Linkovi

Potresi u diplomatskim odnosima Srbije i Hrvatske


Novi ambasador Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević predaje akreditive predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u maju 2020. godine (foto: predsednik Srbije)
Novi ambasador Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević predaje akreditive predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u maju 2020. godine (foto: predsednik Srbije)

Nakon odluke zvaničnog Beograda da u ponedeljak protera iz Srbije Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu, usledio je očekivan odgovor Zagreba. Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman saopštio je u utorak da je Hrvatska preduzela recipročnu meru, i proglasila savetnika ambasade Srbije u Zagrebu Petra Novakovića personom non grata.

Odlučili smo da se savetnik ambasade Srbije u Hrvatskoj proglasi personom non grata Hrvatske. Nota je uručena veleposlanici (Jelena Milić) i u njoj se navodi da savetnik mora napustiti teritoriju Hrvatske”, rekao je Grlić povodom ovog slučaja.

Prethodno, pozivajući se na član 9. Bečke konvencije o diplomatsko-konzularnim odnosima, srpsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u ponedeljak da je iz Beograda proteran hrvatski diplomata.

"Tokom profesionalnog angažovanja u Republici Srbiji Šnajder je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio navedenu Konvenciju. Tim povodom uručena je diplomatska nota ambasadoru Hrvatske Hidajetu Biščeviću", piše u saopštenju Ministarstva, ali se ne navodi o čemu je zapravo reč i šta je učinio Hrvoje Šnajder.

U istom saopštenju Ministarstvo spoljnih poslova Srbije izražava žaljenje zbog postupanja navedenog diplomate u proteklom periodu "koje ne doprinosi unapređenju bilateralnih odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske, dobrosusedskoj saradnji i sveukupnom podizanju nivoa mira i stabilnosti u regionu".

Međutim, kako pišu mediji bliski vlastima u Beogradu, razlog za proterivanje Šnajdera je špijunaža i vrbovanje ljudi za hrvatsku službu, o čemu, kako tvrde ti mediji, postoje prikupljeni dokazi.

Zvanični Beograd nije otišao dalje o saopštenja Ministarstva spoljnih poslova i za sada se niko od zvaničnika nije tim povodom obratio.

Ni Zagreb nije izašao sa više informacija o ovom slučaju – sam šef hrvatske diplomatije je rekao da je iznenađen ovim potezom Beograda, a ni ambasador Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević nije rekao mnogo za medije u Hrvatskoj:

To je materija koju ne želim da komentarišem, nije nešto u šta bih se ja sada upuštao, kao što bi Englezi rekli „nou koment“. I da znam što je uradio, ne bih smeo reći, ne mogu da ulazim u detalje jer je to van mog delokruga. Bez komentara”, rekao je Biščević za hrvatske medije.

A mediji u Hrvatskoj i regionu, govoreći o ovom slučaju uglavnom prenose pisanja srpskih tablioda i iznose njihove informacije da je razlog za ukidanje gostoprimstva Hrvoju Šnajderu špijunaža.

U Srbiji većina analitičara i poznavalaca srpsko-hrvatskih odnosa nije želela da komentariše ovu vest dok ne bude više informacija iz Beograda o ovom slučaju.

Biserko: Predizborni potez Beograda

Kako kaže Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, ovaj potez Beograda će dodatno opteretiti odnose Srbije i Hrvatske, koji u poslednje vreme nisu na zavidnom nivou.

Sonja Biserko
Sonja Biserko

Po njenom mišljenju reč je o predizbornom potezu Beograda i radikalizaciji kampanje kojom aktuelne vlasti žele da se prikažu kao jake i beskompromisne:

On (predsednik Srbije Aleksandar Vučić) sada koristi sva raspoloživa sredstva da bi u ovom momentu prvo pokazao sebe kao jedinog koji uspešno čuva državu Srbiju i sve Srbe u regionu, gde god bili. To je prva stavka u njegovoj, Vučićevoj kampanji sada i u tom smislu Hrvatska je uvek arhineprijatelj od kada su oni došli na vlast”, rekla je Biserko u izjavi za Glas Amerike i istakla da je Zagreb verovatno u konsultaciji sa EU i Evropskom komisijom oko toga kako će odgovoriti na ovaj potez Beograda.

Najlakše je Hrvatsku napasti zato što je ona članica EU i NATO-a, tu Beograd nema šta mnogo da traži sem da koristi te radikalne primedbe ili uvrede – to rade već preko deset godina. I ti politički i diplomatski odnosi Srbije i Hrvatske su takoreći na nuli”, kaže Biserko.

Ukoliko je reč o predizbornom potezu naprednjaka i radikala, kaže na kraju Biserko – ovaj potez i proterivanje hrvatskog diplomate će imati uticaja samo na izbornu bazu Aleksandra Vučiča i SNS-a, ali mnogo slabije će se odraziti na ostale birače u Srbiji.

XS
SM
MD
LG