Linkovi

Vučić kaže da neće ići na samit BRIKS-a


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (REUTERS/Marko Djurica)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (REUTERS/Marko Djurica)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak da je pre deset dana dobio poziv predsednika Rusije Vladimira Putina da se pridruži samitu BRIKS koji se održava od 22. do 24. oktobra u Kazanju i zahvalio na pozivu, ali je rekao da će tada imati važne goste iz inostranstva u Beogradu.

"Imamo mnogo važnih poseta, kako to klinci kažu - gužva u šesnaestercu. Hvala ljudima iz BRIKS na pozivu i predsedniku Putinu. Imamo i Njujork, i već sada znam da ću imati razgovore sa najmanje šest predsednika i sa najmanje sedam ili osam premijera na marginama sednice generalne skupštine Ujedinjenih nacija", rekao je Vučić novinarima tokom poste Podrinju.

On je dodao da i Beograd obeležava 80 godina od oslobođenja 20. oktobra i da će tada biti planirani brojni programi.

"Ne zaboravite da je osamdesetogodišnjica oslobođenja Beograda 20. oktobra i Crvena armija je ta koja je najvećim delom uz pomoć naših trupa oslobodila Beograd i donela slobodu našoj zemlji zajedno i sa Rusijom i svima drugima koji su učestvovali u oslobađanju", rekao je Vučić.

Poziv da učestvuje na Samitu BRIKS-a Putin je Vučiću uputio i na sastanku sa potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vulinom na marginama Istočnog ekonomskog foruma (EEF) u Vladivostoku 4. septembra.

Iz Evropske unije (EU) je pre sastanka Putina i Vulina saopšteno da "održavanje veza sa Rusijom u vreme njenog agresorskog rata protiv Ukrajine nije kompatibilno sa vrednostima EU i procesom pridruživanja".

"Evropska unija je bila kristalno jasna sa našim partnerima: odnosi sa Rusijom ne mogu da budu uobičajeni nakon ničim izazvanog i neopravdanog agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine", navela je služba za štampu, spoljne poslove i bezbednosnu politiku EU u odgovoru za Glas Amerike.

Iz Brisela poručuju i da Evropska unija želi da računa na sve zemlje kandidate kao na pouzdane evropske partnere za zajedničke principe, vrednosti, bezbednost i prosperitet.

Sjedinjene Države su saopštile da cene partnerstvo Srbije u borbi protiv ruske agresije u Evropi i to što daje humanitarnu pomoć ukrajinskom narodu, ali da je "stav o Aleksandru Vulinu dobro poznat" i da on ostaje pod američkim sankcijama, navedeno je u odgovoru Stejt departmenta na upit Glasa Amerike.

"Naš fokus ostaje na tome da sa liderima u Srbiji radimo na jačanju strateškog partnerstva između naših zemalja, dok Srbija nastavlja da gradi bezbednu i sigurnu budućnost u Evropi otpornoj na političke i ekonomske ucene iz Rusije", kažu u Stejt departmentu.

U tekstu su korišćeni pojedini materijali agencije Fonet
XS
SM
MD
LG