Linkovi

Ambasada SAD ponovo "zabrinuta i razočarana" zbog jednostranih akcija Kosova


Logo ambasade SAD na Kosovu, arhiva
Logo ambasade SAD na Kosovu, arhiva

Vlada SAD ponavlja svoju zabrinutost i razočaranje kontinuiranim nekoordinisanim potezima koje povlači Vlada Kosova, koji imaju direktan i negativan efekat na srpsku i ostale manjinske zajednice, navodi se u saopštenju američke ambasade na Kosovu.

"Po nalogu kosovskih političkih vlasti, kosovska policija je izvela operacije u institucijama u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, koje su podržane od strane Srbije. Pitanje vezano za strukture koje podržava Srbija na Kosovu treba rešavati u dijalogu pod okriljem EU. Ova akcija nije bila koordinisana ni sa jednim činiocem međunarodne zajednice", navodi se u saopštenju.

Kosovska policija je saopštila je da u sve četiri opštine na severu sprovela policijsku akciju čija je svrha "uspostavljanje reda i zakonitosti i zaustavljanje aktivnosti u pet objekata koji su korišćeni kao nelegalne opštine, a koji su u suprotnosti sa ustavnim pravnim poretkom".

Ministar administracije lokalne samouprave Eljbert Krasnići naveo je da svi građani treba da se obraćaju institucijama Kosova, a ne paralelnim institucijama. Srpska lista ocenila je da kosovski premijer Aljbin Kurti ovim "pokazuje da ne želi Srbe na severu Kosova", a premijer Srbije Miloš Vučević osudio je akciju i zatražio reagovanje međunarodne zajednice.

Kosovska policija zatvorila opštine na severu koje su radile u sistemu Srbije
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

U saopštenju američke ambasade navodi se da su "SAD i drugi međunarodni partneri konstantno tražili od vlade Kosova da joj prioritet bude koordinacija sa međunarodnom zajednicom i da ne preduzima jednostrane poteze po pitanjima koja su predmet dijaloga".

"To što Vlada Kosova nije odgovorila na ove zahteve odražava stvarno i rastuće pogoršanje našeg partnerstva. Kao što smo već naglasili, nekoordinisane akcije dovode u opasnost građane Kosova i vojnike KFOR-a, nepotrebno podižu regionalne tenzije, i podrivaju reputaciju Kosova kao pouzdanog međunarodnog partnera", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da, "iako je američka vlada godinama sa zadovoljstvom podržavala osnivanje i profesionalizaciju Policije Kosova, što je deo zajedničke posvećenosti promociji sigurnosti i stabilnosti, kontinuirana instrumentalizacija kosovske policije od strane vlasti nije u skladu sa obećanjima Kosova da će nastaviti da se konsultuje i koordiniše sa međunarodnom zajednicom".

"Ovi potezi vlade takođe će se odraziti na kvalitet i prirodu naše saradnje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i institucijama za koje je nadležno", zaključuje se u saopštenju ambasade SAD na Kosovu.

SAD su u nekolko navrata u prošlosti poručivale da nisu zadovoljne jednostranim potezima kosovske vlade, i time što se ne dogovara sa međunarodnim partnerima.

XS
SM
MD
LG