovao zakone o moderaciji sadržaja.

“Za njih se masovno veruje da potpuno ignorišu pravila da moraju da skidaju ilegalne sadržaje koje objavljuju njihovi korisnici. Ako je to tačno, ako su bili obavešteni o specifičnim sadržajima korisnika kojima je prekršen zakon, a nisu ih uklonili, onda gube pravo na imunitet na osnovu velikog zakona EU o toj oblasti - Zakona o digitalnim uslugama”, kaže Dafne Keler sa Pravnog fakulteta Stenford.

Ilon Mask, vlasnik društvene mreže Eks – bivšeg Tvitera – iskazao je podršku Durovu. Ponovo je objavio raniji komentar da je moderacija, kako je naveo, “propagandna reč za cenzuru”. Maska verovatno brinu implikacije ove optužnice, smatra Mekintajer.

“Nije nemoguće da će slične mere biti preduzete i protiv njega lično”.

Telegram ima više od 900 miliona korisnika na globalnom nivou. Masovno ga koriste i ruska i ukrajinska vojska u ratu Moskve protiv Ukrajine. Durov bi mogao da se nagodi sa tužilaštvom, kaže Mekintajer.

“Tehnički je moguće da Telegram dobije pristup sadržajima komunikacija ljudi koji možda misle da su te komunikacije šifrovane I zaštićene. To je onda prava riznica podataka kojima bi obaveštajne agencije u mnogim zemljama – ne samo u Francuskoj – bez sumnje volele da dobiju pristup. I zato bi pristup takvim podacima mogao da bude dragocen adut u pregovorima za nekoga na njegovom položaju”.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da hapšenje Durova ni na koji način nije politička odluka, i dodao da je, citiramo, “na pravosuđu, koje je potpuno nezavisno, da sprovodi zakone”. Makron je istakao i da Francuska snažno podržava slobodu izražavanja.

Rusija je u prošlosti blokirala pristup Telegramu da bi ućutkala opoziciju. Pa ipak, Kremlj je u četvrtak upozorio Francusku da ne pretvara istragu rada Pavela Durova u “politički progon”.

XS
SM
MD
LG