Linkovi

ZBCG: Rajnke potvrdila da sastavlja crnogorsku vladu


ARHIVA: Lideri koalicije Za budućnost Crne Gore Milan Knežević i Andrija Mandić(Foto: Glas Amerike)
ARHIVA: Lideri koalicije Za budućnost Crne Gore Milan Knežević i Andrija Mandić(Foto: Glas Amerike)

Koalicija "Za budućnost Crne Gore" poručila je u petak, reagujući na izjavu američke ambasadorke u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke da tu koaliciju ne doživljava kao partnere jer ne dijele evroatlantske vrijednosti, da je svojim, kako navode, “brutalnim miješanjem u unutrašnje procese… još jednom potvrdila da ona sastavlja crnogorsku vladu”.

ZBCG navodi da, nakon što je juče generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da se NATO neće miješati u unutrašnje stvari Crne Gore, posebno ne u dijelu sastavljanja nove vlade, već da je to na političkim akterima koji su učestvovali na izborima 11. juna, "odmah ga je korigovala odlazeća ambasadorka SAD Džudit Rajnke".

"Svojim brutalnim miješanjem u unutrašnje procese u Crnoj Gori, američka ambasadorka je još jednom potvrdila da u stvari ona sastavlja crnogorsku vladu jer je mandat dala sama sebi, pošto je istovremeno i predsjednica države", navodi ZBCG u saopštenju i poručuje da “bez koalicije ZBCG nema stabilne vlade” i da se “oni koji žele nestabilnost u Crnoj Gori ne nalaze u njihovoj koaliciji, već u određenim ambasadama”.

Intervju sa ambasadorkom SAD u Crnoj Gori
please wait

No media source currently available

0:00 0:13:16 0:00

U saopštenju te koalicije, koja je na izborima osvojila 14 od 81 poslaničkog mandata, navodi se da su tokom izborne kampanje upozoravali na "neprilično miješanje" ambasada koje su, kako su rekli, “od ove države napravile koloniju".

“I u kojoj narodna volja iskazana na izborima nema nikakvog značaja, jer gospođa Rajnke i slični njoj smatraju da imaju ekskluzivno pravo na sastavljanje vlada u Crnoj Gori", piše u reagovanju ZBCG.

U tom političkom savezu navode da je "upravo gospođa Rajnke i ambasadori i ambasadorke slični njoj, sastavili i dvije prethodne vlade Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića zasnovane na brutalnom gaženju i pronevjeri izborne volje građana Crne Gore”, ističući da je svima “poznato kako su ove vlade tragično završile”.

Reagujući na izjavu Rajnke da se ne sjeća da li se srela sa liderom PES-a Milojkom Spajićem nakon izbora, iz ZBCG tvrde da je bilo nekoliko njihovih susreta nakon izbora, i da tema tih razgovora nije bila vlada nego, kako su naveli, “kriptovalutaš Džordž Kotrel i njegovo spektakularno bjekstvo iz Crne Gore privatnim avionom na dan izbora”.


“Koalicija ZBCG još jednom konstatuje da je nezavisnost Crne Gore ozbiljno ugrožena i da se naša država nalazi pred izborom: da li će njome upravljati legitimni predstavnici građana ili ambasade", rekli su u tom savezu I dodali da koalicija ZBCG smatra da su “dužni da štite posljednje ostatke crnogorske nezavisnosti koji se krčme po bjelosvjetskim ambasadama".

"Na kraju, želimo da upozorimo velepoštovanu ambasadorku Rajnke da je sve ovo za šta se ona zalaže u Crnoj Gori u potpunoj suprotnosti sa postulatima američke demokratije i Deklaracijom o nezavisnosti iz 1783. ali i Linkolnovim Dekretom o ukidanju ropstva iz 1863. kad su američki robovi postali slobodni građani", navode u ZBCG.

Oni su upitali da li gospođa Rajnke smatra da za predstavnike srpskog naroda u Crnoj Gori treba da važe “ambasadorski” zakoni, te da, “koliku god podršku naroda da imaju, treba da budu segregisani u getu kao Afroamerikanci šezdesetih godina prošlog vijeka, ili kao Srbi na Kosovu i Metohiji u ovom vijeku".

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori poručila je u petak, u intervjuu za Glas Amerike, da SAD ne doživljavaju koaliciju Za budućnost Crne Gore kao svoje partnere jer, kako je rekla, oni ne dijele zajedničke evroatlantske vrijednosti.

Ona je, istovremeno, odbacila optužbe te koalicije da su takvi stavovi SAD miješanje u izborni proces i suverenost Crne Gore i nazvala ih "provokativnim" i "neutemeljenim", navodeći da je vidjela "mnoga više zabrinjavajuća miješanja u smislu malignog uticaja".

XS
SM
MD
LG