Linkovi

Vučić na sastanku sa Žiofreom pozvao EU da se "hitno suprotstavi samovolji Prištine"


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (foto: Sarah Meyssonnier/Pool via AP)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (foto: Sarah Meyssonnier/Pool via AP)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuelom Žiofreom pozvao EU i zemlje članice da se "hitno i kroz konkretan angažman suprotstave samovolji Prištine, koja ugrožava bezbednost srpskog naroda i stabilnost celog regiona."

U objavi na Instagramu Vučić je naveo da je sa Žiofreom razgovarao o situaciji na Kosovu, odnosima Srbije i EU, kao i o koracima koje Srbija preduzima u cilju napretka na evropskom putu.

Vučić je dodao da je zahvalio ambasadoru na svemu što EU radi, posebno u oblasti investicija, ekonomskih i društvenih integracija i podrške reformama u Srbiji .

"U fokusu razgovora bila je realizacija projekata predviđenih evropskim Planom rasta za Zapadni Balkan, koji bi trebalo da u mnogome doprinese približavanju regiona i EU i boljem životu svih građana", rekao je Vučić.

Do novog zaoštravanja odnosa na relaciji Beograd-Priština došlo je nakon što su vlasti Kosova zatvorile paralelne srpske institucije na severu koje smatraju neustavnim i nelegalnim.

Beograd je to nazvao "kriminalnim aktima" koji za cilj imaju "progon Srba".

Zvaničnici u Srbiji prethodnih dana optužuju vlasti Kosova, na čelu sa premijerom Aljbinom Kurtijem, "za napade na Srbe" u četiri opštine na severu, a najavljeno je da će Srbija tim povodom zahtevati reakciju međunarodne zajednice.

Evropska unija, Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija i Nemačka kritikovali su Kosovo zbog, kako su rekli, jednostranih i nekoordinisanih akcija na severu zemlje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se prethodno u utorak u Beogradu sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom.

Pred dolazak na Balkan Lajčak je izjavio da dolazi u Prištinu i Beograd kako bi pripremio skori sastanak glavnih pregovarača Besnika Bisljimija i Petra Petkovića u Briselu u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Vučić je tada izjavio da je, osim sa Lajčakom, imao i sastanak sa ambasadorom Sjedinjenih Država u Srbiji Kristoferom Hilom.

On je najavio obraćanje javnosti u narednih 72 sata o svemu što se događa na Kosovu, o tome šta međunarodna zajednica nije ispunila povodom krize na Kosovu, kao i o zahtevima Srbije i o tome šta će Srbija da učini.

Beogradski mediji prenose da će se predsednik Srbije obratiti javnosti u petak u 18 časova.

Po njegovim rečima predstavnici vlasti će u oktobru izaći pred Skupštinu Srbije sa "ozbiljnim planom i merama po pitanju kosovskog problema."

Takođe, Vučić je rekao i da je spreman je da ide u Brisel na dijalog sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem kako bi se popravio položaj srpske zajednice na severu Kosova.

XS
SM
MD
LG