Linkovi

Rampa za supružnike bez državljanstva: Sudija u Teksasu pauzirao Bajdenov program


Američki predsednik Džo Bajden (Foto: AP/Evan Vucci)
Američki predsednik Džo Bajden (Foto: AP/Evan Vucci)

Savezni sudija u Teksasu privremeno je pauzirao politiku Bajdenove administracije koja bi supružnicima američkih državljana dala pravni status bez potrebe da prethodno napuste zemlju, čime je barem privremeno usporio jednu od najvećih akcija za olakšavanje puta do državljanstva u novijoj istoriji.

Administrativni zastoj koji je izazvao američki okružni sudija Džej Kembel Barker dolazi samo nekoliko dana nakon što je 16 država, predvođenih republičkim državnim tužiocem, osporilo program od kojeg bi, kako se procenjuje, moglo da ima koristi oko 500.000 imigranata u zemlji, kao i oko 50.000 njihove dece.

Jedna od država koje predvode ovaj pravni izazov je Teksas, koji je u tužbi tvrdio da je morao da plaća desetine miliona dolara godišnje, od zdravstvene zaštite do policije, zbog imigranata koji žive u državi bez pravnog statusa.

Predsednik Džo Bajden najavio je program u junu. Sudski nalog, koji traje dve nedelje, ali bi mogao da bude produžen, dolazi nedelju dana nakon što je Sekretarijat za unutrašnju bezbednost počeo da prihvata prijave. „Tvrdnje su značajne i zahtevaju pažljivije razmatranje nego što je sud do sada mogao da priušti“, napisao je Barker.

Barkera je bivši predsednik Donald Tramp imenovao 2019. za sudiju u Tajleru u Teksasu, koji se nalazi u Petom američkom okružnom apelacionom sudu, omiljenom mestu zagovornika konzervativnih argumenata.

Sudija je izložio raspored procesa prema kojem bi mogao da donese odluku neposredno pre predsedničkih izbora 5. novembra ili pre nego što novoizabrani predsednik preuzme dužnost u januaru sledeće godine.

Barker je dao obema stranama rok do 10. oktobra da podnesu podneske u slučaju. Ova politika nudi supružnicima američkih državljana bez pravnog statusa, koji ispunjavaju određene kriterijume, put do državljanstva podnošenjem zahteva za zelenu kartu i ostankom u SAD dok prolaze kroz proces.

Proces bi mogao da podrazumeva višegodišnje čekanje van SAD, što bi izazvalo ono što zagovornici programa nazivaju „razdvajanjem porodice“.

Republikanski državni tužilac Teksasa Ken Pakston pozdravio je nalog suda. "Ovo je samo prvi korak. Nastavićemo da se borimo za Teksas, našu zemlju i vladavinu zakona", objavio je Pakston na društvenoj mreži Eks.

„Teksas ne bi trebalo da bude u mogućnosti da odlučuje o sudbini stotina hiljada američkih državljana i njihovih supružnika imigranata bez suočavanja sa njihovom realnošću“, rekla je Karen Tumlin, osnivačica i direktorka Akcionog centra za pravosuđe, tokom konferencije za novinare pre izdavanja naredbe.

Koalicija država optužila je administraciju da je zaobišla Kongres u „očigledne političke svrhe“. Program je bio posebno sporan u izbornoj godini u kojoj je imigracija jedno od najvećih pitanja, a mnogi republikanci napadaju ovakvu politiku i tvrde da je to u suštini oblik amnestije za ljude koji su prekršili zakon.

Da bi imali pravo na program, imigranti moraju da žive neprekidno u SAD najmanje 10 godina, da ne predstavljaju bezbednosnu pretnju ili da imaju diskvalifikujuću kriminalnu istoriju i da su bili u braku sa državljaninom do 17. juna - dan pre nego što je program objavljen.

Moraju da plate taksu od 580 dolara da bi se prijavili i popunili upitnik, uključujući objašnjenje zašto zaslužuju uslovnu humanitarnu slobodu i da dostave veliki broj pratećih dokumenata koji dokazuju koliko dugo su u zemlji.

Ako budu odobreni, podnosioci zahteva imaju tri godine da traže stalni boravak. U tom periodu mogu da dobiju dozvolu za rad. Pre ovog programa bilo je komplikovano ljudima koji su ilegalno boravili u SAD da dobiju zelenu kartu nakon venčanja sa američkim državljaninom.

Od njih može da se zahteva da se vrate u domovinu i uvek se suočavaju sa rizikom da im se možda neće dozvoliti da se vrate.

XS
SM
MD
LG