Linkovi

Glumac Sergej Trifunović osuđen na dva meseca uslovno u Hrvatskoj


Sergej Trifunović prilikom obraćanja u Pokretu slobodnih građana (Foto: Fejsbuk stranica PSG)
Sergej Trifunović prilikom obraćanja u Pokretu slobodnih građana (Foto: Fejsbuk stranica PSG)

Glumac Sergej Trifunović osuđen je u sredu na šezdeset dana zatvora, koji se neće izvršiti ako u toku jedne godine ne počini isto delo. On se odrekao prava na žalbu i mora da plati sudske troškove u visini od 150 evra, pišu hrvatski mediji.

Kako je uhapšen i sproveden za Split, tako mu se računa 59 dana zatvora uslovno, prenosi Slobodna Dalmacija.

Presuda je pravosnažna i vraćen mu je pasoš.

Sergej Trifunović priveden je u utorak tokom noći na graničnom prelazu Bajakovo, a kako je za N1 rečeno iz policijske uprave splitsko-dalmatinske - zbog vređanja i omalovažanja policijskih službenika te zemlje u objavi na društvenoj mreži 10. septembra prošle godine.

Iz PU splitsko-dalmatinske su naveli da su u saopštenju od 10. septembra 2023. godine obavestili javnost da će u vezi sa objavom na društvenoj mreži od tog dana u kojoj „muškarac omalovažava i vređa policijske službenike“ sprovesti istragu.

Dodali su i da je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je “muškarac ostvario obeležja prekršaja iz čl. 5 i 17 (hrvatskog) Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira radi čega je doveden u službene prostorije”.

Trifunovića je policija u septembru prošle godine uhapsila u Splitu nakon što se sa svojim psom kupao na plaži koja nije namenjena kućnim ljubimcima. Prijavili su ga građani, na šta je policija reagovala.

Nakon što je prekršajno prijavljen, na svojoj društvenoj mreži omalovažavao je i vređao policijske službenike. Između ostalog, policiju je optužio za reketiranje.

Bio mu je zabranjen ulazak u Hrvatsku na jednu godinu, a ta je zabrana istekla pre nekoliko dana.

U ceo slučaj se u sredu umešao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je zatražio od hrvatskih vlasti da što pre puste na slobodu glumca Sergeja Trifunovića.

"Čovek koji je moj politički protivnik, osnivač Pokreta slobodnih građana, ali i je građanin Srbije, državljanin naše zemlje, uhapšen je a da niko nije dovoljno razumeo ili dobro razumeo zbog čega. Pre svega zahtevam od predstavnika vlasti u Srbiji da svim diplomatskim kanalima pokušaju da se izbore za pravdu i da se izbore za slobodu Sergeja Trifunovića", poručio je Vučić na svom Instagram nalogu @buducnostsrbijeav.

Predsednik Srbije je u videu objavljenom na Instagramu rekao i da je pre nekoliko dana "vođena hajka protiv Srbije zbog toga što je na graničnom prelazu desetak minuta zadržana jedna estradna umetnica iz Hrvatske."

"Samo zato što je zadržana više desetina minuta na graničnom prelazu. Nije pritvarana, nije hapšena, nije maltretirana. Isti ti, iznutra i spolja, ćutali su kada je advokat (Nemanja) Berić iz Beograda bio utamničen na 15 dana, samo zbog nekakve pesme objavljene na njegovom ličnom Fejsbuk profilu", naveo je.

Inače, hrvatska pevačica Severina Vučković zadržana je 25. avgusta na granici sa Srbijom, a nakon pretresa automobila odvedena je u zgradu policije na razgovor.

"Na ispitivanju su mi bez suvišnih pojašnjenja krenuli postavljati pitanja što mislim o Srebrenici, Oluji, zašto sam podržala demonstracije protiv iskapanja litija i napisala da je to Srbija koju volim. Dotakli su se i Jasenovca, a došli su i do Tuđmana", napisala je tada Vučković u saopštenju u kom je još navela i da neće više nikada doći u Srbiju dok joj je na vlasti Aleksandar Vučić.

Javnost u Srbiji posle tog događaja saznala je da je aktuelni potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin u vreme dok je bio ministar policije i direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) pravio spiskove "onih koji nisu dobrodošli u Srbiju“.

Nakon burne reakcije opozicije u Srbiji, nevladinih organizacija, aktivista i umetnika, oglasili su se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i ministar policije Ivica Dačić koji su naveli da Severina nije bila uhapšena već "zadržana zbog kontrole", te da će spiskovi na osnovu kojih je pevačica bila zadržana "verovatno biti ukinuti u narednim danima".

Vučić je, povodom slučaja hapšenja Sergeja Trifunovića, apelovao na hrvatske vlasti da razumeju da "utamničenje Srba ne vodi stvaranju boljih odnosa."

"Ne želim da izgovoram teške reči i kvalifikacije, koje su oni zbog nekoliko desetina minuta zadržavanja govorili o Srbiji, već samo molim i zahtevam od njih da se ponašaju racionalno i da Sergeja Trifunovića što pre puste na slobodu", poručio je Vučić.

XS
SM
MD
LG